ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι

Διαδικτυακό εργαλείο για εξοικονόμηση ενέργειας στα κυπριακά νοικοκυριά.

Newsroom K

Η Υπηρεσία Ενέργειας ανακοινώνει ότι, με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, έχει προχωρήσει στην δημιουργία Διαδικτυακού Εργαλείου που θα βοηθήσει τους πολίτες να εντοπίζουν εύκολα το κόστος και το όφελος από διάφορα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δύναται να λάβουν.

Το εργαλείο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών στους χρήστες για εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης και προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Περιλαμβάνει κυρίως επιλογές για:

i. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου. Ανάλογα με την χρήση της ενέργειας και τα κατασκευαστικά στοιχεία κάθε κατοικίας, οι χρήστες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν πιθανά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δικό τους σπίτι, με ένδειξη για την αναμενόμενη εξοικονόμηση χρημάτων και τη βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης που προσφέρει το κάθε μέτρο. Επιπρόσθετα, παρέχονται συμβουλές για τρόπους ορθολογικής χρήσης της ενέργειας ανά περίπτωση.

ii. Ηλεκτρικές συσκευές. Δίδεται η δυνατότητα να υπολογιστεί η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, σε περίπτωση που γίνει αντικατάσταση υφιστάμενων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικότερες. Αφορά οκτώ κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών, περιλαμβανομένων και των λαμπτήρων.

iii. Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι, προτείνεται φωτοβολταϊκό σύστημα κατάλληλης ισχύος. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης, προτείνεται μέγεθος ηλιακών συλλεκτών για κάλυψη των αναγκών. Παρέχονται ενδεικτικά στοιχεία για εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

iv. Αυτοκίνητα. Παρέχεται δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ δύο αυτοκινήτων και γίνονται υπολογισμοί για τα οφέλη αντικατάστασης, όσον αφορά τη μείωση στην κατανάλωση και το κόστος καυσίμου καθώς και τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το εργαλείο ετοιμάστηκε στα πλαίσια τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ενίσχυση της πληροφόρησης του κοινού για τα οφέλη των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Περιβαλλοντικού Γραφείο της Αυστρίας και του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών και χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στη διαδικτυακή διεύθυνση EnergySavingsTool.cea.org.cy και συνίσταται να αξιοποιείται δέοντος από τους πολίτες. Σημειώνεται το εργαλείο απευθύνεται στο ευρύ κοινό για σκοπούς πληροφόρησης και τα αποτελέσματα που παράγει είναι ενδεικτικά. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί εργαλείο προς χρήση από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες και ενεργειακούς ελεγκτές για σκοπούς ετοιμασίας ενεργειακών μελετών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X