ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρελαϊκή κρίση και τρομοκρατία μείωσαν τα κέρδη των Emirates, Etihad, Qatar Airways

Μειώθηκε η ζήτηση για την πραγματοποίηση ταξιδιών στην περιοχή

Kathimerini.gr

Μετά μία δεκαετία ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αριθμός των επιβατών τους τετραπλασιάστηκε, τρεις μεγάλοι αεροπορικοί μεταφορείς με έδρα σε διάφορες χώρες του Περσικού Κόλπου διέρχονται περίοδο οικονομικής κρίσης, η οποία κορυφώνεται το τρέχον έτος.

Πρόκειται για τις αεροπορικές εταιρείες Emirates του Ντουμπάι, Etihad Airways, που αποτελεί μία από τις βασικότερες εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), και Qatar Airways του αποκλεισμένου Κατάρ. Οι τρεις εταιρείες είχαν προσπαθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να δελεάσουν τους επιβάτες με την επιβολή ανταγωνιστικών τιμών και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, μετατρέποντας ουσιαστικά τις χώρες του Περσικού Κόλπου σε έναν ελκυστικό προορισμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, μια σειρά κρίσεων όπου ενεπλάκησαν οι αραβικές χώρες μείωσε τη ζήτηση για την πραγματοποίηση ταξιδιών στην περιοχή. Αρχικά αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών πετρελαίου που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που ταλάνισαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς και στην αναταραχή που επιφέρει παγκοσμίως η πολιτική των ΗΠΑ σε θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής ασφάλειας. Επίσης, πλήγμα έχουν υποστεί οι παραπάνω εταιρείες και από το εμπάργκο που έχουν επιβάλει η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατά του Κατάρ.

Ο Αντριου Τσάρλτον, αναλυτής της αεροπορικής βιομηχανίας με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε στους FT ότι οι τρεις επιτυχημένοι αερομεταφορείς έχουν υποστεί για πρώτη φορά μεγάλο πλήγμα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι κατόρθωσαν σε διάστημα 10-15 χρόνων να σημειώσουν πολύ καλή πορεία, ξεπερνώντας μεγάλο αριθμό αντιξοοτήτων, ωστόσο στην παρούσα φάση υποφέρουν. Μάλιστα, όλες σχεδόν οι παραπάνω εταιρείες σημειώνουν απώλειες στα κέρδη τους. Συγκεκριμένα, η Emirates αποφάσισε να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της διότι σημείωσε για πρώτη φορά μετά πέντε χρόνια μείωση στα κέρδη της μέχρι και 82%. Επίσης, οι κρατήσεις της Qatar Airways υπέστησαν πλήγμα αφότου η Σ. Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος επέβαλαν ταξιδιωτικό εμπάργκο στο Κατάρ λόγω της ρήξης στις διπλωματικές τους σχέσεις, ενώ απώλειες ύψους 1,9 δισ. δολ. σημείωσε το 2016 και η Etihad Airways.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X