ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Γερμανοί δεν προτιμούν την Κύπρο

Ενώ σε Ισπανία πάνε κάποια εκατομμύρια επιβάτες, στο νησί έρχονται μόνο μερικές χιλιάδες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κύπρος δεν φαίνεται να απολαμβάνει τουριστική κίνηση στο βαθμό που θα ήθελε από την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία για την αεροπορική κίνηση από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Distatis), η τουριστική κίνηση κατά το Μάιο από τα γερμανικά αεροδρόμια προς την Κύπρο περιορίστηκε στους 11 χιλιάδες επιβάτες, ενώ τον Μάιο του 2015 είχαν καταφτάσει στο νησί 14 χιλιάδες επιβάτες. Ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση επιβατών από τα αεροδρόμια της Γερμανίας κατά 17.2%

Στον αντίποδα, δημοφιλής προορισμός - και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με άλλους προορισμούς που αποτυπώνεται η αεροπορική κίνηση επιβατών από τα Γερμανικά αεροδρόμια - είναι η Ισπανία με 1.400.000 επιβάτες μόνο για το μήνα Μάιο, ενώ το ίδιο μήνα του 2015 είχαν καταφτάσει 1.267.000 επιβάτες. Σημειώνεται δηλαδή αύξηση της τάξεως του 10.1%.

Η Ελλάδα αν και δεν έχει την καλύτερη φήμη από τους "δανειστές" της, φαίνεται να προτιμάται από τους επιβάτες που αναχωρούν από τα γερμανικά εδάφη. Μόνο τον Μάιο του 2016 κατέφθασαν στην Ελλάδα 349 χιλιάδες επιβάτες, εν συγκρίσει με τους 335 χιλιάδες που είχαν καταφτάσει στον Μάιο του 2015, αυξάνοντας την κίνηση κατά 4.3%.

Και η Τουρκία στο "μενού" των επιλογών των επιβατών που ξεκινούν από γερμανικά αεροδρόμια, αλλά ο Μάιος του 2016 κατέγραψε μείωση 17% σε σχέση με τον περσινό Μάιο. Συγκεκριμένα, έφτασαν στην Τουρκία 680 χιλιάδες επιβάτες τον Μάιο του 2016 και του 2015 είχαν φτάσει 819 χιλιάδες.

Στοιχεία 5μήνου

Όσον αφορά την κίνηση από τα γερμανικά αεροδρόμια στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2016, η Κύπρος κατέγραψε 40 χιλιάδες αφίξεις επισκεπτών με καμία ουσιαστική παραλλαγή από αυτή του Ιανουαρίου – Μαίου 2015. Στην Ισπανία πήγαν 4.801.000 επισκέπτες το πρώτο πεντάμηνο του 2016, στην Ιταλία 2.385.000, στην Ελλάδα 722 χιλιάδες, στην Πορτογαλία 770 χιλιάδες και στην Τουρκία 2.199.000

Τα παραπάνω στοιχεία να σημειωθεί πως δεν αποτυπώνουν μόνο την τουριστική κίνηση Γερμανών τουριστών προς τις προαναφερθείσες χώρες, αλλά περιλαμβάνουν και ταξίδια μεταναστών οι οποίοι ίσως να διαμένουν στην ισχυρή χώρα της Ευρώπης και να επιστρέφουν στη "μαμά" πατρίδα για επίσκεψη. Πρόσθετα, μπορεί να αποτυπώνουν ταξίδια από μακρινούς προορισμούς που τα γερμανικά αεροδρόμια να είναι ο συνδετικός κρίκος των πτήσεων τους.

Συγκριτικά πάντως, η Κύπρος σύμφωνα με τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης από αεροδρόμια της Γερμανίας της Distatis, είναι πράγματι η τελευταία τους σε προτίμηση Ευρωπαική χώρα. Αρκετούς επισκέπτες έχουν ακόμα η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X