ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με «συνταγή Συνεργατισμού» και η ΕΤΕ Κύπρου

Πωλείται μόνο η «καλή» τράπεζα και δημιουργείται μια μικρή BadBank που θα τη διαχειρίζεται η μητρική

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) να πωληθεί. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια πώλησής της τα τελευταία 2 - 3 χρόνια, καθώς η πρώτη απέβη άκαρπη.

Αυτή τη φορά όμως το να στεφθεί με επιτυχία η πώληση της ΕΤΕ Κύπρου είναι ένα σενάριο που δεν φαντάζει μακρινό, καθότι η μητρική της στην Αθήνα θα προχωρήσει με τη συνταγή που ακολούθησε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Πρακτικά, η ΕΤΕ Κύπρου θα «σπάσει» στα δύο, σε καλή και κακή τράπεζα, με το μέρος που θα δοθεί στον επικείμενο επενδυτή να είναι το καλό.

Έτσι, αν κάτι που ταλαιπωρούσε την Εθνική Τράπεζα Κύπρου, ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υψηλό κόστος προς έσοδα, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον στην τιμή που αναζητά η μητρική. Τώρα όμως ο επενδυτής θα λάβει μία τράπεζα εντελώς απαλλαγμένη από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως καθοριστικό βήμα για την απόκτηση και του Συνεργατισμού από την Ελληνική υπήρξε ο διαχωρισμός καλού και κακού κομματιού του πρώτου. Η διαδικασία που ξεκίνησε η Citigroup τον Σεπτέμβριο του 2017 να εξεύρει επενδυτές για το σύνολο της τράπεζας δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Ετσι άλλαξε σχεδιασμό το Μάρτιο και από εκεί και πέρα οι εξελίξεις του Συνεργατισμού είναι γνωστές.

Υπάρχουν δύο διαδικασίες οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή για την Εθνική Κύπρου από την μητρική της στην Αθήνα. Πρώτον είναι ο διαχωρισμός της τράπεζας σε καλή και κακή, αφήνοντας εκτός το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ, αλλά επίσης και η διάθεση της καλής σε επενδυτές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, με τα ΜΕΔ που θα απομείνουν θα δημιουργήσει μια ειδική οντότητα (κακή τράπεζα), την οποία θα αναλάβει η μητρική. Με αυτό τον τρόπο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η Εθνική Τράπεζα θα βρει αγοραστή, καθώς αν και μικρό, θα έχει ένα σύνολο το οποίο είναι θελκτικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα καλά δάνεια της ΕΤΕ Κύπρου ανέρχονται στα 340 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορεί να την απορροφήσει ένας επενδυτής με λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ.

Θέλει η Astrobank

Η Astrobank είχε βολιδοσκοπήσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) στην πρώτη προσπάθεια πώλησής της. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως μέσα στους εν δυνάμει επενδυτές είναι η Astrobank, θέλοντας να αναπτύξει ένα «τρίπτυχο» μετά την εξαγορά και της USBBank, σε Astrobank – USBBank – ΕΤΕ Κύπρου. Λαμβάνοντας μόνο τα καλά στοιχεία της ΕΤΕ Κύπρου η Astrobank θα αυξήσει και το μερίδιο καταθέσεων της αλλά και των δανείων στο νησί. Επιβεβαιώνει εξάλλου με την κίνησή της αυτή, εκείνο που είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑstroBank Shadi A. Karam. «Η επέκταση της τράπεζας είναι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει, αλλά και ένας εκ των κύριων αξόνων μας.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αλλαγές που ίσως επέλθουν στην τοπική αγορά, με την επέκταση των καταστημάτων μας, αλλά και από τις επαφές μας που έχουμε στη διεθνή σκηνή. Ταυτόχρονα όμως, θα εκμεταλλευτούμε και θα εξετάσουμε αν παρουσιαστεί ευκαιρία για εξαγορά. Αυτή η χώρα έχει ένα μικρό τραπεζικό τομέα, πολλές μικρές τράπεζες και πρέπει να βρούμε μια πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να συγκεντρώσουμε μερικές από αυτές τις μικρές τράπεζες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Astrobank για να αγοράσουμε περισσότερες τράπεζες για να συγκεντρώσουμε παραπάνω μερίδιο αγοράς και να αυξήσουμε το μέγεθος της τράπεζας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και CEO της AstrobankΓιώργο Άππιο για τις πληροφορίες της εφημερίδας που τη θέλουν να ενδιαφέρεται για την Εθνική. Ο κ. Άππιος ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε τις πληροφορίες.

Μέσα και άλλες τράπεζες

Αφού η Εθνική Τράπεζα προχωρά πλέον με αυτούς τους σχεδιασμούς, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για την Τράπεζα θα είναι άλλα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο νησί και όχι funds του εξωτερικού, όπως έγινε στην περίπτωση της ΣΚΤ με την Apollo, την Atlas, την J.C. Flowers και την LoneStar. Σημείωσαν πως είναι πολύ λογικό να την απορροφήσει μια μικρότερη τράπεζα ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς μετά και τις εξελίξεις με την Ελληνική που μετατρέπεται σε δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού και η πρώτη λιανικής.

Μεταφέρουν δε στην εφημερίδα πως μέσα στους ενδιαφερόμενους είναι και η Eurobank Κύπρου, όπως και άλλες μικρότερες, όπως η Societe Generale Κύπρου. Αναφορικά με τους σχεδιασμούς για την BadBank της Εθνικής, ανέφεραν πως πλέον ίσως διαφοροποιηθεί ολίγον τι η λειτουργία της, καθότι αναμένεται η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Δανείων που θα δημιουργηθεί από τον κακό Συνεργατισμό, αλλά και το Σχέδιο Εστία. «Οι αποφάσεις για διαχωρισμό της Εθνικής είχαν ληφθεί πολύ πριν βγουν στη δημοσιότητα ο Φορέας και η Εστία, άρα, ίσως να αλλάξουν λίγο εκείνα που είχαν σχεδιάσει. Όχι με την κακή έννοια φυσικά, αντιθέτως, μπορεί να κάνουν τη λειτουργία της ακόμα πιο εύκολη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πώληση των δραστηριοτήτων και ζημιές

Όπως επισημαίνεται στα ετήσια αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για το 2017, η τράπεζα είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει στη μείωση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, τόσο ορισμένων θυγατρικών της, όσο και ορισμένων καταστημάτων.

Τον Ιούνιο του 2017 η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του 99.91% της συμμετοχής της στην UBB (Βουλγαρία) και το 100% της συμμετοχής της στην Interlease E.A.D. (Βουλγαρία) στην KBC Bank (Βέλγιο). Το Δεκέμβριο του 2017 ολοκλήρωσε την πώληση του 100% των θυγατρικών της στη Σερβία Vojvodjanska Bankaa.d. NoviSad, NBGLeasingd.o.o. Belgrade και NBGServicesd. o.o. Belgrade στην OTPBankPlc (Ουγγαρία).

Το Δεκέμβριο του 2016 η Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση για την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας S.A.B.A. ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 η Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση για την πώληση της θυγατρικής της, NBGAlbania στην ABI. Η τράπεζα είναι στη διαδικασία πώλησης και των υπολοίπων δραστηριοτήτων του εξωτερικού, όπως του FYROM, της Αιγύπτου και φυσικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του 2017 για την ΕΤΕ Κύπρου, η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 7.06 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 4.4 εκατ. ευρώ για το 2016. Τα δάνεια της Τράπεζας ανέρχονταν στα 747,1 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 572 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις των δανείων έφτασαν τα 15,22 εκατ. ευρώ και τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ήταν στα 7,34 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση