ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα απαγορεύονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας

Ετοιμάζει νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας

ΚΥΠΕ

Μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται να προσλαμβάνουν τα περιστατικά απολύσεων εργαζομένων που απουσίασαν από την εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ασθένειας, σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία συζήτησε σήμερα την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, που τροποποιεί τον περί τερματισμού απασχόλησης νόμο, οι συντεχνίες ανέφεραν ότι τα πράγματα στην απασχόληση είναι «πιο άγρια» απ` ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ επιχειρούν τροποποίηση του περί τερματισμού της απασχόλησης νόμου, ώστε να καλυφθούν κενά όσον αφορά τις περιπτώσεις εργοδοτουμένων οι οποίοι απουσιάζουν από την εργασία τους με άδεια ασθενείας, καθώς και για την περίοδο που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τη λήξη της άδειας ασθενείας.

Ειδικότερα, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην παράταση της απαγορευτικής περιόδου για την παροχή προειδοποίησης για τερματισμό της εργοδότησης σε εργοδοτούμενο, ο οποίος απουσιάζει λόγω ανικανότητας για εργασία.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες του νόμου η απαγορευτική περίοδος είναι σήμερα έξι μήνες. Ωστόσο, με βάση το νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εργοδοτούμενος που είναι ανίκανος για εργασία λόγω ασθένειας, όχι όμως μόνιμα ανίκανος ούτως ώστε να καταστεί δικαιούχος σύνταξης ανικανότητας, μπορεί να λάβει επίδομα για ακόμα 156 ημέρες. Ως εκ τούτου, με την πρόταση προτείνεται η εν λόγω απαγορευτική περίοδος να παραταθεί πέραν των έξι μηνών και για όσο χρόνο ο εργοδοτούμενος λαμβάνει επίδομα ασθενείας.

Περαιτέρω η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην εισαγωγή πρόνοιας με βάση την οποία θα απαγορεύεται σε εργοδότη να δίδει προειδοποίηση τερματισμού απασχόλησης ή να τερματίζει την απασχόληση εργοδοτουμένου, ο οποίος απουσιάζει με άδεια ασθενείας, τόσο κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας, όσο και τρεις μετά την επιστροφή του εργοδοτούμενου στην εργασία του, όπως δηλαδή εφαρμόζεται με παρόμοια ρύθμιση και για την άδεια μητρότητας.

Ωστόσο, ενόψει της πρόθεσης του Υπουργείου να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προτίθεται πρώτα να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε ότι θα δοθεί χρόνος ενός μηνός για να συζητηθεί το θέμα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Αν η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη εντός ενός μηνός με το νομοσχέδιο, η Επιτροπή θα προχωρήσει με την πρόταση νόμου, ώστε αυτή να οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν τη διάλυση της Βουλής, είπε.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος στην Επιτροπή, μετά από οδηγίες της ίδιας της Υπουργού, ετοιμάζεται και αναμένεται να υποβληθεί στην Υπουργό εντός των ημερών, προσχέδιο νομοσχεδίου που να τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, οι εισηγήσεις θα αφορούν επέκταση της περιόδου που προβλέπει η νομοθεσία, και παράλληλα να ξεκαθαρίζεται στο νόμο τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που είναι επάναγκες να γίνει αντικατάσταση του εργοδοτούμενου.

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τα δύο κόμματα θα μπορεί, είπε, να εμπλουτιστεί και με άλλες διατάξεις, ώστε ο νόμος να τροποποιηθεί με τρόπο που να επιτυγχάνει στο 100% τον επιδιωκόμενο στόχο.

«Η ίδια η Υπουργός Εργασίας εντόπισε πως κάποιες από τις πρόνοιες του νόμου είναι αναχρονιστικές και δήλωσε πως χρήζει τροποποίησης η σχετική νομοθεσία», είπε ο κ. Τρυφωνος.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προτίθεται «άμεσα και χωρίς χρονοτριβές να προχωρήσει σε τροποποίηση», αφού ακούσει πρώτα τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση