ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Τουρκία καθώς η λίρα κατρακυλά

Πάνω από την ισοτιμία του πέντε προς ένα η λίρα έναντι του δολαρίου

Kathimerini.gr

Στο 15,85% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, καθώς η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συνεχίζει να σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω ενώ η κεντρική τράπεζα διστάζει να αυξήσει τα επιτόκια.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το ένα πέμπτο της συναλλαγματικής αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και προκαλώντας σοβαρούς πονοκεφάλους τόσο σε απλούς καταναλωτές όσο και στις χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Στις 15:00 το τουρκικό νόμισμα βρισκόταν λίγο πάνω από το όριο των πέντε λιρών ανά δολάριο. Η πτώση της λίρας εντέθηκε την Πέμπτη, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς εξαιτίας τις παρατεταμένης κράτησης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές τον Ιούλιο καταγράφηκε στις μεταφορές, όπου οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση ανήλθαν στο 24,21%. Στα είδη σπιτιού οι τιμές μεγεθύνθηκαν κατά 20,32% ενώ στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά οι αυξήσεις έφτασαν στο 19,4%.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές για τους παραγωγούς αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, σε μια ένδειξη ότι η αυξητική τάση στις τιμές είναι ακόμα μεγαλύτερη στο χονδρεμπόριο – που πολλές φορές είναι προάγγελος των εξελίξεων στο λιανεμπόριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε δύο φορές τα επιτόκια στις αρχές του καλοκαιριού ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, όμως στα τέλη Ιουλίου ξάφνιασε τις αγορές διατηρώντας τα αμετάβλητα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – χρόνιος πολέμιος των υψηλών επιτοκίων – έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε επενδυτές καθώς μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου απέκτησε την εξουσία να διορίζει ανώτατα στελέχη της κεντρικής τράπεζας και διόρισε στο υπουργείο Οικονομικών των γαμπρό του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση