ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:23
 

Συμφωνία για το πακέτο τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη

Το Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ υιοθέτησε δύο νομοθετικές πράξεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέους κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες, την προώθηση της ταχείας ανάπτυξης των 5G και των άλλων τεχνολογιών δικτύων νέας γενιάς σε όλη την Ευρώπη, ενέκρινε πριν από λίγο το Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο υιοθέτησε δύο νομοθετικές πράξεις, τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και μια αναθεωρημένη εντολή για το Σώμα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) - όπως επίσης και ένα σύστημα δημόσιας προειδοποίησης και ανώτατα όρια τιμών για ενδοκοινοτικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, «η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της ΕΕ για τη διασφάλιση σταθερής και κινητής συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας για όλους, η οποία θεωρείται βασικός παράγοντας για μια παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία και μια σύγχρονη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αυτός περιλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και την τόνωση των επενδύσεων σε δίκτυα υψηλής δυναμικότητας, ενώ καλύπτει τομείς όπως η κατανομή ραδιοφάσματος, η πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευσης στα δίκτυα και η συμμετρική ρύθμιση όλων των παρόχων δικτύου σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

«Οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα, θα ισχύουν και για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, όπως με εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν κανόνες αποζημίωσης σε περίπτωση παραπτώματος από παρόχους δικτύων ή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών», αναφέρει το Συμβούλιο.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι όλα τα κράτη μέλη θα δημιουργήσουν ένα σύστημα δημόσιας προειδοποίησης για την περαιτέρω προστασία των πολιτών, ένα «ανάστροφο 112» θα στείλει ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, τρομοκρατικής επίθεσης ή άλλης σοβαρής έκτακτης ανάγκης στην περιοχή τους. Το νέο σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε τρεισήμισι χρόνια από την έναρξη ισχύος του Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό φορέα της ΕΕ, BEREC, προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν δίκτυα υψηλής δυναμικότητας και θα συμβάλει στην ομαλή και συνεπή εφαρμογή των κανονιστικών μέτρων που θεσπίζονται στον κώδικα.

Τέλος οι νέοι κανόνες για φθηνότερες ενδοκοινοτικές κλήσεις θα ορίζουν την τιμή λιανικής των κινητών ή σταθερών κλήσεων από την χώρα του καταναλωτή σε άλλη χώρα της ΕΕ στα 19 σεντ ανά λεπτό. Το ανώτατο όριο για μηνύματα κειμένου εντός της ΕΕ θα είναι 6 σεντ ανά μήνυμα. Τα νέα ανώτατα όρια θα ισχύουν ήδη από τις 15 Μαΐου 2019.

Η σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο ολοκληρώνει τη νομοθετική διαδικασία τόσο για τον Κώδικα, όσο και για τον κανονισμό BEREC. Μία προσωρινή συμφωνία για τα δύο κείμενα επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουνίου 2018 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 14 Νοεμβρίου 2018. Οι νομικές πράξεις πρόκειται να υπογραφούν από τα δύο θεσμικά όργανα στις 12 Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 17 Δεκέμβριος. Και οι δύο πράξεις θα τεθούν σε ισχύ 3 ημέρες μετά τη δημοσίευση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Το προφίλ της CITR

Το προφίλ της CITR

Οι πυλώνες της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Ομίλου είναι το πάθος, η καινοτομία, το ομαδικό πνεύμα και η επιχειρηματική ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X