ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα μείνουν άνεργοι οι απολυθέντες της Cyta ltd

1.462 σχετικές κενές θέσεις στο δημόσιο για όσους απολυθούν από τη νέα Cyta

ΚΥΠΕ

 Έντονη συζήτηση για το μέλλον των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, που θα δημιουργηθεί με την ονομασία “CYTA Ltd” και κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να τους απορροφήσει η δημόσια υπηρεσία, διεξήχθη σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, διαβεβαιώνοντας ότι ο εργαζόμενος, δημόσιος υπάλληλος, που θα απολυθεί από την εταιρεία ιδιωτικού δικαίου “θα τον αξιοποιήσουμε αλλού που έχουμε ανάγκες”.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι στην Cyta, αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι του δημοσίου και δεν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι που θα τους φορτώσουμε στο δημόσιο, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία συνέχισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, με την ονομασία “CYTA Ltd”, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και περιουσιακά στοιχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής.

Στην πρώτη ώρα, η συνεδρία της Επιτροπής διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών καθώς συζητήθηκε το νομοσχέδιο που αφορά θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας του κράτους. Από την άλλη, ο Έφορος Ελέγχου και Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους έθεσε πέντε πιθανά θέματα κρατικών ενισχύσεων, τα οποία κατέθεσε και στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.

“Δεν θα επιφέρει καμία μεταβολή στα εργασιακά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Όσοι εργάζονται σήμερα θα εργάζονται και αύριο, τον μισθό που παίρνουν σήμερα θα τον παίρνουν και αύριο”, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι “δεν διαφοροποιείται το παραμικρό για τα εργασιακά με βάση την πρόταση που έχουμε θέσει ενώπιον σας”.

“Δεν έχει σημασία αν πληρώνονται από τον μεγάλο κρατικό προϋπολογισμό ή από επιμέρους προϋπολογισμούς που είναι και εκείνοι του δημοσίου. Είναι εργαζόμενοι του δημοσίου”, σημείωσε.

Αναφέροντας ότι η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα μπορεί να απολύσει, στη βάση των όσων προβλέπει η νομοθεσία, δίνοντας τους λόγους πλεονασμού του υπαλλήλου και ότι θα πρέπει να τους αποζημιώσει, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι ο εργαζόμενος που θα απολυθεί και αφού είναι ήδη δημόσιος υπάλληλος “θα τον αξιοποιήσουμε αλλού που έχουμε ανάγκες”.

Ανέφερε ότι έγιναν ήδη μελέτες και υπάρχουν 1.462 σχετικές κενές θέσεις στο δημόσιο, έναντι συνολικά 1.649 εργαζομένων στη cyta και πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να αξιοποιήσει εκεί που έχει ανάγκη τους ήδη υπηρετούντες.

Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές, μεταξύ άλλων, για τους εργαζόμενους, για την κερδοφορία του οργανισμού και για τους φόρους που λαμβάνει το κράτος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τα οικονομικά στοιχεία και να αποφασίσουμε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό το βήμα” που αφορά την αποκρατικοποίηση της cyta.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε αυτή την προοπτική, ανταγωνίστριες εταιρείες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να “θέλουν την cyta να μείνει κρατική και αποδυναμωμένη και με τα χέρια δεμένα πίσω” και πρόσθεσε ότι “είναι απαράδεκτες οι προσεγγίσεις κάποιων ιδιωτών σε σχέση με τη cyta”.

Από την άλλη, ο Έφορος Ελέγχου και Κρατικών Ενισχύσεων κ. Θεοφάνους είπε ότι υπάρχουν πέντε πιθανά θέματα κρατικών ενισχύσεων, τα οποία κατέθεσαν και στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων και πρόσθεσε ότι αν κάποιος ανταγωνιστής της Cyta προσφύγει σε εθνικό δικαστήριο και πείσει το δικαστήριο ότι υπάρχουν ενισχύσεις το εθνικό δικαστήριο θα έχει την υποχρέωση να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Θεοφάνους είπε ακόμη ότι θεωρεί ως κρατική ενίσχυση την παροχή δωρεάν μετοχών στους εργαζόμενους, την επέκταση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων για την οποία προβλέπεται μια ελάχιστη περίοδος διατήρησης της μεταβατικής περιόδους, την εγγύηση του συνταξιοδοτικού σχεδίου των υπαλλήλων της Cyta από την Δημοκρατία και την εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης.

Ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι έχει συνεχή επαφή με το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων από τον περσινό Αύγουστο και επισήμανε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού της διαδικασίας αλλά και των νομοσχεδίων λάμβαναν τη συμβουλή νομικών συμβούλων έτσι ώστε να είναι συμβατές οποιεσδήποτε πιθανές κρατικές ενισχύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι το μόνο σχόλιο που υπήρξε από την διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ “ήταν σε σχέση με το έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων της Cyta και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιοδήποτε σχόλιο σε ανεπίσημο επίπεδο σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία θέματα” που έχουν σχέση με θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αν υπάρχουν βαρίδια στη σημερινή Cyta αυτά την τοποθετούν σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι είναι σχεδόν διπλάσιο το κόστος μισθοδοσίας της Cyta από αντίστοιχους οργανισμούς στον ευρωπαϊκό χώρο και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να μειώσουμε το βάρος και να κάνουμε τη Cyta πιο ανταγωνιστική οι κινήσεις μας θα είναι πρώτα ακόμη ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα μείωνε το βάρος του μισθολογίου, αν υπάρχει,” είτε η Cyta ανήκει 100% είτε μερικώς σε ιδιώτες.

Επικαλούμενος το νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό αναφέρει ότι θα μετατραπεί από δημόσιος οργανισμός σε ιδιωτικού δικαίου οργανισμό με μέτοχο αποκλειστικά το κράτος (100%) και σε αυτή την περίοδο “θα υπάρξει και επέκταση, ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και με βάση το κυπριακό δίκαιο αυτή (η σύμβαση) είναι δεσμευτική για την εταιρεία (ιδιωτικού δικαίου), ασχέτως αν αλλάξουν χέρια κάποιες μετοχές ή όχι”.

Ανέφερε ότι αυτή η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου τους εργαζόμενους της, όπως θα δικαιούντο όποια άλλη ιδιωτικού δικαίου εταιρεία χωρίς πλεονέκτημα για να διαμαρτύρονται οι ιδιώτες ανταγωνιστές αλλά και χωρίς μειονέκτημα έναντι τους, με βάση το κυπριακό δίκαιο, μπορεί να τους πλεονάσει” και διερωτήθηκε “ποιο είναι το πλεονέκτημα που αποκτά η cyta ή το μειονέκτημα έναντι των ιδιωτών”.

Το τι θα γίνουν εκείνοι οι εργαζόμενοι αν τυχόν και πλεονάσουν δεν αφορά τους ιδιώτες αλλά το κράτος, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αξία του Οργανισμού αλλά και της νέας εταιρείας όπως αυτή θα διαμορφωθεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα γίνει εξειδικευμένη και ανεξάρτητη διαδικασία αποτίμησης όπως αυτή προβλέπεται και στο νόμο και πρόσθεσε ότι “έχουμε υποχρέωση και είναι ο κανόνας να γίνεται ανεξάρτητη διαδικασία αποτίμησης πριν προχωρήσεις να πωλήσεις έστω και μία μετοχή”.

Σημείωσε ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη γιατί “δεν έχουμε εταιρεία τώρα και δεν έχουν προσδιοριστεί τα περιουσιακά στοιχεία” που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση