ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Αποκομίζουμε διδάγματα καθώς βγαίνουμε από το μνημόνιο

Οι φορολογίες σε καιρό κρίσης οδηγούν την οικονομία σε βαθύτερο τέλμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος ξαναβρίσκει το δρόμο της τρία χρόνια μετά την κορύφωση της "χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε ως κράτος" και με γνώμονα τα διδάγματα που αποκομίζουμε από αυτήν την πορεία, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για όσα απομένουν να γίνουν, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε συζήτηση που οργάνωσε στη Λεμεσό ο ΔΗΣΥ με θέμα "Τα διδάγματα από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο - Η επόμενη μέρα", ο Χάρης Γεωργιάδης αναφερόμενος σε πέντε διδάγματα της κρίσης, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η αναβλητικότητα και η ατολμία στη λήψη δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων είναι συνταγή που οδηγεί στην καταστροφή, ενώ η συνεχής διόγκωση των δημόσιων δαπανών, των ελλειμμάτων και του χρέους δεν ισοδυναμεί με μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική, αλλά αντιθέτως αυτό επιβαρύνει τελικά τους πολίτες και την αναπτυξιακή προοπτική.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, δίδαγμα αποτελεί ότι οι φορολογίες σε καιρό ύφεσης οδηγούν την οικονομία σε ακόμη βαθύτερο τέλμα, ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα χρήματα που οι καταθέτες τους εμπιστεύονται, ενώ υπευθυνότητα πρέπει να διακρίνει και τους δανειολήπτες και τέλος, η οδός του λαϊκισμού, του δογματισμού, της άρνησης και των συνθημάτων δεν οδηγεί πουθενά.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο, που, όπως είπε, είναι ίσως και το πιο σημαντικό, ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι "τις λύσεις τις δίνει ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η διάθεση για λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων κι αυτό ειδικά το δίδαγμα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας τώρα που καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία που μέσα από κόπους, θυσίες και συστηματική προσπάθεια έχουμε εξασφαλίσει".

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι, μπορεί να είμαστε ξανά σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης αλλά "πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, γιατί παρά την πρόοδο υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν", διαμηνύοντας πως "πρέπει να βρούμε τη δύναμη να αντισταθούμε σε όσους με συνθήματα και φωνασκίες θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά στα παλιά, γιατί πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα μας στο δρόμο της υπευθυνότητας, της συνέπειας και της προκοπής".

Μητσοτάκης: Επιτυχής η προσπάθεια της Κύπρου 

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στη σημασία για την Ελλάδα να αντλήσει διδάγματα από τον τρόπο που η Κύπρος διαχειρίστηκε την κρίση, με αποτέλεσμα να εξέρχεται του μνημονίου μετά από 3 χρόνια, ενώ η Ελλάδα να βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια ακόμη σε περιπέτειες.

"Πολλά είναι τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από την επιτυχή προσπάθεια της Κύπρου, αλλά το σημαντικότερο είναι ένα, πρέπει κι εμείς στη χώρα μας να αντιμετωπίσουμε στην καρδιά του τον λαϊκισμό ο οποίος δηλητηριάζει δυστυχώς τον πολιτικό διάλογο και δεν μας επιτρέπει να εξηγήσουμε με ορθολογισμό και επιχειρήματα αυτά τα οποία πρέπει να συμβούν στη χώρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ακόμη πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα 3ο μνημόνιο το οποίο, όπως υπέδειξε, πριν από ένα χρόνο ήταν αχρείαστο, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι αν δεν είχε διαταραχθεί η πορεία της προηγούμενης Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν γίνονταν πρόωρες εκλογές, σήμερα η Ελλάδα θα είχε εξέλθει των μνημονίων.

Υπάρχει, συνέχισε, πολύ συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη δέσμια των μνημονίων, "μια καταστροφική διαπραγμάτευση που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, που μας έφτασε λίγα μέτρα από την έξοδο στο ευρώ και που μας υποχρέωσε τελικά, υπό ασφυκτική πίεση, να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο".

Επικρίνοντας τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ "που ισχυρίστηκε ότι αντιπροσώπευε κάτι νέο, όμως στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι υιοθέτησε με συστηματικό τρόπο παλιές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος", ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως το κόμμα του έχει δεσμευτεί ότι "θα πάρουμε οριστικό διαζύγιο από το λαϊκισμό, θα μιλήσουμε στους Έλληνες με την γλώσσα της αλήθειας, θα τους εξηγήσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ταυτόχρονα δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη, να τους πείσουμε ότι η χώρα μας σήμερα, παρά τα μεγάλα προβλήματα, έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα προς τα εμπρός".

Υπέδειξε δε ότι σε αυτήν την προσπάθεια το παράδειγμα της Κύπρου θα είναι πάντα ένα παράδειγμα εξαιρετικά επίκαιρο και χρήσιμο και πως "ναι, μπορούμε κι εμείς να βγούμε από την κρίση στην Ελλάδα αν μάθουμε κάποια από τα μαθήματα του τρόπου με τον οποίον η Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση".

Συνοψίζοντας τα όσα η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε τους πολίτες "με τη γλώσσα της αλήθειας", στη μεθοδολογία με την οποία εφαρμόστηκε το πρόγραμμα και στον τρόπο αντιμετώπισης της Τρόικας, στον τρόπο που έγινε η δημοσιονομική εξυγίανση, στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην πολιτική κουλτούρα και τον ειλικρινή πολιτικό διάλογο, αλλά και στην ίδια την κυπριακή κοινή γνώμη που έδειξε, κατά την άποψη του, περισσότερη κατανόηση από ότι ενδεχομένως η ελληνική.

Νεοφύτου: Παράδειγμα ενός σύγχρονου άθλου

Η μικρή μας πατρίδα γίνεται παράδειγμα ενός σύγχρονου άθλου, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπέδειξε ότι η πρόκληση της επόμενης μέρας είναι, μέσα από την κρίση, να καταφέρουμε να βγούμε με ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, φτιάχνοντας "την καλύτερη Κύπρο".

Υπενθυμίζοντας ότι ακριβώς τρία χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2013, η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο, τόνισε ότι "ανακτούμε ως χώρα την αξιοπρέπεια και την Εθνική μας κυριαρχία και γινόμαστε ξανά αφέντες του τόπου μας".

Στην ομιλία του ο κ .Νεοφύτου έκανε αναφορά σε τρεις βασικούς άξονες, στη βάση των οποίων πρέπει να εργαζόμαστε σήμερα, με τον πρώτο να αφορά την "απενεχοποίηση του κέρδους", εξηγώντας ότι "εμείς θέλουμε τις επιχειρήσεις μας ξανά να δραστηριοποιούνται και να κερδίζουν, γιατί χωρίς να κερδίζουν, ούτε νέους τομείς μπορούν να αναπτύσσουν, ούτε και θέσεις εργασίας να δημιουργούν".

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η εμπιστοσύνη στην χώρα μας, ενώ ο τρίτος άξονας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αφορά την μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς.

"Εργαζόμαστε για ριζικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τα δεδομένα", είπε και σημείωσε ότι μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι ορατά ακόμη σε όλους τους πολίτες, "αλίμονο όμως αν διακινδυνεύσουμε όλες αυτές τις θυσίες που έχουμε κάνει και έχουν βάλει το στέρεο υπόβαθρο για την καλύτερη επόμενη μέρα για τη χώρα μας".

Εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για τη διάψευση όσων φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας χωρίς την τρόικα και τόνισε ότι "δεν θα διακινδυνεύσουμε τις θυσίες αυτού του λαού, για κανένα πρόσκαιρο πολιτικό όφελος".

"Θα παραμείνουμε οι μόνιμοι εχθροί του Λαϊκισμού, των αλόγιστων θέλω και των εύηχων συνθημάτων γιατί φτιάχνουμε την καλύτερη Κύπρο και είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε υπευθυνότητα, ορθολογισμό και σύνεση ", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος τέλος στο Κυπριακό, ο κ.Νεοφύτου είπε πως "θα επιμείνουμε στην προσπάθεια να φτάσουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό, ένα συμβιβασμό που θα απελευθερώνει τις πραγματικές δυνατότητες ολόκληρης της Κύπρου μας".

 

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X