ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηπια πτώση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Τράπεζα Πειραιώς (απόφαση SSM για τα CoCos) και αλλαγές στους δείκτες του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Kathimerini.gr

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της κατά τα άλλα θετικής πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου για την ελληνική αγορά, με την επιβολή του πλήρους lockdown στη χώρα να μην προκαλεί ούτε χθες ισχυρές πιέσεις στους βασικούς δείκτες και με τον τζίρο να παραμένει στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας για μία ακόμη φορά τη στάση αναμονής που τηρούν οι περισσότεροι επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επόμενη εβδομάδα είναι αρκετά «γεμάτη», με τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς (απόφαση SSM για τα CoCos) και τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων την Τετάρτη η Coca Cola θα ανακοινώσει συνοπτικά στοιχεία τζίρου τρίτου τριμήνου, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν Τιτάν και ΟΤΕ με τον τελευταίο να συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον λόγω των αναφορών για ολοκλήρωση της πώλησης του σταθερού δικτύου της Romtelecom στην Orange.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 0,35% στις 588,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 35,42 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45%, στις 1.381,22 μονάδες, με κέρδη 0,25% στις 882,21 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση με απώλειες 1,41% στις 243,75 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,27% και ο τραπεζικός κατά 3,24%.
Η αγορά υποδέχθηκε μάλλον ψύχραιμα τα νέα δεδομένα της οικονομίας, δεν είχε άλλωστε κερδίσει και κάτι που να θεωρηθεί υπερβολικό στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο lockdowns, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί αισθητά και δίνεται η εντύπωση ότι οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό κάνουν συντήρηση δυνάμεων και έχουν μπει σε ένα εύρος διακύμανσης. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγους τίτλους. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις το φαινόμενο δύο έως πέντε εταιρείες να συγκεντρώνουν το 20% έως το 50% του τζίρου. Αυτό αποδίδεται στις πολλές εστίες αβεβαιότητας και την κόπωση του επενδυτικού κοινού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X