ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

€19 εκατ., από την ΕΕ για δωρέαν wifi στην Κύπρο

Υπάρχει προγραμματισμός για επέκταση του προγράμματος πανευρωπαικά, δίνοντας 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην χρηματοδότηση 19 δήμων και κοινοτήτων έχει προχωρήσει η ΕΕ για δωρεάν wi-fi με 19 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί με την χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω επέκταση "του δωρεάν WI-FI" με επιπλέον προσκλήσεις από τώρα έως το 2020. Χρηματοδότηση η οποία περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών για μετάβαση στην ψηφιακή εποχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2020, το 90% όλων των θέσεων εργασίας θα χρειάζονται βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ οι κενές θέσεις για τους ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορικής θα φτάσουν το 2020 τις 500 χιλιάδες. Αυτή την στιγμή είναι στις 350 χιλιάδες. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία παρέθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαπριέλ θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για στροφή της οικονομίας και της κοινωνίας στην ψηφιακή εποχή. Μιλώντας στο πλαίσιο του θεματικού συνεδρίου με τίτλο "Digital Economy & Innovation. A Vision of Growth", που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ, η Επίτροπος τόνισε ότι τα οφέλη,  από τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό δεν μπορούν να περιοριστούν σε λίγα άτομα, προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αποφοίτων στις επιστήμες, την μηχανική, τα μαθηματικά και να ενισχυθεί η διδασκαλία των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο κεφάλαιο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, κεφάλαιο το οποίο, δεν αφορά μόνο τα προσωπικά δεδομένα μας, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας για τις υποδομές μας.

Ανέφερε ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλης σημασίας και ανέφερε ως παράδειγμα τα 19 εκατομμύρια ευρώ για τους κυπριακούς Δήμους και Κοινότητες για την ανάπτυξη δωρεάν υποδομής WIFI. Αυτό, είπε, θα έχει συνέχεια με ττης ασφάλειας του κυβερνοχώρου και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους κόμβους καινοτομίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν και είπε ότι για πρώτη φορά τον Μάρτη, η ΕΕ θα έχει στα χέρια της την πρώτη της έκθεση για το θέμα με ευρωπαϊκά δεδομένα για τον αντίκτυπο στα διάφορα επαγγέλματα.

Ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για την στήριξη που προσφέρει στην πρόταση για νέο πρόγραμμα ψηφιακής Ευρώπης, με προϋπολογισμό 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καθώς και στο θέμα του υπερ-υπολογιστή, που όπως είπε, η Ευρώπη θα έχει τον δικό της μέχρι το 2022. Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την πρωτοβουλία για μια βάση δεδομένων από ένα εκατομμύριο ανθρώπινα γονιδιώματα μέχρι το 2022, προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Ενωρίτερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η Επίτροπος ανέφερε ότι από τον Μάιο του 2019, οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ με χρέωση 19 σεντ ανά λεπτό.

Εξάλλου, στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος δίδει έμφαση στην καινοτομία και τη μεταβίβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, λέγοντας αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, σημαντική θα είναι η συμβολή και η στήριξη από την ακαδημαϊκή, επιστημονική και επιχειρηματική μας κοινότητα.

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και σήμερα έγινε ο διορισμός του Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ερευνα και Καινοτομία Κυριάκου Κόκκινου.

Ο κ. Γεωργιάδης επιπρόσθετα, είπε ότι κατά τη διάρκεια του έτους σκοπεύουμε επίσης να δημιουργήσουμε μια θέση Υφυπουργού για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα ρυθμίσουν αποτελεσματικά την τεχνολογία blockchain. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος επενδύει σημαντικούς πόρους σε μια σειρά έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε αποτελεσματικά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για τη νέα τεχνολογική πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Μιχάλης Τσικαλάς, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση