ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το προσωπικό της FBME ζητά «καταβολή νομίμων ωφελημάτων»

Ο ειδικός διαχειριστής της τράπεζας θέτει θέμα εξισορρόπησης συμφερόντων

Συνεχίζεται η απεργία των υπαλλήλων της FBME, καθώς τα νομίμως οφειλόμενα, κατά τους ιδίους, ωφελήματα δεν έχουν ακόμα καταβληθεί. Αυτό δήλωσε ο Στυλιανός Χριστοφόρου, νομικός σύμβουλος των προαναφερόμενων, σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Απριλίου, συμπληρώνοντας ότι ο ειδικός διαχειριστής που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της τράπεζας, Κρις Ιακωβίδης, έχει προβεί σε εκβιαστικές ενέργειες και ότι γενικά η διαχείριση της κατάστασης από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εμπεριέχει «παρανομίες». Επίσης, οι υπάλληλοι της FBME κάνουν λόγο για απόλυση τους λόγω πλεονασμού, ενώ η διαχειριστής θεωρεί ότι πρόκειται για ματαίωση συμβολαίου λόγω παύσης εργασιών, γεγονός που φαίνεται να επηρεάζει το ποια και τι είναι ακριβώς τα νόμιμα ωφελήματα που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, πάντα κατά τους παραπονούμενους, ο διαχειριστής, και ενώ μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην ΚΤΚ είχε αφεθεί να νοηθεί ότι τα αιτήματα των απολυθέντων θα ικανοποιούντο, πρότεινε στο προσωπικό να αποδεχτεί ικανοποίηση μόνο μέρους των αιτημάτων τους, με ανταλλάγματα, διαφορετικά θα προχωρήσει σε απόλυση και των υπολοίπων 30 υπαλλήλων που απομένουν. Ο Χριστοφόρου σημείωσε ότι «αυτό από μόνο του αποτελεί παρανομία, καθώς οι εν λόγω υπάλληλοι βρίσκονται σε απεργία, άρα, η απόλυση τους είναι παράνομη».

Κωδικοί πρόσβασης

Όσο αφορά την πρόταση που οι υπάλληλοι της FBME ισχυρίζονται ότι τους πρότεινε ο Ιακωβίδης, πρόκειται για ικανοποίηση του αιτήματος καταβολής της αναλογίας ετήσιας άδειας και αναλογίας 13ου μισθού, με αντάλλαγμα να παραδοθούν στην ΚΤΚ οι κωδικοί πρόσβασης στα συστήματα της τράπεζας, διαφορετικά θα τερματιστεί η εργοδότηση και των υπολοίπων υπαλλήλων και θα ζητηθεί από το δικαστήριο να απαιτήσει τους κωδικούς.

Η Πωλίνα Χριστοδούλου, εκ μέρους του προσωπικού, έκανε λόγο για απειρία του διαχειριστή, όπως επίσης και ότι ο νόμος περί εξυγίανσης λέει ότι ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να έχει banking experience, κάτι που κατά την ίδια ο Ιακωβίδης δεν κατέχει. Σαν αποτέλεσμα, πρόσθεσε, «όλα αυτά τα λάθη προέκυψαν επειδή δεν είναι κατάλληλος ο Ιακωβίδης να διαχειριστεί την κατάσταση επειδή δεν κατανοεί πως δουλεύει μια τράπεζα».

Ο Γιώργος Χίνης με τη σειρά του, πάντα εκ μέρους του προσωπικού, δήλωσε ότι επιπλέον δύο συνάδελφοι τους είχαν απολυθεί αδίκως και «με εκδικητικό τρόπο» , επειδή δεν έδωσαν τις πληροφορίες που ζητούσε η ΚΤΚ, ενώ «η αλήθεια ήταν ότι απλά είναι επαγγελματίες και ήθελαν να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία, για χάριν των καταθετών». Αντί αυτού, συνέχισε, «απολύθηκαν για κωλυσιεργία». Επίσης, ο Χίνης τόνισε ότι από τις 21 Δεκεμβρίου που η ΚΤΚ πήρε την άδεια της FBME, το σύστημα δεν έχει σβήσει και συνεχίζει να τονίζει, όπως επίσης να χρεώνει τόκους και υπάρχουν και επιταγές που έχουν εκδοθεί στο μεσοδιάστημα. «Άρα, αν δεν ενημερωθεί το σύστημα δεν θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τι έχει ο κάθε καταθέτης στο λογαριασμό του – δεν είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία του», σημείωσε ο Χίνης και αναφέρθηκε στην ανάγκη, επαναπρόσληψης κάποιων εκ των απολυθέντων υπαλλήλων, μέχρι και να διεκπεραιωθεί πλήρως η επικαιροποίηση των λογαριασμών.

Τα αιτήματα


Συνοπτικά, τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως οι ίδιοι τα έχουν μεταβιβάσει στην ΚΤΚ, είναι τα εξής:

1) Δεν τους αναγνωρίζεται, ούτε τους πληρώνεται η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση απόλυσης.

2) Δεν τους έχει καταβληθεί η αναλογία της ετήσιας άδειας ή η αναλογία του 13ου.

3) Δεν τους έχουν καταβληθεί τα  bonus που τους αναλογούν.

4) Δεν τους έχει καταβληθεί το οφειλόμενο εφάπαξ (loyalty scheme), το οποίο, κατά τους ίδιους, ο προηγούμενος διαχειριστής, κ. Ανδρονίκου, τους είχε υποσχεθεί ότι θα καταβαλλόταν.     

5) Έχουν λάβει επιστολή τερματισμού έγκυοι ή/και κοπέλες που απουσιάζουν με άδεια μητρότητας.

6) Δύο συνάδελφοι τους έχουν απολυθεί παράνομα, κατά τους ιδίους, για παράβαση καθήκοντος και απαιτούν την απόσυρση των εν λόγω τερματισμών και να τους τύχει ίση μεταχείριση όπως τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Εξισορρόπηση συμφερόντων

Από την πλευρά του ο Κρις Ιακωβίδης σε ανακοίνωση του σχετικά με το υποκατάστημα της FBME, ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ειδική Διαχείριση έχει ενεργήσει και ενεργεί με τρόπο διαφανή λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων υπόψη ενώ επίσης ο σκοπός είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων μερών». Προφανώς, με το «εξισορρόπηση συμφερόντων», ο Ιακωβίδης αναφέρεται στην αποπληρωμή των καταθετών. Εξάλλου, όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν σχετικά με το royalty scheme, o ειδικός διαχειριστής έχει γνωματεύσεις ότι το σχέδιο δεν καθιστά τους εργαζομένους προνομιούχους.

Εν πάση περιπτώσει, αν δεν ξεπεραστεί το κώλυμα της απεργίας και να δοθούν οι κωδικοί του συστήματος στην ΚΤΚ, η διευθέτηση των καταθετών θα καθυστερήσει, προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα.           

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση