ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πάντρεμα» Fintech εταιρειών με τράπεζες

Η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνει τον 1ο μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών γύρω από καινοτόμες τεχνολογίες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Βάζει τελεία στον ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών και fintech εταιρειών η Τράπεζα Κύπρου, θέλοντας με το Fintech hackathon να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα γύρω από την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα θεωρεί πως μια συνεργασία με το τεχνολογικό οικοσύστημα του fintech είναι καθοριστική και μπορεί να προσδώσει οφέλη στην οικονομία της Κύπρου. Στόχος του BOC Hackathon #fintech  κατά την Τρ. Κύπρου είναι να φέρει κοντά ομάδες ή startups, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, προσφέροντάς τους τα εργαλεία και δημιουργώντας τις συνθήκες, προκειμένου να δημιουργήσουν  καινοτόμες λύσεις γύρω από το Fintech, μέχρι το στάδιο ενός Ελάχιστου Βιώσιμου Προϊόντος (MVP), με την προοπτική ανάπτυξης σε πλήρεις λειτουργικές εφαρμογές.

Μιλώντας στην «Κ» ο Manager IT Governance, Digital Transformation & Business Development της Τράπεζας Κύπρου Δημήτρης Παπαλλής, ανέφερε ότι είναι υποχρέωση της Τράπεζας να βοηθήσει ή ακόμη και να οδηγήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τόπου, τονίζοντας πως το Fintech hackathon είναι ένα από τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι στόχος της Τράπεζας μετά το Boc Hackathon, είναι να υποστηρίξει τις καλύτερες ομάδες να μετασχηματίσουν την πιλοτική λύση που υλοποίησαν, σε ένα ολοκληρωμένο προϊόν, με άμεση επιχειρηματική αξιοποίηση ή σε εταιρεία στον σημαντικό κλάδο του Fintech, η οποία στη συνέχεια σημείωσε πως θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ θα υποστηρίξουν και την άμεση δικτύωση όσων θα διακριθούν στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα Κύπρου σημειώνεται ότι διοργανώνει τον 1ο μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών γύρω από καινοτόμες τεχνολογίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου Fintech.

- Fintech και Τράπεζα; Διεθνώς μιλάμε για ανταγωνισμό, πώς «παντρεύονται» τα δύο;

- Ναι, οι Fintech εταιρείες έχουν αναδειχθεί διεθνώς σαν μια σημαντική πηγή ανταγωνισμού για τις τράπεζες.  Όμως, έχουν γίνει και ένας πόλος καινοτομίας που θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε. Εμείς σαν τράπεζα  πιστεύουμε στην συνεργασία. Θέλουμε η Τράπεζα να αποτελεί έναν ανοικτό Οργανισμό. Ανοικτό στις διαδικασίες και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί. Να ακούει τους πελάτες και να συνδιαμορφώνουν προϊόντα και υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους.  Έτσι δεν βλέπουμε τις Fintech εταιρείες ανταγωνιστικά, αλλά αντίθετα, θέλουμε με το Fintech hackathon να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα γύρω από την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στο ευρύτερο πεδίο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Για εμάς η συνεργασία με το τεχνολογικό οικοσύστημα του Fintech είναι καθοριστική και μπορεί να δώσει οφέλη στην οικονομία του τόπου.

- Τι είναι το bochackathon #fintech και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν ;

- Πρόκειται για το πρώτο Fintech Ηackathon στα κυπριακά δρώμενα.  Ομάδες ή νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, θα δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις γύρω από το Fintech, μέχρι το στάδιο ενός Ελάχιστου Βιώσιμου Προϊόντος (MVP) με την δυνατότητα ανάπτυξης σε πλήρεις λειτουργικές εφαρμογές, με εμπορική προοπτική. 

Στις ομάδες συμμετέχουν προγραμματιστές, αναλυτές, designers, στελέχη επικοινωνίας, marketing, εξυπηρέτησης πελατών, business consultants, επαγγελματίες, στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, φοιτητές, καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το πεδίο του Fintech. 

Έχουμε μαζί μας μερικούς πολύ σημαντικούς συνεργάτες όπως τις ΙΒΜ, Microsoft, PWC, Cyta, IDEA καθώς και άλλους οργανισμούς και εταιρείες που δημιουργούν μια εξαιρετική ομάδα και οποίοι θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τις ομάδες να αναπτύξουν τις ιδέες τους.

- Τι θέλετε να πετύχετε με το bochackathon #fintech ;

- Γενικότερα, σαν ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Κύπρο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε ή ακόμη και να οδηγήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τόπου, και το Fintech hackathon είναι ένα από τα πρώτα βήματα. 

Άμεσος στόχος του BOCHackathon #fintech είναι να δοθεί στις ομάδες που θα συμμετέχουν η προοπτική να εξελιχθούν σε μελλοντικά βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα. Με αυτό τον τρόπο η Τράπεζα συνεργάζεται έμπρακτα με νεανικά επιχειρηματικά σχήματα και ομάδες που θέλουν να καινοτομήσουν. Δίνει τα εργαλεία και τις υποδομές και δημιουργεί τις οργανωτικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί.

Παράλληλα, όπως ανέφερα ήδη, θέλουμε το bochackathon να είναι η αρχή της δημιουργίας ενός fintech οικοσυστήματος που θα υποστηρίξουμε ώστε σταδιακά να δώσει ιδέες και λύσεις σε νέα αντικείμενα όπως το social banking, τα  e-wallets, τα OpenAPIs, τα νέα κανάλια πληρωμών σε τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και σε  τεχνολογίες αιχμής όπως το Block chain και το Artificial Intelligence.

- Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από τη διοργάνωση ;

- Στο πλαίσιο του bochackathon θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το bocAPI community editions and box. Μια πλατφόρμα μέσω της οποίας εταιρείες και start-ups θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα APIs για να αναπτύξουν εφαρμογές/apps χρησιμοποιώντας δεδομένα και λειτουργικότητες της τράπεζας. Για εμάς η στρατηγική είναι ξεκάθαρη . Ανοικτή προσέγγιση και πρόσβαση στις τεχνολογίες της τράπεζας, με τρόπο που θα διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η ολοκληρωμένη στρατηγική API που έχει η Τράπεζα όπου σταδιακά θα διαθέσει πάνω από 100 APIs.

Παράλληλα, το Σάββατο 9 Ιουνίου, διοργανώνουμε ένα ‘Fintechsideevent’, όπου έχουν κληθεί να μιλήσουν άτομα διεθνούς εμβέλειας και εμπειρίας.  Πρόθεσή μας επίσης είναι να φιλοξενήσουμε workshops με τους καλεσμένους ομιλητές ώστε να δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση σε μικρότερες ομάδες. Θα είναι μια εκδήλωση όπου πιστεύω ότι όσοι ενδιαφερόμαστε για τον χώρο του Fintech και των start-ups θα πρέπει να παρακολουθήσουμε.

- Μετά το bochackathon #fintech, τι ;

- Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με όλες τις ομάδες.  Το πιο σημαντικό είναι ότι για  τις εφαρμογές και τις ομάδες, ανεξάρτητα από το αν θα διακριθούν και βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα ή όχι, θα υπάρχουν δυνατότητες δικτύωσης και περαιτέρω εξέλιξής τους. Πρόθεσή μας είναι να διασφαλίζουμε μια συνέχεια στη δράση. Η δομή επιχειρηματικής επιτάχυνσης IDEA της Τράπεζας, θα υποστηρίξει τις καλύτερες ομάδες να μετασχηματίσουν την πιλοτική λύση που υλοποίησαν στο hackathon σε ολοκληρωμένο προϊόν με άμεση επιχειρηματική αξιοποίηση ή σε εταιρεία στον σημαντικό κλάδο του fintech η οποία θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό.  Επίσης υποστηρίζουμε την άμεση δικτύωση όσων θα διακριθούν στο εξωτερικό. Για παράδειγμα η νικήτρια ομάδα θα επισκεφθεί το ερευνητικό κέντρο της IBM στην Ζυρίχη, ενώ ομάδα που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την ανάπτυξη της ιδέας της μέσω του προγράμματος Microsoft Bizspark.

Το bochackathon #fintech είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις ώστε να υποστηρίξουμε τη στρατηγική μας για ανάπτυξη, ενίσχυση και συνεργασία με τοοικοσύστημα των Fintech.

 

* Ορισμός APIs:Application Programming Interface (δηλαδή η διασύνδεση με λειτουργικά συστήματα ή εφαρμογές ώστε να επιτρέπεται η επικοινωνία, π.χ. για ανταλλαγή δεδομένων).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση