ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιλλιέτ: Eνδιαφέρον από IMF και Παγκ.Τράπεζα για το κόστος της λύσης

Στα 25 δις δολάρια υπολογίζεται το αντίτιμο

ΚΥΠΕ

Το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης του Κυπριακού, που υπολογίζεται στα 25 δις δολάρια, συζητήθηκε στο Νταβός, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και η Παγκόσμια Τράπεζα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.

Η Μιλλιέτ αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει εργασία για την μακροπρόθεσμη αποπληρωμή της αποζημίωσης που θα ληφθεί από το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αναφέρει ακόμη ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαρθ Έιντε με εντολή των δύο ηγετών της Κύπρου απευθύνθηκε με επιστολή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα ζητώντας τεχνική υποστήριξη. Στη συνέχεια έστειλαν αντιπροσωπεία τους στην Κύπρο η οποία ξεκίνησε εργασίες. Η αντιπροσωπεία είχε επαφές με τους διαπραγματευτές και ειδικούς σε θέματα οικονομίας. Και ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός στο Υπουργείο Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ Νταλίπ Σινχ είχε επαφές με τον `υπουργό οικονομικών` των κατεχομένων και οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά να πληρωθούν οι αποζημιώσεις με μακροπρόθεσμο δάνειο.


Η Μιλλιέτ αναφέρει ότι το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός ήταν το κόστος της λύσης, ενώ στο δείπνο παρακάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζιμ Γιονγκ Κιμ. Ο Τ/κ ηγέτης είπε στην Μιλλιέτ ότι η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι θα προσφέρει στήριξη. Το θέμα συζήτησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και πήρε θετικές απαντήσεις.


"Θα χρειαστεί μια ισχυρή, συλλογική προσπάθεια από πλευράς διεθνούς κοινότητας. Και από οικονομικής άποψης και από τεχνικής. Είναι καλό να έχουμε δίπλα μας τη διεθνή στήριξη. Στο Νταβός δώσαμε ένα μήνυμα και λάβαμε ένα μήνυμα. Από το μήνυμα που λάβαμε αντιλαμβανόμαστε ότι θα μας δώσουν αυτή τη στήριξη. Άλλωστε έχουν αρχίσει εργασίες για το κόστος της λύσης", είπε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι "μαζί με τη λύση θα υπάρξει και οικονομική ανάπτυξη, θα αυξηθούν οι επενδύσεις, θα υπάρξει ένα σύστημα που θα ενσωματωθεί με τη διεθνή οικονομία".


Στο μεταξύ οι ίδιες πηγές της Μιλλιέτ ανέφεραν ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε στους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε λύση και να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης. "Οι δύο ηγέτες που θα πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης συναντήθηκαν στο Νταβός", φέρεται να είπε Τζο Μπάιντεν ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε: "Προτεραιότητά μου είναι η λύση".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση