ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόνταρε στους αριθμούς, απέφυγε τις εξαγγελίες

Χωρίς όρεξη για συγκρούσεις εμφανίστηκε στη διάσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εφοδιασμένος με τους αισθητά βελτιωμένους αριθμούς της οικονομίας σε σχέση με το 2013, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε στον πρώτο απολογισμό του για φέτος σωρεία στοιχειών με το στόχο να καταδείξει πως το λεγόμενο success story έχει πραγματική βάση. Από την άλλη, απέφυγε τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί επιτυχίας και τη σύγκρουση με πολιτικές δυνάμεις τις αντιπολίτευσης αν και σε μία περίπτωση ερωτήσεων από δημοσιογράφο παρέπεμψε τελικά σε αποφάσεις που λήφθηκαν επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Μιλώντας για Κασσάνδρες και ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις που έκαναν κάποιοι αναφέρθηκε σε αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές ενώ μικρή αναφορά έκανε και για τα πλεονεκτήματα που θα επέλθουν από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία εξαγγελία κατά την ομιλία του, αφού είθισται σε τέτοιες διασκέψεις να προκύπτει κάτι νέο. Μάλιστα, ούτε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, ανέφερε κάτι ή άφησε κάποια υπόνοια. Ενδεχομένως όμως, να κρατά κάποιο κρυφό άσσο για την επόμενη διάσκεψη Τύπου για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Η μοναδική αναφορά που έκανε και που παρέπεμπε σε εξαγγελία αφορούσε μεταρρυθμίσεις για προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που ξεκάθαρα παρέπεμπε στη δημιουργία υφυπουργείου Ανάπτυξης το νομοσχέδιου του οποίου πέρασε ήδη από νομοτεχνικό έλεγχο και πολύ πιθανόν μέχρι την επόμενη διάσκεψη να εγκριθεί και από το Υπουργικό και να εξαγγελθεί επισήμως.

Παρά τα στοιχεία που παρέθεσε σε περίπου 10 σελίδες για να αποδείξει τη βελτίωση των δεδομένων, δήλωσε πως τα προβλήματα ακόμα είναι υπαρκτά και εξήγγειλε πως η μέχρι σήμερα πολιτική θα συνεχιστεί αν και δεν αποδέχθηκε τον όρο «λιτότητα» αλλά προτίμησε αυτόν του νοικοκυρέματος. «Αν επιστρέψουμε σε πράξεις του παρελθόντος, η κατάσταση σίγουρα θα οξυνθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διαφωνία με Αβέρωφ

Από την ομιλία του αλλά και από τις απαντήσεις που έδωσε, ο Νίκος Αναστασιάδης φάνηκε να διαφωνεί με τη ρύθμιση που προωθεί νομοθετικά στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με τη ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Αντίθετα, από τα λεγόμενα του φάνηκε να προτιμά την εξεύρεση λύσεων μέσω του διαλόγου και χωρίς τη λήψη βεβιασμένων αποφάσεων.

Το φάντασμα του 2013

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, εντούτοις αρκετοί δημοσιογράφοι επέλεξαν να ρωτήσουν σχετικά με εκείνη την περίοδο. Κατά πρώτον, σε σχέση με το κούρεμα. Με αμηχανία ο Πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες να υπάρξει αποζημίωση, ωστόσο, το όλο σκηνικό μάλλον παρέπεμπε στις ελληνικές καλένδες και ενδεχομένως να έπρεπε να το διευκρινίσει. Άλλωστε, σε συνέντευξη που έδωσε πριν μερικούς μήνες στην ελληνική κρατική τηλεόραση, είχε αναφέρει πως δεν τίθεται θέμα παραχώρησης αποζημιώσεων.
Σε σχέση με τον ELA της Λαϊκής και τον τρόπο που δόθηκε, ανέφερε πως έθεσε το θέμα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος του είπε διδόταν κατόπιν αιτήματος και διαβεβαιώσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η δέσμευση για τελεφερίκ

Αστειευόμενος, ο Πρόεδρος δήλωσε πως θα τηρήσει τη δέσμευση του για δημιουργία τελεφερίκ στα ορεινά για να μην κατηγορηθεί εκ νέου ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του. Το τελεφερίκ είχε την τιμητική του στη διάσκεψη αφού αποτέλεσε και θέμα ερώτησης από δημοσιογράφο.

Κράτησε δυνάμεις

Όσο κι αν τον τσίγκλησαν οι δημοσιογράφοι για τα σκάνδαλα των ημερών, ο Ν. Αναστασιάδης συγκρατήθηκε και παρέπεμψε στην επόμενη διάσκεψη για την εσωτερική διακυβέρνηση. Ανέφερε μόνο πως δεν ντρέπεται για τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. «Θα ντρεπόμουν αν έμεναν κρυμμένα ενώ κάποιοι τα γνώριζαν». Το ότι διάφορα σκάνδαλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας πάντως, δεν το χαρακτήρισε ως αποθαρρυντικό για κάθοδο επενδυτών αλλά ως μία ένδειξη πως πρόκειται για ένα ευνομούμενο κράτος που μπορεί να προσεγγίσει επενδυτές.
Γενικότερα ο Πρόεδρος απέφυγε τις συγκρούσεις. Ακόμα και σε σημεία που μπορεί να θεωρούνταν ότι υπήρχαν υπόνοιες, όπως στην αναφορά του στο ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα για την πορεία των ερευνών έσπευσε να διευκρινίσει σχεδόν αμέσως πως δεν ρίχνει ευθύνες στον Εισαγγελέα.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση