ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Υφυπουργείο Τουρισμού την 1η Ιανουαρίου 2017

Το στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της εποχικότητας, υπέδειξε ο Γ. Λακκοτρύπης

ΚΥΠΕ

Τη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού τον Ιανουάριο του 2017, εφόσον η νέα Βουλή εγκρίνει τις σχετικές νομοθεσίες, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας την τουριστική σεζόν του 2015 ως χρονιά ορόσημο.

«Το εν λόγω Υφυπουργείο θα διαχειρίζεται, ακριβώς, όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό μας, συντονίζοντας αποτελεσματικά όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και τους ιδιωτικούς φορείς. Η λειτουργία του Υφυπουργείου, εάν και εφόσον υιοθετηθεί από τη νέα Βουλή που θα λειτουργήσει μετά τις 22 Μαΐου, θέλω και ελπίζω ότι θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2017» ανέφερε ο Πρόεδρος χαιρετίζοντας την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη πως στο πλαίσιο των ενεργειών της Κυβέρνησης για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για δημιουργία στη συγκεκριμένη χώρα αριθμού Κέντρων Συλλογής Θεωρήσεων Εισόδου στην Κίνα, με την έναρξη λειτουργίας, μόλις αυτόν τον μήνα, του Κέντρου στο Πεκίνο.

«Η πρόθεσή μας είναι να επεκταθεί σε 15 προορισμούς στην Κίνα» πρόσθεσε και συνέχισε «Η αναβάθμιση και η σωστή προβολή στο εξωτερικό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη εθνική υπόθεση, με τους φορείς του τουρισμού να είναι οι άμεσοι και πολυτιμότεροί μας συνεργάτες».

«Ήδη έχουν διαφανεί τα απτά αποτελέσματα της σκληρής μας δουλειάς και της σκληρής δουλειάς όλων» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως κατά το 2015, σε μια χρονιά ορόσημο στην καθολική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, ο κυπριακός τουρισμός απέδειξε και πάλι τη μεγάλη του αξία για τον τόπο, στηρίζοντας με πραγματικά αξιοσημείωτες επιδόσεις τη νέα μας αναπτυξιακή πορεία.

Τα έσοδα, σημείωσε, αυξήθηκαν κατά 4,4%, από 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 2,11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν κάποια ξενοδοχεία να παραμένουν ανοικτά κατά την περίοδο του χειμώνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το πρόγραμμα «δεν απέδωσε δυστυχώς τα αναμενόμενα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού».

Το στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της εποχικότητας

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης όσο και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου υπογράμμισαν πως το στοίχημα είναι η αύξηση των τουριστικών αφίξεων στους χειμερινούς μήνες.

«Πράγματι σημαντική η αύξηση και στους μήνες στους οποίους στοχεύουμε να έχουμε αυξήσεις, που είναι βασικά οι χειμερινοί, γιατί όπως έχουμε πει αρκετές φορές, το στοίχημα είναι να καταπολεμήσουμε την εποχικότητα» είπε ο κ. Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του μετά στο περιθώριο της συνέλευσης.

«Από κει και πέρα», τόνισε, «θέλω να πω ένα πράγμα προς όλους τους φορείς: αναμένεται να υποδεχθούμε πάρα πολύ κόσμο φέτος και θα πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για να έχουν οι φιλοξενούμενοί μας τις καλύτερες εμπειρίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο στόχος είναι η αύξηση στις τουριστικές αφίξεις να κατανεμηθεί στους χειμερινούς μήνες, Οκτώβριο – Νοέμβριο και Μάρτιο – Απρίλιο, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυξήσεων στους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων κλινών.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοΐζου είπε ότι ο κυπριακός τουρισμός την περίοδο Απριλίου 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016 έχει πετύχει το μεγαλύτερο επίτευγμα, σπάζοντας το φράγμα των 2,7 εκατομμυρίων αφίξεων.

Πρόκειται, είπε, για τον μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ, προσθέτοντας ότι οι φετινές αφίξεις θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κρίσιμης σημασίας είναι και ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών από το κυπριακό τουριστικό προϊόν, κάτι που εναπόκειται στους ξενοδόχους.

Είπε ότι το στοίχημα φέτος είναι η ποσοστιαία αύξηση στις αφίξεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις μικροαυξήσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην καλοκαιρινή περίοδο.

«Η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου έστω και με τη συμβολή εξωγενών παραγόντων φέτος θα έχει ορατά αποτελέσματα», για να τονίσει όμως ότι «η σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων αυτών για τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα όταν η κατάσταση σε ανταγωνιστικούς προορισμούς ομαλοποιηθεί θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τον βαθμό ικανοποίησης με τον οποίο θα αποχωρήσουν από την Κύπρο οι φετινοί μας επισκέπτες».

Βαβλίτης: Υφυπουργείο με το «σωστό περιεχόμενο»

Στην ομιλία του ενώπιον της συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης υπογράμμισε τη σημασία το υφυπουργείο Τουρισμού να διαθέτει δομή που «να διαλαμβάνει κατά συντεταγμένο και συστηματικό τρόπο τη διαβούλευση με τους φορείς του τουρισμού που έχουν την εμπειρογνωμοσύνη».

Είπε ότι ο ΚΟΤ διέπεται από ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και που πιστεύουμε ότι όπως εργάζεται σήμερα, έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του, προσθέτοντας ότι ο ΣΤΕΚ δεν αντιμετωπίζει το θέμα δογματικά.

«Παραφράζοντας μια γνωστή φράση των πολιτικών για τη διζωνική ομοσπονδία, επιζητούμε ένα νέο σχήμα, το όνομα του οποίου δεν έχει σημασία, φτάνει να έχει το σωστό περιεχόμενο» είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαβλίτης ζήτησε τη βελτίωση των έργων υποδομής και την προώθηση του Καζίνο – θερέτρου και γηπέδων γκολφ για καταπολέμηση της εποχικότητας.

Ζήτησε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στο 8% από το 9% που είναι σήμερα, σημαντική μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, αποτελεσματική επένδυση των τελών διανυκτέρευσης που εισπράττονται από τους Δήμους και εισηγήθηκε εισαγωγή φορολογικών και άλλων κινήτρων τα οποία θα βοηθήσουν στην αναδιοργάνωση Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων Οργανισμών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση