ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ολλανδία κόβει τη φοροαποφυγή στους Rolling Stones

Στα μέτρα που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση περιλαμβάνεται ένας νέος φόρος στα πνευματικά δικαιώματα

ΑΜΠΕ

Η Ολλανδία λαμβάνει μέτρα για να αποποιηθεί τη φήμη του φορολογικού παραδείσου, παρεμβάλλοντας εμπόδια στη δημιουργία των γνωστών ως εταιρειών-θυρίδων, οι οποίες δεν έχουν κανέναν σκοπό παρά μόνον να εκμεταλλευθούν τις εξαιρετικά χαμηλές και άρα ευνοϊκές φορολογικές επιβαρύνσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να ανατραπεί το «προφίλ» της χώρας ως έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών ομίλων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Μένο Σνελ, στους Financial Times. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι πιθανή, επίσης, η κατάργηση φόρου επί των μερισμάτων μετοχών.

Ενα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ένας νέος φόρος στα πνευματικά δικαιώματα που θα ισχύει από το 2021. Σε αυτήν την περίπτωση θα κλείσει ένα «νομικό παράθυρο» που χρησιμοποιούσαν, μεταξύ άλλων, οι Rolling Stones και οι U2, ιδρύοντας εταιρείες δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ολλανδία για να μην πληρώνουν υψηλούς φόρους.

Η Ολλανδία και η Βρετανία είναι τα μεγαλύτερα κανάλια στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικοί όμιλοι για να μεταφέρουν κεφάλαια σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους. Στην Ολλανδία φιλοξενούνται πάνω από 9.000 εταιρείες που δεν έχουν καμία παρουσία στη χώρα παρά μόνον μία ταχυδρομική διεύθυνση. Γι’ αυτό και ονομάζονται εταιρείες-θυρίδες ή εταιρείες-κελύφη.

Οι πολυεθνικές στην Ε.Ε μεταφέρουν το 23% των εσόδων τους μέσω εικονικών εταιρειών από την Ολλανδία σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία ανέρχεται στο 14%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ που δημοσιεύτηκε από τον Guardian. Επισημαίνεται, δε, πως η Ολλανδία λειτουργεί ως δίαυλος για τη μεταφορά κεφαλαίων στην Κύπρο και στις Βερμούδες, ενώ η Ιρλανδία χρησιμοποιείται ως πέρασμα των ιαπωνικών και αμερικανικών ομίλων προς το Λουξεμβούργο.

Οι πρόσφατες προσπάθειες της ολλανδικής κυβέρνησης συνάδουν με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή. Τα καθεστώτα φοροαποφυγής σε κράτη-μέλη της Ε.Ε όπως είναι η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ που χάνουν φορολογικά έσοδα διότι αμερικανικές πολυεθνικές διατηρούν τα έσοδά τους στο εξωτερικό.

Το σκάνδαλο των Paradise Papers, που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, ανέδειξε μία ακόμη φορά το περίπλοκο νομικό σύστημα που επιτρέπει σε πολυεθνικές και πλουσίους να μειώνουν ή ακόμη και να εκμηδενίζουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Εκτοτε έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν σε συνεργασία με το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν θέσει ως στόχο τη δικαιότερη φορολόγηση των κολοσσών ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Ολλανδία πραγματοποιεί, επίσης, αυστηρότερους ελέγχους σε υφιστάμενες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και τοπικών αρχών. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μηνός έχει εντοπίσει «κενά» σε 78 συμφωνίες. Εξετάζει, μάλιστα, να θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση στο μέλλον να συνάπτονται τέτοιες συμφωνίες μόνον με αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση