ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε επιφυλακή οι συντεχνίες της Cyta

Κόκκινη γραμμή για τους εργαζoμένους το νομοσχέδιο για τη νέα εταιρεία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αγκάθι στις σχέσεις εργαζομένων-κυβέρνησης αποτελεί το νομοσχέδιο-πακέτο με το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά το κυβερνητικό εγχείρημα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΑΤΗΚ.

Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμοί, μιας και όπως προγραμματίζεται μετά τις γιορτές των Φώτων το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο θα προωθηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για νομοτεχνικό έλεγχο.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένεκα των λεπτών ισορροπιών που επικρατούν στο κοινοβούλιο. Μετά από μια μικρή ένεκα εορτών του νέου έτους ανακωχή, οι συντεχνίες πιάνουν και πάλι δουλειά προλειαίνοντας το έδαφος για τη μορφή αντίδρασης όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Αυτή την ώρα οι πέντε συντεχνίες της Cyta πραγματοποιούν κοινή σύσκεψη κατά την οποία θα γίνει μια ανασκόπηση των ενεργειών που έγιναν κυρίως τον τελευταίο μήνα του 2015, ενώ θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Οι συντεχνίες, παρά τη συμμετοχή τους στο διαδικαστικό πλαίσιο αποκρατικοποίησης του οργανισμού, διαφωνούν ριζικά με τη βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό όταν το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια.

Για την περίοδο εκείνη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, προγραμματίζονται δυναμικές αντιδράσεις με επίκεντρο το κοινοβούλιο. Οι αντιδράσεις αυτές στόχο έχουν να πιέσουν τα κόμματα να ταχθούν κατά του νομοσχεδίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη πραγματοποιήθηκαν επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι πέντε συντεχνίες στρέφουν την προσοχή του κυρίως προς την πλευρά του ΔΗΚΟ, το οποίο εμφανίζεται να διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λακκοτρύπης: Εκτενής η ατζέντα για τα ενεργειακά το 2016

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση