ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ομάδα του G20 δίνει 5 τρισ. δολ. για αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας προσχωρεί τώρα, μετά τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, και η ομάδα των 20

Kathimerini.gr

Στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας προσχωρεί τώρα, μετά τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, και η ομάδα των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη, το G20, δεσμεύοντας το ποσό των 5 τρισ. δολαρίων. Στόχος των δαπανών που υπόσχονται, είναι κατά κύριο λόγο να περιορίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος αλλά και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας όσων χωρών βάλλονται. Οι 20 χώρες υπόσχονται, άλλωστε, να κάνουν και αυτές «ό,τι κι αν χρειαστεί για να αντιμετωπισθεί η πανδημία» και ο καταστρεπτικός αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η Σαουδική Αραβία, προεδρεύουσα της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, εν μέσω επικρίσεων για την ολιγωρία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο σχετικό ανακοινωθέν, οι ηγέτες των 20 χωρών δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και για να ανακόψουν τη διάδοση του κορωνοϊού. Αναφέρονται ειδικότερα σε δαπάνες για «στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και σχήματα εγγυήσεων» που θα μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οπως επισημαίνει σε σχετικό του ρεπορτάζ το Reuters, η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επιδεικνύει τη μεγαλύτερη ομοφωνία και ενότητα από τη χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2008-2009, οπότε και δημιουργήθηκε. Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, παρατηρητής με γνώση της κατάστασης τόνισε ότι έχουν προς το παρόν παρακαμφθεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη του G20, όπως ο πόλεμος τιμών του πετρελαίου που έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Σχολιάζοντας λίγο αργότερα τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επικρατεί ομοφωνία ως προς την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και τόνισε πως οι χώρες «έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά γενικά επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η ίδια κατεύθυνση».

Είναι ενδεικτικό ότι οι 20 χώρες δηλώνουν αποφασισμένες «να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν κάθε αναγκαίο μέτρο» για την προστασία της δημόσιας υγείας και για να ανακόψουν τη διάδοση του κορωνοϊού. Οπως επισημαίνει πάντως το Reuters, οι χώρες-μέλη του G20 διαθέτουν ακριβώς το ίδιο ποσό που διοχέτευσαν στην παγκόσμια οικονομία το 2009, μολονότι η παρούσα κρίση δείχνει να έχει πολύ πιο άμεσο και ισοπεδωτικό αντίκτυπο. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολαρίων, ποσό υπερδιπλάσιο εκείνου που δέσμευσε στην προηγούμενη κρίση. Ομοίως, η ΕΚΤ προχωράει σε πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα για να θωρακίσει την Ευρωζώνη, η μεγαλύτερη οικονομία της οποίας, η Γερμανία, έχει ανακοινώσει δέσμη μέτρων ύψους 460 δισ. ευρώ.

Στο σχετικό ανακοινωθέν τους οι 20 χώρες υπογράμμισαν, άλλωστε, πως θα συνεργασθούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Δεσμεύθηκαν, επίσης, πως θα επιστρατεύσουν επείγοντα προσωρινά μέτρα «αναλογικά με τις ανάγκες αλλά και με διαφάνεια». Απέφυγαν, πάντως, να απευθύνουν έκκληση για να ανασταλούν οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων που έχουν αποφασίσει πολλές χώρες. Τόνισαν μάλιστα πως οι κινήσεις τους θα συντονιστούν έτσι ώστε να αποφευχθούν «περιττές παρεμβάσεις». Είχε, ωστόσο, προηγηθεί η έκκληση που απηύθυνε στην εισαγωγική ομιλία του ο Σαουδάραβας μονάρχης Μπιν Σαλμάν, να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και ειδών ιατρικού εξοπλισμού το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη διεθνή οικονομία και στο διεθνές εμπόριο.

Αιτία του προβληματισμού είναι η απόφαση ορισμένων χωρών που εξάγουν βασικά είδη διατροφής και εμπορεύματα να αναστείλουν με σχετική απαγόρευση τις εξαγωγές αυτών των ειδών εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην εγχώρια αγορά τους. Προπαντός, όμως, έχει προηγηθεί διακοπή των εξαγωγών σε χειρουργικές μάσκες από διάφορες χώρες που, ωστόσο, τώρα ανακαλείται σταδιακά.

Απηχώντας σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ που ζητούσε την αρωγή των μελών για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων που είναι οι αναδυόμενες αγορές και οι φτωχότερες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ηγέτες του G20 εξέφρασαν παράλληλα την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ευάλωτες χώρες, ιδιαιτέρως της αφρικανικής ηπείρου, και σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι πρόσφυγες. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και τα εθνικά συστήματα υγείας όλων των χωρών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X