ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Τα ενοίκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

Η άνοδος των ενοικίων προμηνύει αυξήσεις και στις τιμές πώλησης κατοικιών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οι εικόνες με τα αντίσκηνα έξω από την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, μέσα στα οποία διανυχτέρευσαν άστεγοι έχοντας στο πλευρό τους και πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν συμβολικά την στήριξη τους, με στόχο να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης ώστε να αναγκάσει την πολιτεία να «δει» το ράλι των τιμών των ενοικίων στην Λεμεσό και τις κοινωνικές προεκτάσεις, είχε ήδη αποτέλεσμα.

Το θέμα των ψηλών ενοικίων ενεγράφη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και αναμένεται ότι θα συζητηθεί σε επόμενες συνεδρίες, ενδεχομένως και πριν το τέλος Νοεμβρίου. Στην συζήτηση θα κληθούν να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι οποίοι αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να παραθέσουν κάποιες πρώτες εισηγήσεις για το τι δέον γενέσθαι για αντιμετώπισή του.

Φυσικά αναμένεται ότι θα πρόκειται για την πρώτη συζήτηση από την οποία δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η συζήτηση στην Βουλή, ανοίγει ένα κύκλο δημόσιου διαλόγου για τις τιμές των ενοικίων, και την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου προστασίας των πολιτών. «Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα είναι πρωτοφανές. Όταν άστεγοι κοιμούνται σε κρεβατάκια θαλάσσης, είναι φανερό ότι δεν υπάρχει δίκτυ προστασίας. Θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους που οδηγούν στις μεγάλες αυξήσεις, και να βρούμε τρόπους στήριξης του κόσμου», δήλωσε στην «Κ» η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Μονάρι από 1000 ευρώ

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τις τιμές των ενοικίων είναι σε κάθε περίπτωση η Λεμεσός. Έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο αύξηση όχι μόνο στα ενοίκια αλλά και στις τιμές των ακινήτων. Σε ό, τι αφορά την πρώτη περίπτωση, ψάχνοντας σε μηχανές αναζήτησης για ενοίκιο διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στην Λεμεσό, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση περιοχής, καταρχήν διαπιστώνεται ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι πολύ περιορισμένα. Ωστόσο, το εύρος των τιμών είναι μια άλλη υπόθεση.

Ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής έχει την δεδομένη περίοδο να επιλέξει μεταξύ πέντε διαμερισμάτων, με κατώτατο όριο ενοικίου τα 610 ευρώ και ψηλότερο τα 1700 ευρώ. Η τελευταία δε περίπτωση αφορά περίπτωση για διαμέρισμα με εμβαδόν 50 τμ.

Στην περίπτωση της Λευκωσίας, μπορεί οι τιμές να είναι πιο προσιτές σε σχέση με την Λεμεσό ωστόσο κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 600 ευρώ. Από μια μικρή έρευνα αγοράς εξάγεται το συμπέρασμα ότι η προσφορά διαμερισμάτων και οικιών στην Λεμεσό είναι μειωμένη, κάτι που αυξάνει το ύψος των τιμών. Σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα υπάρχουν αναρτημένες μόλις 85 αγγελίες ενώ ο μέσος όρος τιμής ανέρχεται στα 12,68 ευρώ ανά τμ., ενώ τα στοιχεία δεν διαφοροποιούνται ούτε σε άλλες ανάλογες ιστοσελίδες.

Στην περίπτωση της Λευκωσίας οι αναρτημένες αγγελίες ξεπερνούν τις 350, ενώ ο μέσος όρος της τιμής του τ.μ. είναι περίπου 8 ευρώ. Δεδομένα που δείχνουν αφενός ότι η αγορά ενοικίασης ακινήτων στην πρωτεύουσα δεν έχει κορεστεί, και αφετέρου ότι οι τιμές στην Λευκωσία αν και αυξημένες, είναι σαφώς πιο κάτω σε σχέση με την Λεμεσό.

Πιο ελκυστική η αγορά

Το ράλι των τιμών των ενοικίων δεν έφτασε ακόμα στο ζενίθ του σύμφωνα με τον πρόεδρο του RICS Κύπρου, Θωμά Δημόπουλο. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του κύκλου ακινήτων, όχι μόνο οι τιμές των ενοικίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά η αυξητική τάση αποτελεί προπομπό για επικείμενη αύξηση στις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Αυτή την στιγμή η απόδοση των ακινήτων, δηλαδή η σχέση μεταξύ του ετήσιου ενοικίου και της αγοραίας αξίας του ακινήτου είναι περίπου στο 7% και θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική για να οδηγήσει σε αγορά ακινήτου. Ωστόσο, η τάση προς τα ενοίκια έναντι της αγοράς ακινήτου η οποία έχει επικρατήσει μετά το 2013, δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, και ενισχύεται αφενός από την ανασφάλεια για την αποπληρωμή ενός ακινήτου πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, και αφετέρου από το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια εν αντιθέσει με προ κρίσης εποχή, παραχωρούνται πλέον με πολύ αυστηρά κριτήρια, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος. «Έτσι δημιουργείται υψηλότερη ζήτηση στα ενοίκια και κατά συνέπεια αύξηση στις τιμές των ενοικίων», αναφέρει σχετικά.

Ακριβότερα κατά 5% από το 2017

Ήδη η αύξηση στις τιμές των ακινήτων αποτυπώνεται στα ευρήματα του δείκτη RICS( Royal Institution of Chartered Surveyors), τα οποία καταγράφουν για το πρώτο εξάμηνο του 2018 συν 5% για τις τιμές των κατοικιών, κατά 2% στα ακίνητα εμπορικής χρήσης και 12% στα γραφεία.

Σύμφωνα δε με τους δείκτες τιμών της Κεντρικής Τράπεζας για διαμερίσματα και οικίες, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 κατά 1,7%, ενώ πλην της επαρχίας Πάφου, όλες οι υπόλοιπες επαρχίες παρουσίασαν άνοδο. Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο της τάξης του 4,6% και στην Λεμεσό ως προς τις τιμές των διαμερισμάτων (συν 6,1%). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση1,6%, στην Πάφο 5,5%, στη Λάρνακα 2,3% και στην Αμμόχωστο 1,5%.

Γιατί ακριβαίνει η Λεμεσός

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των τιμών ακινήτων και δη διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού αποδίδεται σε τέσσερις βασικούς παράγοντες. Κατ΄αρχάς, στην παρουσία του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης που ενισχύει την ζήτηση για διαμονή λόγω των φοιτητών. Κατά δεύτερο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για την περιοχή μέσω της πλατφόρμας Airbnb, ενώ η τάση των τιμών επηρεάζεται και από την λειτουργία της μαρίνας αλλά και από την απόφαση για δημιουργία του καζίνο. Πρόκειται για παράγοντες οι οποίοι οδηγούν στην αύξηση των τιμών στην παραλιακή Λεμεσό σε σχέση με την υπόλοιπη Λεμεσό αλλά και την υπόλοιπη Κύπρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X