ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Vodafone για 120 εκατ. η Cyta Hellas

Τίτλοι τέλους για τη θυγατρική του ημικρατικού οργανισμού στην Ελλάδα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από 10 χρόνια παρουσίας στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά η Cyta Hellas τερματίζεται η παρουσία της θυγατρικής του ημικρατικού οργανισμού. Το ΔΣ της μητρικής στην εταιρεία με απόφασή του ανακήρυξη την Vodafone προτιμώμενο πλειοδότη για εξαγορά στου συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Η απόφαση της ηγεσίας της Cyta λήφθηκε την Πέμπτη και μετά από αξιολόγηση των δυο προσφορών που είχε ενώπιον του. Πέρα από την επίσημη ανακοίνωση πώλησης της Cyta Hellas από πλευράς ΔΣ δεν ανακοινώθηκαν άλλες πληροφορίες για την προσφορά της Vodafone. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η προσφορά της Vodafone ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ ενώ η δεσμευτική προσφορά που είχε υποβάλει και η Wind ήταν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκίνησε ουσιαστικά η διαδικασία αλλαγής επενδυτικού προσανατολισμού για την cyta Hellas με την εκδήλωση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Την τελευταία ημέρα της πρώτης φάσης, την έκπληξη την έκανε η PCCW Global, η παρουσία της οποίας έδωσε νέα πνοή στις προοπτικές πώλησης, ολικής ή μερικής, καθώς και σύμπραξης. Οι άλλες δυο αρχικά τότε ενδιαφερόμενες εταιρείες, η Vodafone και η Wind, δεν προκάλεσαν έκπληξη μιας και το ενδιαφέρον που επέδειξαν ήταν γνωστό. Ειδικά με την Wind οι επαφές των δυο πλευρών βρισκόντουσαν σε προχωρημένο στάδιο πριν την εμπλοκή του επικεφαλής της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και στην Cyta Hellas. Μετά τον διορισμό του Κωνσταντίνου Ηροδότου οι επαφές ατόνησαν χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει το ενδιαφέρον, το οποίο προσδιοριζόταν ως ένας νέος συνεταιρισμός. Οι τρεις μνηστήρες με βάση τους όρους προκήρυξης υπέγραψαν και συμφωνία εμπιστευτικότητας προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας να τα μελετήσουν για να είναι σε θέση να εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Η cyta στην Ελλάδα

Το ταξίδι της Cyta στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2007. Στα έντεκα χρόνια δράσης η θυγατρική του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού καταγράφει διαρκώς ζημιές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας

ΖΗΜΙΕΣ 2008 – 2014
-2008: 9,48 εκατ. ευρώ
-2009: 20,78 εκατ. ευρώ
-2010: 27,19 εκατ. ευρώ
-2011: 34,49 εκατ. ευρώ
-2012: 20,09 εκατ. ευρώ
-2013: 17,88 εκατ. ευρώ
-2014: 15,16 εκατ. ευρώ

Η cyta στην Ελλάδα ξεκίνησε με αρχικό ποσό επένδυσης 15 εκατ. ευρώ. Με βάση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο η θυγατρική στην Ελλάδα θα έμπαινε σε κερδοφόρα πορεία από το 2011 και μετά και εφόσον θα είχε δαπανήσει συνολικά για επενδύσεις το ποσό των 60 με 70 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Από το 2011 και μετά η διοίκηση της μητρικής προχωρούσε σε συνεχείς αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου επένδυσης με αποτέλεσμα από τα 60 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί αρχικά το συνολικό ποσό να ανέλθει στα 130 με 140 εκατ. ευρώ. Από το 2011 είχαν εμφανισθεί οι πρώτες απόψεις που υποστήριζαν ότι η cyta θα έπρεπε να σταματήσει να επιμένει για την Ελλάδα.

Ωστόσο, πάντα επικρατούσε η άποψη που ήθελε να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην θυγατρική του οργανισμού. Παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα μέσα στα 11 χρόνια η Cyta Hellas από πέντε χιλιάδες ανέβασε το πελατολόγιό της στους 330 χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις Επεξέτεινε το δίκτυο οπτικών ινών σε 5.500 χλμ., τα καταστήματα πώλησης αυξήθηκαν στα 26, όπως επίσης και οι συνεργάτες της εταιρείας σε 500 πανελλαδικά. Το μερίδιο αγοράς που κατέχει η cyta Ηellas έχει υπολογισθεί στο 16%. Πέρα από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί, η επένδυση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στην υπεραξία του ημικρατικού οργανισμού στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση