ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανικές εταιρείες «καλοβλέπουν» την Κύπρο

Μαζική κάθοδος επιχειρηματιών που προσβλέπουν σε συμφωνίες με κυπριακούς οργανισμούς

Επιχειρηματική αποστολή από την Ουκρανία θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο, μεταξύ 12 και 16 Ιουνίου 2016, μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων – EUROCHAMBERS. Η αποστολή θα αποτελείται από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς επίσης στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών, οι οποίοι, όπως δήλωσε στην «Κ» ο Διευθυντής Υπηρεσιών και Εμπορίου του ΚΕΒΕ, Χρίστος Πετσίδης, είχαν πρώτοι εκφράσει ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Ο σκοπός της επίσκεψης της αποστολής είναι η πραγματοποίηση επαφών με Κύπριους επιχειρηματίες, με σκοπό τη σύναψη συνεργασιών, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για περαιτέρω αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως εξήγησε. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης της Ουκρανικής αποστολής περιλαμβάνονται επισκέψεις και παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων των Ουκρανικών εταιρειών στη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο. Στα ίδια πλαίσια θα περιλαμβάνονται και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Παραγωγή

Το κυριότερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, από πλευράς Ουκρανών, εστιάζεται στον γενικότερο τομέα της παραγωγής και πιο συγκεκριμένα της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικά, από τις 23 εταιρείες που θα κατευθυνθούν προς την Κύπρο, οι 15 αφορούν σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων όπως σιτάρι, κριθάρι, σπόρους ηλίανθου και καλαμπόκι, όπως, παραδείγματος χάριν, την “SV-Treid” που θεωρείται ως μία μοντέρνα εταιρεία που εστιάζει στον τομέα των εξαγωγών με δικές της εγκαταστάσεις αγροπαραγωγής. Γενικά, όσον αφορά γεωργικά προϊόντα, το ενδιαφέρον που εκφράζεται φέρεται να αφορά εν δυνάμει συνεργασία για κοινές καλλιέργειες σπόρων, συνεργασία στον τομέα της παραγωγής βιοντίζελ, προσέλκυση επενδύσεων, εξαγωγές προϊόντων και μεταφορές τεχνογνωσίας και εμπειρίας από την ΕΕ.

Επίσης, υπάρχουν και οργανισμοί όπως την «BAC «Izyumsky kroliki»», η οποία εκτρέφει κουνέλια και παράγει εξοπλισμό για φάρμες κουνελιών. Ο λόγος της καθόδου τους στην Κύπρο είναι για εξαγωγές κρέατος κουνελιού και εξοπλισμού εκτροφής τους.
Πέραν των τροφίμων, όμως, ενδιαφέρον υπάρχει και σε γεωργικά μηχανήματα από εταιρείες όπως την “Donagrolizing”, η οποία πωλεί και παρέχει μίσθωση τεχνολογικών γραμμών και εξοπλισμού, όπως επίσης και γεωργικών μηχανημάτων. Η εταιρεία ενδιαφέρεται για τον εξοπλισμό και τεχνολογίες για άρμεγμα ζώων, αναπαραγωγής και τη σφαγή των πουλερικών, όπως επίσης και για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών.

Κατασκευές

Η PCAB «Yu. Serjogin», η οποία είναι εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη και την προετοιμασία των αρχιτεκτονικών επιλογών για επενδυτικά σχέδια, προσελκύοντας σχεδιαστές, επενδυτικές προτάσεις και σχέδια ανάπτυξης, αναζητεί νέους εταίρους στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, για την προετοιμασία αρχιτεκτονικών έργων στην Κύπρο. Επιπλέον, η «Ecoinvest-Ukraine» LLC η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, σχεδιασμό και κατασκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων νερού, υπηρεσίες στον τομέα των θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών, τουρισμού και συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναζητεί νέους επιχειρηματικούς εταίρους στους τομείς: του τουρισμού και των ακινήτων (μαρίνες, ξενοδοχεία και εστιατόρια), της αιολικής ενέργειας, ενεργειακής απόδοσης και άλλων επενδυτικών σχεδίων.

Συνολικά, για τον τομέα των κατασκευών, ενδιαφέρον να κατέλθουν στην Κύπρο έχουν εκφράσει πέντε εταιρείες. Εξάλλου, οργανισμός που ασχολείται με την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, βρίσκεται προς αναζήτηση εταίρων για την ανάπτυξη και την υλοποίηση τουριστικών έργων τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κύπρο.

Ουκρανία-Κύπρος

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας, από την 1η Απριλίου 2015 ο κύκλος εργασιών των εμπορευμάτων μεταξύ της Ουκρανίας και της Κύπρου ανήλθε στα 28,9 εκατ. δολάρια. Συγκεκριμένα, ο όγκος των εξαγωγών από την Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία έφθασε τα 24,4 εκατ. δολάρια, ή 23,4%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ το επίπεδο των εισαγωγών από την Κύπρο στην Ουκρανία έφθασε τα 4,5 εκατ. δολάρια (34,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014). Άρα, το θετικό ισοζύγιο εμπορίου αγαθών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ουκρανίας έφθασε τα 19,9 εκατ. δολάρια για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ίδια διαθέσιμα στοιχεία, ο όγκος των εξαγωγών υπηρεσιών από την Ουκρανία προς την Κυπριακή Δημοκρατία έφθασε τα 67,2 εκατ. δολάρια από την 1η Απριλίου 2015 (58,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014), ενώ ο όγκος των εισαγωγών υπηρεσιών από την Κύπρο στην Ουκρανία έφθασε τα 72,6 εκατ. δολάρια (66,0%). Το αρνητικό, για την Ουκρανία, ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των υπηρεσιών με την Κύπρο, έφθασε τα 5,4 εκατ. δολάρια.

Επενδυτικές Συνεργασίες

Από την 1η Απριλίου 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία παρέμεινε ο κύριος επενδυτής της ανάπτυξης της ουκρανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ο όγκος των άμεσων ξένων επενδύσεων από την Κύπρο προς την Ουκρανία έφτασε τα 11,7 δισ. ή 28,5% από όλο το σύνολο των ξένων επενδύσεων. Το επίπεδο των ουκρανικών άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Κύπρο, για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθε στα 5,8 δισ., ή 92,9% επί του συνόλου των ουκρανικών επενδύσεων. Προκειμένου να αυξήσει τις επενδύσεις, η ουκρανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση