ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάνω από 300 παραβάσεις για το ωράριο την Κυριακή

Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου τηρεί η αγορά

ΚΥΠΕ

Πέραν των 300 παραβάσεων καταγράφηκαν την Κυριακή από τη λειτουργία γενικών καταστημάτων κατά παράβαση της νομοθεσίας του 2006 βάσει της οποίας την Κυριακή τα καταστήματα είναι κλειστά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντης Αποστόλου.

«Εγιναν πέραν των 500 επισκέψεων- επιθεωρήσεις σε γενικά καταστήματα – μικρά, μεγάλα, υπεραγορές. Εντοπίστηκαν πέραν των 300 περιπτώσεων και τώρα η διαδικασία είναι να ετοιμαστούν ποινικοί φάκελοι για να προχωρήσει ενώπιον του δικαστηρίου η εξέταση της παράβασης» σημείωσε.

Το θέμα, είπε ο κ. Αποστόλου, θα ξεκαθαρίσει στην πορεία από την απόφαση που θα έχουμε από Ανώτατο Δικαστήριο.

Με βάση τη νομοθεσία του 2006, η παράβαση προβλέπει ποινή 17 χιλ. ευρώ πρόστιμο ή ένα μήνα φυλάκιση ή συνδυασμό και των δύο.

Οπως είναι γνωστό, με βάση τη σχετική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε την απόφαση της Βουλής ως αντισυνταγματική, η εκτελεστική εξουσία προχώρησε στην κατάθεση προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΠΟΒΕΚ: Πληγή στους θεσμούς
Ο γενικός γραμματέας ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «το φαινόμενο που παρουσιάστηκε χθες είναι μια πληγή στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Συνειδητά, προγραμματισμένα, κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και λειτούργησαν τις επιχειρήσεις».

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, «ότι πέραν της θεσμικής σημασίας και της παρανομίας έκλεψαν αυτοί οι κύριοι τον κύκλο εργασιών, τον κύκλο της αγοράς από τους νομοταγείς καταστηματάρχες που δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και για εμάς δημιουργείται ένα τεράστιο κενό και ζήτημα».

Σε σχέση με τις θεσμικές διαδικασίες της εκτελεστικής, νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, ο κ. Κουρσάρης είπε πως «τις σεβόμαστε όμως, από εκεί και πέρα η εξουδετέρωση και η τοποθέτηση στο περιθώριο της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα και καλούμε τη Βουλή να εξετάσει τον ρόλο της όσον αφορά στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων, ένα ζήτημα, το οποίο αφορά σε χιλιάδες συμπατριώτες μας».

Ερωτηθείς αν μέλη της ΠΟΒΕΚ άνοιξαν χθες τα καταστήματά τους, είπε πως «δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι μέλη μας, μικροί καταστηματάρχες έχουν ανοίξει. Αλλά μπροστά στην πίεση ο μικρός και γνωρίζοντας ότι κάποιοι μεγάλοι δίπλα του θα άνοιγαν τότε δεν υπάρχει διάκριση να καταγγελθεί και ο μικρός. Ομως αντιλαμβάνομαι πλήρως τη θέση στην οποία βρέθηκε για να υποχρεωθεί ο ίδιος να παρανομήσει. Από εκεί και πέρα ένα πρόστιμο για τον μικρό είναι τελειωτικό κτύπημα, ενώ το πρόστιμο σε ένα μεγάλο θα είναι χάρη σε μια παράνομη ενέργεια».

ΠΑΣΥΠΕ: Η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο
Ο εκτελεστικός γραμματέας Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου είπε στο ΚΥΠΕ πως «εμείς ανοίξαμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να κτυπήσουμε την ανεργία, θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αυτό θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών και της οικονομίας. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού κι όχι να μείνουμε στάσιμοι και να πηγαίνουμε με πρακτικές του παρελθόντος».

Ουσιαστικά, σημείωσε, οι καταναλωτές έχουν δώσει την απάντηση χθες – η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο και επιτέλους θα πρέπει να ακούσουν τους καταναλωτές όλοι.

«Εμείς τους αφουγκραζόμαστε, τους ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν ακούνε το δικαίωμα των καταναλωτών να κάνουν τις αγορές τους απρόσκοπτα, όπως και το δικαίωμα των επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ανοίξει. Ουσιαστικά εμείς θεωρούμε ότι ισχύουν οι κανονισμοί, αυτό έχει λεχθεί κατά κόρον κι έχει αποφασίσει και το Ανώτατο Δικαστήριο. Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ανοίξουμε, ως πολίτες έχουμε το κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και αυτό κάνουμε» πρόσθεσε.

ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε: Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη
Αναμενόμενες χαρακτηρίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε) τις καταγγελίες που έγιναν την Κυριακή στα μέλη του, τα οποία εν τω μεταξύ αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της προσφυγής της κυβέρνησης για την καταψήφιση από τη Βουλή των κανονισμών για το ωράριο των καταστημάτων. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι έχουν γίνει καταγγελίες σε όλα τα μέλη ανεξαιρέτως, μικρούς και μεγάλους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αν υπάρχει παράνομη πράξη θα αποφασιστεί εφόσον οι καταγγελθέντες προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Δεν μπορεί να προδικάσει κάποιος το αν ενεργήσαμε παράνομα ή όχι, καθώς αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Αντωνίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι ποινικές υποθέσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης «ενδεχομένως να καταστούν άνευ αντικειμένου, μιας και για να καταχωρηθεί μία υπόθεση χρειάζεται διάστημα 5-6 μηνών, την ώρα που στο μεσοδιάστημα θα έχει εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου για την προσφυγή της κυβέρνησης.

Επισημαίνοντας ότι τα καταστήματα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές και τα απογεύματα της Τετάρτης όπως έπρατταν τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια «υιοθετώντας πλήρως τους κανονισμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή», ο γγ του Συνδέσμου τονίζει ότι όλα θα κριθούν από τη δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι πέραν από τις καταγγελίες που έγιναν και για τις οποίες θα αποφανθεί το δικαστήριο, ταυτόχρονα εκκρεμεί υπόθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί «κατά πόσο η καταψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή συνιστά αντισυνταγματική πράξη ή όχι».

Εξάλλου, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι την Κυριακή έγινε το «αδιαχώρητο στην αγορά» από καταναλωτές, λέγοντας ότι άνοιξε πολύ μεγάλος αριθμός τόσο μεγάλων όσο και μικρών καταστημάτων. «Έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι η Κυριακή εξυπηρετεί 3-4 μεγαλοεπιχειρηματίες και ότι μόνο αυτοί θα λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή, καθώς αρκετά ή σχεδόν όλα τα καταστήματα σε γνωστές εμπορικές περιοχές, όπως Λήδρας, Ονασαγόρου και Μακαρίου ήταν ανοιχτά», επισήμανε σχετικά, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα», το οποίο έδωσαν οι ίδιοι οι καταναλωτές με την επίσκεψή τους στα καταστήματα.

Σημειώνεται πάντως ότι στις 12 Ιανουαρίου έχει οριστεί για οδηγίες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου η προσφυγή της κυβέρνησης για την καταψήφιση των κανονισμών από τη Βουλή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση