ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

PwC: Σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της γυναικείας απασχόλησης

Η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να αποφέρει στις χώρες του ΟΟΣΑ οικονομικά κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Δελτίο Τύπου

Η βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στον χώρο εργασίας στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ θα ήταν δυνατό να αυξήσει το συνολικό ΑΕΠ κατά USD 6 τρις, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Δείκτη «Women in Work» της PwC. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, μέσα από την ανάλυση της εκπροσώπησης και της ευημερίας των γυναικών στο χώρο της εργασίας σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, διαπιστώνεται ότι η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος θα ήταν δυνατό να αποφέρει στον ΟΟΣΑ κέρδη ύψους USD 2 τρις.

Οι πέντε επιμέρους δείκτες που συναποτελούν τον Δείκτη «Women in Work» είναι: το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, το χάσμα μεταξύ συμμετοχής ανδρών και γυναικών στο εργατικό δυναμικό, η γυναικεία ανεργία και η πλήρης απασχόληση των γυναικών.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, η Ισλανδία και η Σουηδία παραμένουν οι δύο χώρες του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ την τριάδα συμπληρώνει, για πρώτη φορά από την έναρξη της δημοσίευσης του Δείκτη το 2013, η Νέα Ζηλανδία. Την ίδια ώρα η Νορβηγία πέφτει στην 5η θέση, με τη Σλοβενία να ανεβαίνει στην 4η θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει πρόοδο, με επιδόσεις υψηλότερες του μέσου όρου του ΟΟΣΑ και καταλαμβάνει την 13η θέση, ενώ κατατάσσεται δεύτερο μετά τον Καναδά ανάμεσα στις χώρες της ομάδας των G7.

Φέτος, η PwC μελέτησε για πρώτη φορά το όφελος της προαγωγής της ισότητας των φύλων και της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό για δύο από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία. Οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν σήμερα από κοινού πέραν του ενός τρίτου του παγκόσμιου γυναικείου εργατικού δυναμικού. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα είχε η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος που ανέρχεται σήμερα στο 25%, οδηγώντας σε αύξηση της τάξης του 34% στις απολαβές των γυναικών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε USD 2 τρις. Στην Ινδία, η αύξηση του ποσοστού γυναικείας απασχόλησης στα επίπεδα της Σουηδίας θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση του ΑΕΠ κατά USD 7 τρις, που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 79% του ΑΕΠ της χώρας.

H Επικεφαλής Παγκόσμιων Εργασιών Διαφορετικότητας και Ένταξης της PwC, Sharmila Karve, δήλωσε πως ο οικονομικός μετασχηματισμός της Κίνας και της Ινδίας έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες. «Ωστόσο, και οι δύο αυτές χώρες έχουν πολλά ακόμη να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές προκλήσεις της ισότητας των φύλων και της διασφάλισης ότι οι γυναίκες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους στον χώρο εργασίας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση