ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόβουν ράβουν για το νέο προϋπολογισμό

Συναντήσεις με τα κόμματα για να βρεθεί η πλειοψηφία και οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ αναδιαμορφώνουν

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 η Κυβέρνηση «κόβει και ράβει» το νέο Προϋπολογισμό που θα πρέπει να επανακαταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε μια διαδικασία που γίνεται παράλληλα, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έχουν αρχίσει από την επόμενη κιόλας ημέρα της καταψήφισης, από τη μια, προσπάθεια για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και, από την άλλη, να αναδιαμορφώσουν τον προϋπολογισμό που δεν βρήκε αρκετούς υποστηρικτές. Όσον αφορά όμως στα ποσά, δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξησή του. Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως διαρρέει, κατευθύνεται στην αναδιαμόρφωση του ήδη αυξημένου –από πλευράς δαπανών- προφίλ του.

Έχοντας υπόψη τα 742 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ξεκαθάρισε στην «Κ» πως δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως μπορούν να μπουν επιμέρους στοιχεία. Ο χρόνος όμως πιέζει και πρέπει, ένεκα και των εορτών, να ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών. Οι επαφές των κομμάτων και της Κυβέρνησης είναι συνεχείς, με απώτερο σκοπό να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός εντός Ιανουαρίου. Η απόσταση πάντως με το ΔΗΚΟ και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρό του, Νικόλα Παπαδόπουλο, συνεχώς μεγαλώνει. Κυβέρνηση και ΔΗΚΟ ανταλλάσσουν με αμείωτο ρυθμό σκληρές ανακοινώσεις και θα είναι δύσκολο να αποκτήσει πάλι το ΔΗΚΟ το ρόλο του «ρυθμιστή» στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, το ρόλο του «ρυθμιστή» αναμένεται να αναλάβει το κόμμα που ηγείται ο Μαρίνος Σιζόπουλος, η ΕΔΕΚ. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο είχε την Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε πως η ΕΔΕΚ, μαζί με τις άλλες δυνάμεις που στήριξαν τον προϋπολογισμό, γίνονται οι ρυθμιστές για να ξαναμπεί η χώρα στην πορεία χωρίς ανασφάλειες και να σταλεί και το μήνυμα στο εξωτερικό ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε: «Προσερχόμαστε στο διάλογο με υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σύνεση, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς να θεωρούμε πως ο ρυθμιστικός μας ρόλος θα πρέπει να οδηγήσει σε απορρύθμιση του κράτους και της οικονομίας. Αντίθετα, δεν είμαστε διατεθειμένοι με τις προτάσεις μας ούτε να οδηγήσουμε σε οικονομικό εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό, ούτε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας ενόψει αξιολογήσεων από διεθνείς οίκους. Ταυτόχρονα, όμως, πρόθεσή μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει ένα δίκτυο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2012-13 και της σημερινής πανδημίας, κυρίως τους δανειολήπτες που σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν από αυθαίρετες και άδικες εκποιήσεις, τους κατοίκους της υπαίθρου, τους συνταξιούχους και γενικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είμαι αισιόδοξος ότι αν και οι δυο πλευρές διατηρήσουμε τους χαμηλούς τόνους και τη σύνεση που πρέπει να μας χαρακτηρίζει, σύντομα θα καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα και δεν πρόκειται να αφήσουμε το κράτος μας χωρίς προϋπολογισμό».

Και άλλες συναντήσεις

Με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα συναντήθηκε την Τρίτη ο κ. Νεοφύτου, με τον πρώτο να δηλώνει μετά το πέρας της συνάντησης τα εξής: «Εστιάσαμε πάνω στις προτάσεις που ήδη ξεκίνησα να συζητώ με την κυβέρνηση, δυο από αυτές τις είχα συζητήσει εκτεταμένα με την Υπουργό Εργασίας πριν από περίπου 10 μέρες. Τις προτάσεις θα τις καταθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο σύγκλισης. Για να μην οδηγηθεί ο τόπος σε περιπέτειες πρέπει να παραμερίσουμε μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες και με αλληλοσεβασμό μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ένα πάρε δώσε με την κυβέρνηση, δεν θα μπούμε στη λογική της συνδιαλλαγής ούτε θα επιχειρήσουμε να αλλοιώσουμε τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού. Εμείς αναγνωρίζουμε πως σε μια δημοκρατία την ευθύνη για τη συνολική πολιτική φέρει ο εκάστοτε Πρόεδρος που εκλέγει ο κυπριακός λαός. Θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε κάποιες πτυχές του προϋπολογισμού, να θεσμοθετήσουμε κάποια ζητήματα όπως αυτά που αφορούν για παράδειγμα τον εθνικό κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, έτσι ώστε να γίνουν διαχρονικοί θεσμοί».

Συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος Αλληλεγγύης, είχε ο κ. Νεοφύτου την Τρίτη με την Πρόεδρό της, Ελένη Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους είπε τα εξής: «Γνωρίζαμε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είχε πάρα πολλά τρωτά, δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μας, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των καιρών, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν το κράτος και κυρίως οι φτωχότερες τάξεις του λαού, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό χωρίς να διαβουλευτούμε προηγουμένως με την Κυβέρνηση ή με τον ΔΗΣΥ είτε διεκδικώντας ανταλλάγματα είτε διεκδικώντας επιβραβεύσεις, ούτε πριν ούτε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Έχουμε την ικανοποίηση ότι αρκετά από τα αιτήματά μας και μέσω των τροπολογιών και μέσω των συναντήσεων που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν δρομολογηθεί για την εφαρμογή τους».

Συνάντηση και με τον κ. Άγγελο Βότση, εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, είχε την Τρίτη ο κ. Νεοφύτου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βότσης δήλωσε τα εξής: «Θέλουμε να κτίσουμε επί του προϋπολογισμού ώστε τα αιτήματα του απλού πολίτη να μπορούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να υλοποιηθούν.

Έχει τροχοδρομηθεί συζήτηση για το συνταξιοδοτικό με την Υπουργό Εργασίας, θα δούμε και το θέμα του 12% της μείωσης των συντάξεων, ο κατώτατος μισθός, η αποζημίωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, αύξηση επιδομάτων για φοιτητές, μονογονιούς, ορφανά, πολύτεκνους, για ενιαίο φορέα επιτέλους στεγαστικής πολιτικής, την ενδεχόμενη μετεξέλιξη του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης σε μια νέα μορφή συνεργατισμού, το σχέδιο Εστία να λειτουργήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και ταυτόχρονα είπαμε σήμερα με τον Πρόεδρο κατά πόσο θα ήταν καλό όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούμε να ζητούσαμε μια αναστολή όλων των εκποιήσεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου λόγω της πανδημίας».

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Νεοφύτου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο τόπος να μπει σε περιπέτειες. «Γι΄ αυτό έχω ξεκαθαρίσει πως ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον κόσμο και για τη χώρα μας». Όπως εξήγησε, «αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες με τις τράπεζες».

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση