ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Αμερικανοί στρέφονται στην αποταμίευση

Η μεγάλη μείωση της τιμής της βενζίνης δεν αύξησε τις καταναλωτικές τους δαπάνες

Kathimerini.gr

Προς την αποταμίευση παρά προς την κατανάλωση στρέφονται οι Αμερικανοί, με τις προσωπικές δαπάνες τους να μην αυξάνονται ακόμη και μετά τη δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι από τα 105 δολάρια στα μέσα του 2014. Κατά παράδοση, η υποχώρηση του κόστους ενέργειας ενθαρρύνει την αύξηση των δαπανών σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, διαψεύδονται οι προσδοκίες των οικονομολόγων που ήθελαν ενίσχυση της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία και από την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στη Wall Street πίστευαν πως οι Αμερικανοί θα διοχέτευαν χρήματα που έχουν εξοικονομήσει από το χαμηλότερο κόστος βενζίνης σε άλλες προσωπικές δαπάνες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι αποταμιεύσεις και όχι η κατανάλωση αυξάνονται στις ΗΠΑ, παρά τη μεγάλη ενίσχυση των εισοδημάτων. Και η τάση αυτή προς ένα πιο συντηρητικό καταναλωτικό προφίλ έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά των Αμερικανών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα δύο τρίτα του ΑΕΠ στις ΗΠΑ προέρχονται από την εγχώρια κατανάλωση.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και οι εξελίξεις διαφέρουν από τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)», δήλωσε ο Τζον Γουίλιαμς, επικεφαλής της Fed στο Σαν Φρανσίσκο. Οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας JPMorgan Chase θεωρούν πως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμισι χρόνο θα έχει ενισχύσει το ετήσιο αμερικανικό ΑΕΠ κατά μόνον 0,1% το 2015, αντί του 0,7% που προβλεπόταν αρχικά.

Οπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης για όλη την αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε κατά 0,7% το δ΄ τρίμηνο του 2015, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 1,7% που αναμενόταν από τους αισιόδοξους οικονομολόγους. Η υποτονική κατανάλωση ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες για την ασθενική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, επισκιάζοντας σενάρια που ήθελαν να συνεχίζεται η εξαετής επέκταση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,2% στο δ΄ τρίμηνο του 2015 από πέρσι, έναντι του υψηλότερου 3% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, οι αποταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 739,3 δισ. δολάρια το δ΄ τρίμηνο, έναντι των 700,6 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο. Η αύξηση αυτή των αποταμιεύσεων αντανακλάται, επίσης, από το ποσοστό τους ως προς το διαθέσιμο εισόδημα που διαμορφώθηκε στο 5,4% το δ΄ τρίμηνο από το 5,2% το γ΄ τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας αλλά και της ανεπανάληπτης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, που ανατρέπει τα επενδυτικά σχέδια των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας. Ομως τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν τα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που μπορεί να ανακύψουν από μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα μετά φόρων εισοδήματα, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, αυξήθηκαν το δ΄ τρίμηνο κατά 3,5%, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2006. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και του χαμηλού πληθωρισμού που διατηρεί το κόστος διαβίωσης σε σταθερά επίπεδα. Και το κόστος της βενζίνης υποχώρησε το δ΄ τρίμηνο κατά 13% από πέρσι, κατά μέσον όρο.

Παρότι όλα αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν θετικό περιβάλλον για την αύξηση των προσωπικών δαπανών, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ παρουσίασαν τη χαμηλότερη αύξηση από το 2009, όταν είχε κλιμακωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Μη συμπεριλαμβανομένων των τιμών βενζίνης δεν υπήρξε καμία μεταβολή από τον Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X