ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Παράνομο» το 44% του λογισμικού στην Κύπρο

Καταγράφει μείωση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ωστόσο παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο μέσο όρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πάνω από τον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό μέσο όρο κατατάσσεται η Κύπρος στην χρήση του παράνομου λογισμικού το οποίο είναι εγκατεστημένο στους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας BSA Global Software Survey η Κύπρος κατέγραψε το 2017 ποσοστό 44% . Βάσει της ίδιας έρευνας, ο παγκόσμιος μέσος όρος φτάνει στο 37% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 28%.

Σε σχέση με τις μετρήσεις για το 2015, η χώρα μας έχει καταγράψει ελάχιστη πρόοδο μέσα σε δύο χρόνια της τάξης μόλις του 1%. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν για το 2013 το 47% και το 2011 το 48%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιείται στην Κύπρο ανήλθε στα 14 εκατ. δολάρια, όσο ήταν και για το 2015.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση του ύψους της εμπορικής αξίας σε σχέση με το 2013 και το 2011 όπου το ποσό αυτό είχε καταγραφεί στα 19 εκατ. δολάρια.

Στις ψηλότερες θέσεις η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα μία από τις υψηλότερες θέσεις στην σχετική κατάταξη εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα με το 61% του λογισμικού των προσωπικών υπολογιστών να είναι παράνομο.

Τα υψηλότερα ποσοστά σε επίπεδο μεγάλων οικονομικών εντοπίζονται στην Κίνα και τη Ρωσία με 66% και 62% αντίστοιχα, ενώ πολύ χαμηλότερα είναι σε ΗΠΑ (15%), Γερμανία (20%), Βρετανία (21%) και Γαλλία (32%). Σε χώρες με χαμηλά ΑΕΠ τα επίπεδα του πειρατικού λογισμικού αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ. Για παράδειγμα στη Βενεζουέλα το ποσοστό ανέρχεται στο 89%, στο 83% για την Παραγουάη, 80% για την Ουκρανία, 85% για την Αρμενία, 84% για το Μπαγκλαντές, και στο 83% για Μολδαβία, Ινδονησία και Πακιστάν. 

Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία με 16%, και την Αυστραλία με 18%. Στην Ευρώπη τα χαμηλότερα ποσοστά κατέχουν Αυστρία και Σουηδία στο 19% και το Λουξεμβούργο στο 17%.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση