ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ταβάνι» στις μισθολογικές αυξήσεις

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν οργανωμένα σύνολα ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

 Μισθολογικό όριο στις αυξήσεις του δημοσίου μέσω νέου μηχανισμού αυτοματοποίησης, προτείνει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο προνοεί μηχανισμό που αυτοματοποιεί τις μισθολογικές αυξήσεις σε περιόδους κρίσεων και οι αυξήσεις θα είναι ανάλογες της οικονομικής εξέλιξης της χώρας συσχετισμένες με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Πετρίδης στα μέλη της επιτροπής, αναφέροντας ότι αν συνεχίσουν οι μισθολογικές αυξήσεις με το ρυθμό που είχαν τη χρονική περίοδο 2000 – 2012, τότε μέχρι το 2020 τα χρήματα που θα επωμίζεται το κρατικό μισθολόγιο θα φτάσουν στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εάν συνεχίσουμε έτσι θα χρειαστούμε το 2020 νέο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εμπράκτως, το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα μετουσιώνεται σε μια οροφή για τις μισθολογικές αυξήσεις σε σχέση με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο Yφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πλήρως κατοχυρωμένες όλες οι αυξήσεις, προσαυξήσεις, ΑΤΑ - μη αγγίζοντας τα εργασιακά θέσμια - αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του κράτους. Ζήτησε να μπει «μια οροφή» στο ΑΕΠ, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι ανώδυνο για τους εργαζομένους. Επίσης, ως καταλύτη παρομοίασε τη ρύθμιση του μισθολογίου για τα δημόσια οικονομικά. Στην προσπάθειά του να πείσει τα μέλη της επιτροπής, ανέφερε ότι ενώ πασχίζει η Κύπρος να βγει στις αγορές και να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα με νομοσχέδιο υψίστης σημασίας το οποίο θα την σταθεροποιήσει αρκετά, οι εμπλεκόμενοι δεν βοηθάνε να περάσει στην ολότητά του.
«Χρειάζεται μια δημοσιονομική βιωσιμότητα και όχι μεταφορά πόρων στο κρατικό μισθολόγιο», κατέληξε.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας στην επιτροπή οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω προέβη σε δηλώσεις. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των οικονομικών, έτσι ώστε το κράτος να προχωρήσει στο σχεδιασμό του, με τερματισμό της έκτακτης εισφοράς που αφορά και ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, για άλλες φοροελαφρύνσεις αλλά και την κατάκτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που δεν θα επιτρέπει πλέον τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών ή τα λάθη του παρελθόντος. Αποτελεί σεβασμό στο φορολογούμενο και ευελπιστώ ότι θα ψηφιστεί.
Σύντομα θα γίνει μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ελπίζω ότι θα κλείσουμε αυτό το σημαντικό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε.


Αναμενόμενες αντιδράσεις

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι κάποιες από τις αντιδράσεις των συντεχνιών ήταν αναμενόμενες. «Έγινε ένας διεξοδικός διάλογος, αλλά για την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους όλης της κοινωνίας, του ιδιωτικού τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο διασφαλίζοντας τα κεκτημένα.
Διασφαλίζει τα κεκτημένα σε μεγάλο βαθμό και τις προσαυξήσεις στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των δημοσίων υπαλλήλων. Θα βάλει μια τάξη στις ανεξέλεγκτες προσλήψεις, τάξη επίσης στις ανεξέλεγκτες αναβαθμίσεις κλιμάκων ή μια ανεξέλεγκτη επιδοματική πολιτική η οποία είχε οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα δημόσια οικονομικά στο παρελθόν και διασφαλίζει ότι δεν θα φορολογείται επιπλέον ο φορολογούμενος – απλώς για να δίνει τροφή - σε ένα μεγάλο κρατικό μισθολόγιο. Να υπενθυμίσω ότι είχε φτάσει να είναι πρώτο το μισθολόγιο της Κύπρου στην Ευρωζώνη και 2ο πιο ψηλό στις 28 χώρες, χωρίς να παρέχονται από το δημόσιο οι υπηρεσίες αντίστοιχες άλλων χωρών», σημείωσε.
Αντίθετοι στο εν λόγω νομοσχέδιο βρέθηκαν ομόφωνα συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύνδεσμοι και επηρεαζόμενοι. Κατά γενική ομολογία εξέφρασαν την άποψη ότι οι αυξήσεις ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι παγοποιήσεις από το 2012 και δεν χρειάζεται να ρυθμιστούν ενδεχόμενες αυξήσεις με νομοθετική ρύθμιση. Στη συνεδρία καλεσμένοι που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο ήταν εκπρόσωποι της ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΝΜ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, σύνδεσμοι αστυνομίας και στρατιωτικών. Μόνος σύμμαχος επί του νομοσχεδίου, τουλάχιστον από τους παρόντες στην Επιτροπή, ήταν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).
Δεν μπορούμε να αφήσουμε «έξω το γεγονός» ότι, ενώ οι πλείστοι παρευρισκόμενοι στη συνεδρία ήταν αντίθετοι με το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει ο Υφυπουργός, εξέφρασαν την άποψη ότι πράγματι χρήζει εκλογίκευσης το κρατικό μισθολόγιο. Η αντίθεσή τους βρίσκει βάση στο γεγονός ότι πρέπει να γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ έως τώρα ρυθμίζεται με συλλογικές συμβάσεις και μέσω διαλόγου.


Δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας

Μετά το πέρας της συνεδρίας τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα από τα έξι νομοσχέδια που αφορούν το κρατικό μισθολόγιο. Εξήγησε ότι βασική πρόνοια του νομοσχεδίου είναι να συνδέει τις προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με μία οροφή που είναι ανάλογη του ύψους του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ξεκαθάρισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πλην της ΟΕΒ έχουν εκφράσει την διαφωνία τους, όχι τόσο με τη λογική της συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου, αλλά με τη διαφωνία τους ότι αυτό πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κινηθούν σε λογικά επίπεδα αν και διαφωνούν με τη πρόταση της κυβέρνησης. Τέλος συμπλήρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση για τα υπόλοιπα νομοσχέδια για να ολοκληρωθούν και τα έξι. «Θα δούμε αν θα ψηφιστούν όλα, ή μερικά πριν από τη λήξη της παρούσας Βουλής», κατέληξε.

«Αλαλούμ» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λαμάρης το νομοσχέδιο για την δημόσια υπηρεσία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει περιορισμένης έκτασης διάλογο με ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, παραγνωρίζοντας κλάδους όπως εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, εθνική φρουρά, ιατροί, νοσηλευτές. Παρουσίασε και αυτός με τη σειρά του την κάθετη διαφωνία που είδε στην συνεδρία με το νομοσχέδιο ρύθμισης του μισθολογίου από όλους τους εταίρους πλην των εργοδοτών. «Δύσκολα θα βρεθεί κοινοβούλιο να δώσει τύχη σε τέτοια νομοθετήματα με μία τέτοια κάθετη διαφωνία. Η κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να σταματήσει την ταλαιπωρία που επιφέρει με νομοθετήματα ενώ έχουν σημαντική χροιά για τους εργαζομένους», υπογράμμισε.

«Άξιο απορίας» κατέδειξε ο πρόεδρος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - πλην των εργοδοτών - φάνηκαν αντίθετοι με το νομοσχέδιο. «Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στο «πόδι» δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη συζήτηση και κακώς η κυβέρνηση έχει κηρύξει λύση του διαλόγου με τους ενδιαφερομένους. Καλούμε όλες τις πλευρές να επανέλθουν στο διάλογο», σημείωσε. Τέλος, ο κ. Περδίκης έδωσε έμφαση στον προβληματισμό του, χαρακτηρίζοντας παράδοξο το γεγονός ότι ναι μεν γίνεται λόγος για έξοδο από το μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα – όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης - αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού του κρατικού μισθολογίου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε ξανά μνημόνιο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση