ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κουτσουρεμένο» πόθεν έσχες συστήνει η Νομική Υπηρεσία

Εξαιρούνται οι σύζυγοι από την υφιστάμενη νομοθεσία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

 

 

 

Κουτσουρεμένο κατάλογο ελεγχόμενων προσώπων και δημοσιοποίησης των δηλώσεων φαίνεται πως συστήνει η Νομική Υπηρεσία, προκαλώντας αντιδράσεις στα κόμματα για ενδεχόμενη αποδυνάμωση της προσπάθειας της βουλής στην πάταξη της διαφθοράς.
Το ζήτημα συζητήθηκε σε σημερινή έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, επαναβεβαίωσε τη βούληση της Επιτροπής να ψηφίσει νόμους αναφορικά με το πόθεν έσχες πριν η Βουλή να αυτοδιαλυθεί.
Με το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου είπε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, λέει πως ο περιορισμός στην ιδιωτική ζωή πρέπει να αφορά μόνο τα δημόσια πρόσωπα, ή πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη δημόσια ζωή και πως ο περιορισμός πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που επιβάλλει η αναγκαιότητα για διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς, βουλευτές και τα ανήλικα τέκνα τους καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση ολόκληρης της δήλωσης πόθεν έσχες από τα αρμόδια σώματα στις οικείες σελίδες, επισημαίνοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν περιλαμβάνονται οι σύζυγοι. Κληθείς να απαντήσει αν οι σύζυγοι αυτών των αξιωματούχων θα εξαιρούνται της δήλωσης, ανέφερε πως «αν υπάρξει θέμα θα το συζητήσουμε».
Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι έχουν διακριθεί περισσότερο τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που είναι αρχηγοί των κομμάτων, που δεν είναι βουλευτές, οι δήμαρχοι, ο γενικός ελεγκτής που υποχρεωτικά θα δημοσιοποιούν τη δήλωση περιουσίας.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η επιτροπή κάλυψε πολλή έδαφος και πιο συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι στα ελεγχόμενα πρόσωπα θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με κλίμακα πάνω από Α11. Ανέφερε ότι κατόπιν εισηγήσεως του Γενικού Εισαγγελέα, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο νόμο για τους ημικρατικούς οργανισμούς, την αστυνομία και τον στρατό, για να περιληφθούν στους ελεγχόμενους τα μέλη των συμβουλίων προσφορών.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαμψών, την επόμενη Τετάρτη η συνεδρία θα συνεχίσει στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών για διευκρινίσεις που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα κόμματα διαφωνούν για τη μείωση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων καθώς σύμφωνα με τις νομικές συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα ο κατάλογος μικραίνει. Σε ο,τι αφορά το πόθεν έσχες στους δικαστές, ο κ. Σαμψών επεσήμανε ότι οι αρχική πρόθεση της Βουλής ήταν να περιληφθούν οι Δικαστές του Ανωτάτου, των Επαρχιακών και Ειδικών Δικαστηρίων, προσθέτοντας πως αν τελικά οι δικαστές θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση, αυτή θα πρέπει να ελέγχεται από το δικαστικό σώμα.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε θέση του ΑΚΕΛ σε ότι αφορά τον έλεγχο τν υπόλοιπων αξιωματούχων, είναι να μην περιοριστεί το εύρος κατά τρόπο που να απονευρωθεί η νομοθεσία. Σημείωσε πως η συζήτηση των νομοσχεδίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου και επεσήμανε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη κατάληξη η Επιτροπή ενδέχεται να προχωρήσει κατά πλειοψηφία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση