ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφόρων τύπων έργα αναζητούν επενδυτές

Οι κυπριακές εταιρείες αρχίζουν να απομακρύνονται από τις επενδύσεις σε ακίνητα

 Πολλών ειδών έργα, πλέον, αναμένουν εξεύρεση επενδυτή στην Κύπρο, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια όπου, κυρίως, επρόκειτο για ακίνητα προς ανάπτυξη. Σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της KPMG «M&A Deals», εταιρείες κατασκευής παιγνιδιών, τεχνολογίας, ιατρικών υπηρεσιών, ενέργειας και κατασκευών, μεταξύ άλλων, επιδιώκουν ενεργά να εντοπίσουν χρηματοδότες.

Πρόκειται για επενδύσεις που ξεκινούν κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, μέχρι και άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για την Κύπρο, καθώς είναι σημάδι ότι οι κυπριακές εταιρείες άρχισαν να απομακρύνονται από την μονοδιάστατη κατεύθυνση που είχαν στο παρελθόν και πλέον διαχωρίζονται και διαφοροποιούνται. Καλό είναι, εξάλλου, και ως είθισται, να μην είναι όλα τα αυγά μέσα σε ένα καλάθι. Βεβαίως, οι εταιρείες αυτές που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο είναι επιχειρήσεις που είχαν προσεγγίσει την KPMG για να μεσολαβήσει εκ μέρους τους προς εξεύρεση κεφαλαίου/επενδυτή, άρα, πρόκειται για ενδεικτική ενημέρωση της κατάστασης.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που ήρθαν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πρόσφατα ότι ευρίσκεται στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση της πρότασης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Παραλιμνίου σε στρατηγικό επενδυτή. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 85 με 100 εκ. ευρώ. Επίσης, προκηρύχθηκε τον Μάρτιο 2016, ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και λειτουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, που αναμένεται το ύψος της επένδυσης να ανέλθει στα 135 εκ.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι έγινε η αναλυτική καταγραφή της κρατικής περιουσίας του πυρήνα της περιοχής του Τροόδους και προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή των συμβούλων για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Εν συνεχεία, διορίστηκε εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων για την ταχύτερη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τέλος, ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι έπεται εξαγγελία που έχει να κάνει με το υπό συζήτηση Υφυπουργείο Ανάπτυξης και, φυσιολογικά, αναμένονται εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Με λίγα λόγια, εκτός του ιδιωτικού τομέα, οι προσφορές για επενδύσεις προεκτείνονται και σε δημόσια έργα που είναι σε προσφορά, με γοργούς ρυθμούς.

Παγκόσμια χρονιά συγχωνεύσεων

Πάντως, η τάση αυτή των επενδύσεων δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο καθώς παρατηρείται ανά το παγκόσμιο ένας οργασμός συγχωνεύσεων και εξαγορών, σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό δελτίο της KPMG. Το 2015, συνολικά, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανά την υφήλιο έφτασαν τα 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που είχε από το 1980 να ξεπεραστεί. Ενδιαφέρον, επίσης, είχε η τάση που παρατηρήθηκε πέρσι των «μεγαθήριων» να συγχωνεύονται, καθώς το 51% του πιο πάνω ποσού (4,7 τρισ. δολάρια) έχει να κάνει με μέγα συμφωνίες – δηλαδή, των 5 δισ. εκατ. δολαρίων και άνω. Επίσης, το 33% εξ αυτών, επρόκειτο περί διασυνοριακών συμφωνιών.

Όσον αφορά τους τομείς που αφορούν αυτές οι συμφωνίες, πάλι, δεν υπάρχει συγκέντρωση κεφαλαίου σε συγκεκριμένα είδη εταιρειών: από φροντίδα υγείας (191,5 δισ. δολάρια οι Pfizer Inc & Allergan PLC), σε βασικά καταναλωτικά αγαθά (120,8 δισ. δολάρια οι Anheuser-Busch Inbev & SAB Miller PLC), σε πράξεις που αφορούν ενέργεια (81 δισ. οι Royal Dutch Shell PLC & BG Group PLC), σε μέσα μαζικής επικοινωνίας και ψυχαγωγίας (78,4 δισ. οι Charter Communications Inc & Time Warner Cable Inc) μέχρι και σε εταιρείες χημικών υλικών (68,4 δισ. οι The Dow Chemical Co & DuPont).

Εξάλλου, για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2016 στην Κύπρο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξαγορά μετοχών της Cablenet από την GO της Μάλτας. Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου έγινε με τη μετατροπή δανείου 12 εκατ. ευρώ που είχε παραχωρήσει η GO προς την Cablenet, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής της από 25% στο 45%. Επιπρόσθετα, η GO προχώρησε με την απόκτηση περαιτέρω 6% του εκδοθέντος κεφαλαίου της Cablenet, με τελικό ποσοστό συμμετοχής στο 51%. Ο κ. Deepak Padmanabhan, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GO, είχε σχολιάσει: «Η GO πιστεύει ακράδαντα στην αγορά της Μάλτας, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη εξαγορά του Ομίλου μας της ελέγχουσας συμμετοχής σε ένα οργανισμό υπηρεσιών πληροφορικής. Αφοσιωμένη όπως είναι στη Μάλτα, η GO έχει επίσης ένα ευρύτερο, περιφερειακό όραμα και η Κύπρος ταιριάζει πολύ καλά με αυτό».

Ως πέντε εκατ. ευρώ

Επιπρόσθετα, και αναλυτικότερα, όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που είναι στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών, η KPMG αναφέρει πέντε οργανισμούς που αναζητούν χορήγηση μέχρι και πέντε εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια καινοτόμο εταιρεία επιμορφωτικών παιγνιδιών σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, που παράγει τα προϊόντα σε εργοστάσιο στην Κύπρο και ψάχνει για κεφάλαιο επέκτασης. Επίσης, υπάρχει μια εταιρεία που προσφέρει Υπηρεσίες Διαχείρισης Εγγράφων, πάλι σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, που αναζητεί κεφάλαιο ανάπτυξης. Εν συνεχεία, νεοφυής εταιρεία (start-up) ιατρικών υπηρεσιών που έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα συμπλήρωμα διατροφής
το οποίο επιβραδύνει την εξέλιξη της κατά πλάκας σκλήρυνσης. Η δεύτερη δοκιμαστική φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί και ζητείται χρηματοδότηση για περαιτέρω δοκιμές και την επέκταση της επιχείρησης. Τέλος, εταιρεία σε αρχικό στάδιο, που έχει αναπτύξει διαδικτυακό, και κινητής τηλεφωνίας, προϊόν, επιδιώκει χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου 1 εκατ. ευρώ για επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Από 5-50 εκατ. ευρώ

Εταιρεία παραγωγής αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκει χρηματοδότηση με ομόλογα για να εγκαταστήσει νέες μονάδες παραγωγής. Επιπλέον, μέτοχοι οργανισμού παροχής υπηρεσιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αναζητούν χρηματοδότηση για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε διάφορες χώρες, όπως επίσης για σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και για να αναπτύξει εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τέλος, κατασκευαστική εταιρεία που βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση γηπέδων γκολφ στην Λάρνακα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές βίλες.

Πέραν των 50 εκατ. ευρώ

Νεοφυής εταιρεία βιοκαυσίμων επιδιώκει χρηματοδότηση για να αναπτύξει φυτεία (στην Αίγυπτο), έκτασης 25.000 στρεμμάτων γης, με πατενταρισμένο δέντρο ταχείας φύτρωσης.

Επίσης, οι KPMG προσθέτουν ότι υπάρχουν διάφορες άλλες ευκαιρίες που είναι ευρέως γνωστές στην τοπική αγορά. Αυτές, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν εταιρείες: εμπορίου, ιατρικών υπηρεσιών, παραγωγής και διανομής τροφίμων, θέρετρο γκολφ, γεωργίας-γαλακτοκομικών και κατασκευών επεξεργασίας τροφών.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X