ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:37
 

Στο 3% η έκτακτη Αμυντική Εισφορά για τα εταιρικά ομόλογα

Η σχετική ρύθμιση εγκρίθηκε στις 14 Ιουνίου 2019 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Newsroom K

Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία του ΧΑΚ έχει αποφέρει καρπούς, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η χρηματοοικονομική αγορά. Πρόκειται για τη μείωση από το 30% στο 3% του ποσοστού που παρακρατείται ως Έκτακτη Αμυντική Εισφορά στους τόκους των εταιρικών ομολόγων. Ήδη, η σχετική ρύθμιση εγκρίθηκε στις 14 Ιουνίου 2019 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου. Με τη νέα αυτή ρύθμιση, την οποία το ΧΑΚ χαιρετίζει, ευθυγραμμίζεται η φορολόγηση του ποσοστού των τόκων εταιρικών χρεογράφων, με την αντίστοιχη φορολόγηση επί των τόκων Κρατικών Ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την ευχέρεια για να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός στην Κύπρο, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά καθηλωμένος. Τα Εταιρικά Ομόλογα, συνιστούν διεθνώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κεφαλαιαγοράς και έναν τομέα ουσιώδους σημασίας στις Αγορές. Το εργαλείο αυτό παρέχει την ευχέρεια σε εταιρείες/οργανισμούς, για να αναπτυχθούν περαιτέρω και να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφαλαία για χρηματοδότηση τους, ως μία εναλλακτική επιλογή, πρόσθετα από τις παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης, μέσω της διαδικασίας δανεισμού με τη μορφή εταιρικών ομολόγων, που παρέχει παράλληλα και κίνητρα για επενδύσεις σ’ αυτή της μορφής χρεόγραφα.

Σημειώνεται ότι μετά από τη ψήφιση της σχετικής αυτής τροποποίησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ΧΑΚ θα υποβάλει εισηγήσεις του προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε η σχετική ρύθμιση να εμπλουτιστεί νομικά περαιτέρω, για να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες πιθανών εκδοτών και επενδυτών στο προϊόν αυτό, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της εισαγωγής της νέας ρύθμισης, προς ανάπτυξη του πολύ σημαντικού αυτού εργαλείου για άντληση κεφαλαίων.

Το Χρηματιστήριο έχει περιλάβει στις Κανονιστικές του ρυθμίσεις, την ευχέρεια εισαγωγής Εταιρικών Ομολόγων από ενδιαφερόμενους εκδότες και προσβλέπει ότι ο τομέας αυτός, θα τύχει της δέουσας ανάπτυξης μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς στην Κύπρου, όπως ισχύει και στις λοιπές ανεπτυγμένες αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

«Δεν ειναι μονο η αμερικη που πρεπει να παρει μετρα εναντιο της κινας αλλα και η ευρωπη η οποια κατεστρεψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  11:33

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X