ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μισθούς και τεστ κρίνει ο προϋπολογισμός

Κινδυνεύουν οι δαπάνες για την υγεία, οι συντάξεις και τα αναπτυξιακά έργα, τονίζουν τέσσερα υπουργεία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η αυλαία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2021 δεν άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού από πολύ νωρίς, δηλαδή αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό, άρχισε η αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η καταψήφιση όμως του Προϋπολογισμού ενός κράτους, σημαίνει αυτομάτως και την μη εύρυθμη λειτουργία του, κάτι που αν τις προηγούμενες χρονιές φάνταζε δύσκολο, τη φετινή, εν μέσω κορωνοϊού, φαντάζει ακατόρθωτο. Εν μέσω αποκαλύψεων για τα διαβατήρια, με το γνωστό πλέον σε παγκόσμια κλίμακα το βίντεο του Al Jazeera, το ΔΗΚΟ είχε προειδοποιήσει πως θα τον καταψηφίσει εάν δεν δοθεί πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στους επίμαχους φακέλους που σχετίζονται με τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Περίπου δύο μήνες μετά την αρχή της κόντρας του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους φακέλους και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αυτή τη χρονιά το ΔΗΚΟ δεν θα είναι το κόμμα «γέφυρα» για τηνψήφισή του. Μέχρι χθες το απόγευμα η κόντρα κρατούσε για τα καλά, με το ΔΗΣΥ να βγάζει σχετική ανακοίνωση και να αναφέρει πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι πολιτικός βραχίονας του ΔΗΚΟ και ζητά να ελέγξει δημόσιες συμβάσεις που τα τελευταία έξι χρόνια ήλεγχε ο ίδιος. Το ζητούμενο είναι αλλού. Είναι πως αν καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του 2021, θα υπάρξει δυσλειτουργία του κράτους, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε πως στην περίπτωση που δεν εγκριθεί ο Προϋπολογισμός του 2021 από τη Βουλή, το κράτος θα καταφέρει να λειτουργήσει «ακρωτηριασμένο» μόνο για δύο μήνες. Δηλαδή, δεν θα μπορέσει να εισάξει νέες πολιτικές που εμπεριέχονται εντός του Προϋπολογισμού, ενώ από το Μάρτιο και εντεύθεν δεν θα γίνει κατορθωτό να γίνουν δαπάνες για την υγεία, να πληρωθούν επιδόματα, δεν θα πληρωθούν συντάξεις.

Ο κ. Πετρίδης, από την πρώτη παρουσίαση του Προϋπολογισμού στο Υπουργικό, τον είχε χαρακτηρίσει ως «Προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης», ενώ σε κάθε μία από τις επόμενες συναντήσεις που είχε με βουλευτές για να συζητήσουν ζητήματα που άπτονται του Προϋπολογισμού, έκανε εκκλήσεις για το πόσο αναγκαία είναι η επικράτηση του αισθήματος ευθύνης και της ψήφισής του από τη Βουλή. Χαρακτηριστική δε και η δήλωσή του κατά την πρώτη ημέρα παρουσίασης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, επισημαίνοντας πως αν και η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του 2021 δεν διεξάγεται στο καλύτερο πολιτικό κλίμα, είναι διαφορετικοί και καθοριστικής σημασίας για το αν θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση της πανδημίας. Πόσο σημαντικοί είναι όμως οι Προϋπολογισμοί για τέσσερα σημαντικά Υπουργεία;

Η οπτική τεσσάρων Υπουργείων

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας ανέφεραν στην «Κ» πως είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος αυτή ειδικά για το Υπουργείο και τους πόρους που χρειάζεται. Κατέδειξαν χαρακτηριστικά πως, αν καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, θα πρέπει να σταματήσουν λειτουργίες του Υπουργείου που γίνονται επι καθημερινής βάσεως και σκοπό έχουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έδωσαν ως παράδειγμα, ότι για τη διενέργεια των test κατά του κορωνοϊού, όπως τα rapid tests αλλά και τα υπόλοιπα σχετικά προγράμματα, δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν. Τόνισαν πως δεν θα υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουν ούτε τις υπηρεσίες που τα διεκπεραιώνουν. Την ίδια ώρα, κάκισαν το γεγονός πωςσυζητάμε αν θα περάσει ο Προϋπολογισμός του 2021, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μισθοί των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονται εξαρχής στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής τόνισε πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πάνω από 50 μεγάλα αναπτυξιακά έργα και έκανε έκκληση για ψήφισή του, αναφέροντας ότι η καταψήφισή του θα βάλει φρένο στην υλοποίησή τους. Αναφερόμενος στις πολιτικές που αναμένεται να εφαρμοστούν από το Υπουργείο εντός του 2021, τόνισε ότι μια σειρά από μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών, την αναβάθμιση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αγρότες, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή των αγροτικών προϊόντων.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την επόμενη τριετία ξεπερνούν τα 433,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Μεταφορών από τον αρμόδιο Υπουργό, Γιάννη Καρούσο. Ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός τόνισε πως, αν δεν εγκριθεί ο Προυπολογισμός, «δεν μπορούμε να προκηρύξουμε κανένα έργο, ενώ θα υπάρξει θέμα με την υπογραφή του συμβολαίου για το δρόμο Πόλης Χρυσοχούς – Πάφου». Σημείωσε ότι η αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών την περίοδο 2020 – 2023 για το Υπουργείο θα ανέλθει στο 81,52%, από 90,4 εκατ. ευρώ το 2020, σε 164,2 εκατ. ευρώ το 2023. Από πλευράς της η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Ενέργειας, τόνισε πως «αν δεν εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και δεν θα εξαγγελθούν σχέδια στήριξης της επιχειρηματικότητας. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να εξαγγείλουμε τα σχέδια. Αν πρέπει να προχωρήσουμε με δωδεκατημόρια δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με τα σχέδια».

Μεταβιβάσεις και δαπάνες προσωπικού

Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες των δαπανών; Ο Προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 609 εκατ. ευρώ ή 8,7% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα της τάξης των 8,86 δισ. και πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και των δαπανών για τόκους) ύψους 7,6 δισ. ευρώ, με το πρωτογενές ισοζύγιο να ανέρχεται σε 1,25 δισ. ευρώ. Βάσει της επίσημης παρουσίασης του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις δαπάνες του Π/Υ 2021, οι μεταβιβάσεις είναι το μεγαλύτερό του ποσοστό, δηλαδή 2,98 δισ. ευρώ ή το 28,2%. Οι δαπάνες προσωπικού είναι στα 2,94 δισ. ευρώ ή 27,9% του, ενώ τα δάνεια καταλαμβάνουν το 23% του, ή 2,42 δισ. ευρώ.

Τα «άλλα» είναι στα 1,31 δισ. ευρώ ή 12,5% και τα 896 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις λειτουργικές του δαπάνες, ή στο 8,5%. Μεταξύ άλλων, την τριετία 2021 - 2023 αναμένεται να δαπανηθούν για αναπτυξιακά έργα 3,2 δισ. ευρώ, για κοινωνικές παροχές 4,9 δισ. ευρώ, για έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης 240 εκατ. ευρώ και για στήριξη επιχειρήσεων (υλοποίηση σχεδίων) 565,4 εκατ. ευρώ. Οι κυριότεροι στόχοι, όπως στοιχειοθετεί το Υπουργείο, είναι η υλοποίηση και η συνέχιση σημαντικών έργων και προγραμμάτων (50 μεγαλύτερης αξίας έργα υποδομής, έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συγχρηματοδοτούμενα).

Πρόσθετα, η βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της. Επίσης, η σταθεροποίηση και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας. Τέλος, η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X