ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρό πόκερ για την εξαγορά της Monsanto

Η απάντηση της Monsanto αυξάνει την πίεση προς τη διοίκηση και τους μετόχους της Bayer

Kathimerini.gr

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί αν θα ευοδωθεί η προσφορά που κατέθεσε η γερμανική εταιρεία Bayer για την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto έναντι 62 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης και πώλησης σπόρων και φυτοφαρμάκων απέρριψε προ ημερών την προσφορά της γερμανικής βιομηχανίας φαρμάκων και χημικών χαρακτηρίζοντάς την «ατελή και οικονομικά ανεπαρκή», ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να την αποδεχθεί αν αυξηθεί το ποσόν. Σημειώνεται ότι η προσφορά για εξαγορά έναντι 62 δισ. δολαρίων με καταβολή ολόκληρου του ποσού σε μετρητά είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία.

Η απάντηση της Monsanto αυξάνει την πίεση προς τη διοίκηση και τους μετόχους της Bayer οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες αν θα αυξήσουν την προσφορά ύψους 122 δολαρίων ανά μετοχή τη στιγμή που η κίνηση της γερμανικής εταιρείας έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια από ορισμένους μετόχους της που την κρίνουν «υπερβολικά υψηλή». «Η τρέχουσα πρόταση υποτιμά σημαντικά την εταιρεία» και παράλληλα δεν επαρκεί ώστε να αντιμετωπιστούν διάφοροι κίνδυνοι χρηματοδότησης και συμμόρφωσης με το κανονιστικό πλαίσιο, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Monsanto, Χιου Γκραντ. Ο ομόλογός του της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν απάντησε ότι η προσφορά των 122 δολαρίων ανά μετοχή αποτελεί «πλήρη και σίγουρη αξία» για τη Monsanto και συμπλήρωσε ότι η γερμανική εταιρεία θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την «ολοκλήρωση αυτής της αμοιβαία επωφελούς συναλλαγής». Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει σε ποια τιμή θα ήταν πρόθυμη να πουλήσει η Monsanto, ωστόσο πολλοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Bayer θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά την προσφορά της ώστε να έχει πιθανότητες επιτυχίας. «Θεωρούμε απίθανο να ολοκληρωθεί η συμφωνία στην τιμή των 122 δολαρίων ανά μετοχή και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα 135 δολάρια η συμφωνία θα ήταν πιθανότερη», αναφέρουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα αναλυτές της JPMorgan.

Οι βιομηχανίες αγροτικών και χημικών προϊόντων σπεύδουν να κάνουν κινήσεις συγχώνευσης παγκοσμίως, εν μέρει εξαιτίας της πτώσης της τιμής των εμπορευμάτων, η οποία με τη σειρά της έχει μειώσει το εισόδημα των αγροτών. Παρόμοιες κινήσεις υπάρχουν και στις αγορές σπόρων και φυτοφαρμάκων, κάτι που έχει αναγκάσει και την ίδια τη Monsanto να εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Τον περασμένο Μάρτιο ήταν η Monsanto η οποία είχε πλησιάσει τη Bayer επιδιώκοντας την εξαγορά της μονάδας σπόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X