ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Συνεργατισμός απαντά στους ψιθύρους

Στην Οικονομική «Κ» o Ν.Χατζηγιάννης «ρίχνει φως» σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα που πλανώνται εσχάτως πάνω από τη ΣΚΤ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης καλείται, από την «Κ», να απαντήσει σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα που πλανώνται εσχάτως πάνω από τη ΣΚΤ, υπό τη σκιά ψιθύρων και πολιτικο-οικονομικών «παιγνίων» που στην τελική αφήνουν να διαφανεί ότι τα σκληρά παθήματα του πρόσφατου παρελθόντος δεν έγιναν ενδεχομένως μαθήματα.

Συντηρείται μια υπόγεια φημολογία αναφορικά με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ). Γιατί αυτό αφού η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας είναι τόσο υψηλή;

Σε μια κομβική χρονική περίοδο τόσο για τη χώρα όσο και για το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να μιλάμε με στοιχεία και υπευθυνότητα. Η Τράπεζα, στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας με τον κύριο μέτοχό της, που είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στα ζητήματα που είχαμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε.

Τα δημοσιευμένα οικονομικά γεγονότα και στοιχεία αποτελεσμάτων του εννιαμήνου 2017 δείχνουν ότι η ΣΚΤ πληροί τον δείκτη κεφαλαίων που έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα οι απαιτήσεις ήταν για 14,13% και η Τράπεζα βρίσκεται στο 15,23%. Δεν υπάρχει, συνεπώς, κάτι νέο να συζητηθεί για την κεφαλαιακή επάρκεια ή τη ρευστότητα της τράπεζας.

Το γιατί επικρατεί αυτή η φημολογία είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί όχι από εμάς αλλά από αυτούς που συντηρούν τον ψίθυρο. Οφείλω να προειδοποιήσω πως αυτή η συγκυρία, όπως διαμορφώνεται, μπορεί να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνη για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο με μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 4 έτη, σταθεροποιήθηκε και έκανε σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση.

Πλησιάζουμε στην πρώτη Κυριακή των εκλογών. Θεωρείτε ότι η ΣΚΤ έχει γίνει «μπαλάκι» στο προεκλογικό παιχνίδι και ότι κάποιοι την χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους;

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι σε αρκετές προεκλογικές συνάξεις και πηγαδάκια φαίνεται να στοχοποιείται η ΣΚΤ. Αυτό είναι, σε κάποιο βαθμό, αναμενόμενο να συμβαίνει γιατί αφενός είμαστε η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής, με τους περισσότερους Κύπριους πελάτες, και αφετέρου μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Διερωτώμαι, ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρχουν συμπατριώτες μας που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από αυτό της Κύπρου γενικότερα; Και γιατί δεν ζητούν να λάβουν επίσημη ενημέρωση από εμάς για τα πλάνα μας; Θέλω να σας ενημερώσω ότι δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά μηνύματα από πελάτες και συνεργάτες μας που μας ενημερώνουν για σχετικές αρνητικές ενημερώσεις, που τους παροτρύνουν να βάλουν ένα φρένο στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει μαζί μας εδώ και ολόκληρες δεκαετίες. Οι δεσμοί της ΣΚΤ με τους πελάτες της είναι βαθιά ριζωμένες αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε ένα υπόγειο παιγνίδι με την ψυχολογία του Κύπριου πολίτη, μετά και τις εμπειρίες του 2013.

Οι τρεις αιχμές της ΣΚΤ

Τι έχετε να πείτε στους πολίτες που ακούν όλες αυτές τις φήμες;

Οι Κύπριοι πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους και πελάτες μας. Επομένως, αναφερόμενοι στους πολίτες, αναφερόμαστε ουσιωδώς στους πελάτες μας. Αρχικά, να επαναλάβουμε τα στοιχεία για την ΣΚΤ.

Πρώτο: Για το 2018 η Τράπεζα έχει ως όριο στον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων το 14,13% και με βάση τα στοιχεία για το εννεάμηνο του 2017 ο δείκτης της τράπεζας είναι στο 15,23%. Παράλληλα, η ΣΚΤ έχει δείκτη ρευστότητας 30%.

Δεύτερο: Έχουμε να πούμε στους πελάτες μας ότι η ΣΚΤ συνεχίζει δυναμικά την αναπτυξιακή πορεία της. Να σημειώσουμε πως με τη νομική συγχώνευση, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017, σε μια νέα τράπεζα με λίγους μήνες ζωής, πετύχαμε επιταχυνόμενες επιχειρησιακές και επιχειρηματικές επιδόσεις, οι οποίες μας δικαιώνουν σε μια δύσκολη απόφαση την οποία μόνοι μας πήραμε. Πετύχαμε να έχουμε πάνω από 50% αύξηση σε νέες χορηγήσεις και ανεβάσαμε σημαντικά τις εργασίες μας στις κάρτες, το πλαστικό χρήμα δηλαδή. Η απόφασή μας για νομική συγχώνευση μας τοποθετεί ως τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στην Κύπρο.

Τρίτο: Έχουμε να πούμε στους πελάτες μας ότι η ΣΚΤ έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση μιας εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος: τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που αφορούν ιδιώτες. Σχεδόν το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας έχει περάσει από τα γραφεία μας και έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις.

Είμαστε ένας από τους βασικούς πυλώνες για τη διαχείριση των ΜΕΧ και έχουμε συνεισφέρει πάνω από τα 2/3 της συνολικής μείωσης του λιανικού χαρτοφυλακίου ΜΕΧ στο σύστημα, κάτι που καταδεικνύει και το σημαντικό μέγεθος της ΣΚΤ.

Την περασμένη Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση, που κάποια ΜΜΕ εκτιμήσαμε ότι ήταν κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Συμφωνείτε;

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι σαφής προς όλες τις πλευρές στοχεύοντας στην επιστροφή της ηρεμίας στο τραπεζικό σύστημα.Από την δική μας πλευρά, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαιτερότητες που έχει μια προεκλογική περίοδος, προσπαθούμε να χειριστούμε όλο αυτό το ζήτημα υπεύθυνα και σοβαρά, με τρόπο που αρμόζει στη συγκυρία και στο μέγεθος της ΣΚΤ.

Έχει γραφεί ότι ανταγωνίστριες τράπεζας ποντάρουν σε δυσμενείς εξελίξεις στην ΣΚΤ ώστε να «κλέψουν» μερίδιο αγοράς;

Στη ΣΚΤ λόγω του μεγέθους μας επικεντρωνόμαστε στο δικό μας επιχειρηματικό πλάνο, την υλοποίηση των στόχων και στη διατήρηση της αξιοπιστίας μας. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερα στην κυπριακή οικονομία. Η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά χρειάζεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ούτως ώστε να διατηρείται η σταθερότητα και η αειφορία του συστήματος , προσφέροντας πάντοτε ποιοτικές, ανταγωνιστικές και διαφανείς υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες. Κι αυτό γιατί όλοι μας πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Μια ΣΚΤ χωρίς τα βάρη του παρελθόντος

Πώς προχωρά η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών;

Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Citigroup και τρέχουμε ένα έργο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, στη βάση του συμφωνημένου πλάνου αποκρατικοποίησης της Τράπεζας. Είμαστε στη φάση ανασχεδιασμού όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς το έργο επηρεάζεται σημαντικά από το πλάνο διαχείρισης ΜΕΧ.

Το πλάνο αυτό τυγχάνει επεξεργασίας και ανασχεδιασμού με σκοπό τη γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική λύση των ΜΕΧ, δημιουργώντας μια τράπεζα χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

Σήμερα η ΣΚΤ με το υφιστάμενο πλάνο διαχείρισης των ΜΕΧ, το οποίο προνοεί την οργανική επίλυση σε συνεργασία με την Altamira, διατηρεί υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Να σημειώσω πως, στη βάση αυτού του πλάνου, κατά τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε μειώσει το ύψος των ΜΕΧ πέραν των €800 εκ., στοχεύοντας στο τέλος του 1ου τριμήνου 2018 να είμαστε κάτω από €6δισ.

Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι ο Συνεργατισμός πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος και ότι ενδεχομένως υπάρχουν κάποιοι που λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι . Ισχύουν όλα αυτά;

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το παρόν και κυρίως για το μέλλον. Η νέα διοίκηση της ΣΚΤ έχει επιδείξει θέληση και επιμονή για να απαντήσει στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα και δυναμική. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε την κληρονομιά της ΣΚΤ και να διατηρήσουμε εκείνες τις αρχές και τις αξίες που μας έφεραν πρώτους στην εμπιστοσύνη καταθετών και συνεργατών.

Όσον αφορά το παρελθόν, το τραπεζικό σύστημα , και ιδιαίτερα εμείς που δραστηριοποιούμαστε αποκλειστικά στη Κύπρο, αποτελούμε ένα καθρέφτη της λειτουργίας της κυπριακής οικονομίας, τραπεζικού συστήματος και κοινωνίας με αποκορύφωμα το 2013. Σίγουρα η προσπάθεια θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη, με απαίτηση χρόνου, για να ομαλοποιηθεί πλήρως. Η δουλειά μας είναι να κοιτάμε μπροστά και να προετοιμάζουμε το μέλλον, βελτιώνοντας το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X