ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελευθερία στη διαχείριση ακινήτων θέλουν οι τράπεζες

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο

Την τροποιητική νομοθεσία που θα τους δίνει περισσότερη ελευθερία στη διαχείριση των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, περιμένουν οι τράπεζες με το άνοιγμα της Βουλής τον Σεπτέμβριο.

Με τις αναδιαρθρώσεις δανείων να έχουν φορτώσει τους ισολογισμούς τους με κάθε είδους ακίνητο στα πλαίσια της ανταλλαγής με χρέος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένουν την τροποποιητική νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να χειριστούν με περισσότερη ευκολία και πιο σωστά τα ακίνητα που ελέγχουν.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι όποιες εργασίες επιτρέπει ο νόμος να γίνουν, αφορούν σε θέματα συντήρησης, επιδιορθώσεων και υγείας και ασφάλειας. Είναι προφανές πως αρκετά από τα ακίνητα που έχουν πάρει στην κατοχή τους οι τράπεζες, χρειάζονται κάτι περισσότερο από τα βασικά, ώστε όχι απλώς να μην χάσουν την αξία τους αλλά και να την αυξήσουν.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία τυγχάνει διαπραγμάτευσης μεταξύ Συνδέσμου Τραπεζών και Κεντρικής για πάνω από ένα χρόνο και παραμένει ερωτηματικό η τελική μορφή που θα λάβει, κυρίως ως τις εγκρίσεις που θα χρειάζεται να δίνει η Κεντρική προτού γίνουν κάποιες ενέργειες.

Οι τράπεζες επανειλημμένα δήλωσαν πως στόχος τους δεν είναι να ανταγωνιστούν τους πελάτες τους στον τομέα της ανάπτυξης γης, παρόλο που η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως τέτοιου είδους ακίνητα θα πρέπει να φεύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών εντός τριών ετών. Βέβαια, δίδεται πάντα η ευχέρεια επέκτασης του χρονικού περιθωρίου, εφόσον εκ των πραγμάτων οι τράπεζες δεν θα έχουν κάποια άλλη επιλογή. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θεωρούν πως αν τους δοθεί περισσότερη ελευθερία, θα μπορούν να προχωρούν σε ζήτηση προσφορών από τον ιδιωτικό τομέα για διόρθωση και ολοκλήρωση έργων που έχουν στην κατοχή τους.

Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα που δημιούργησε η ειδική Μονάδα της Τράπεζας Κύπρου, η REMU, η οποία διαχειρίζεται ακίνητα, έχουν αναρτηθεί αγγελίες για πώληση μη ολοκληρωμένων οικιστικών οικοδομών, αξίας 1-2,5 εκατ. ευρώ στην κατάσταση που είναι σήμερα. Είναι αντιληπτό πως με τον κατασκευαστικό κλάδο να βρίσκεται υπό πίεση, δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να έχουν επαρκές κεφάλαιο για να αγοράσουν τέτοιου είδους ακίνητα και να τα ολοκληρώσουν από μόνες τους. Σίγουρα θα ήταν ευκολότερο αν προσλαμβάνονταν από την ίδια την τράπεζα για να ολοκληρώσουν το έργο για λογαριασμό της.

Ειδικοί λόγοι

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, οι τράπεζες απαγορεύεται να αποκτούν ή να αγοράζουν ακίνητη ιδιοκτησία ή να έχουν οποιοδήποτε συμφέρον, εκτός κι αν κάτι τέτοιο απαιτείται για αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών σε σχέση με τη διεξαγωγή των εργασιών τους, για σκοπούς διευκόλυνσης της ψυχαγωγίας του προσωπικού ή για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η τελευταία περίπτωση, χρήζει της εκ των προτέρων έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, ακίνητη περιουσία μπορεί να αποκτάται μετά από διαδικασία εκποίησης για είσπραξη οφειλής ή για διακανονισμό οφειλών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο θα εκποιηθεί από την τράπεζα το ταχύτερο δυνατό και πιο συγκεκριμένα εντός τριών ετών εκτός κι αν η Κεντρική εγκρίνει παράταση λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.

Σημειώνεται επίσης πως απαγορεύεται σε ΑΠΙ να ασκεί για ίδιο λογαριασμό ή με προμήθεια εμπορική δραστηριότητα ή επιχείρηση, εκτός αν η εν λόγω δραστηριότητα ή επιχείρηση ασκείται κατά τη συνήθη διεξαγωγή εργασιών πιστωτικού ιδρύματος για σκοπούς εξόφλησης οφειλών προς το ΑΠΙ. Σημειώνεται επίσης πως σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τράπεζες δύνανται με την προηγούμενη γραπτή έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, να προβεί σε ενοικίαση ακινήτων σε τρίτους.

Στα πλαίσιο το συγκεκριμένου νόμου (περί τραπεζικών εργασιών) η Κεντρική εξέδωσε εγκύκλιο από το 1997, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν σε εξαμηνιαία βάση στοιχεία για τα ακίνητα που κατέχει η τράπεζα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και που δεν χρησιμοποιούνται για τις τρέχουσες ανάγκες, είτε έχουν αποκτηθεί κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής είτε όχι, είτε περιουσία που αποκτήθηκε για διακανονισμό χρεών. Ζητούνται στοιχεία σε σχέση με το είδος του ακινήτου, τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήθηκε, την ημερομηνία απόκτησής του και την αξία που έχει στα βιβλία της τράπεζας. Ζητούνται επίσης στοιχεία σε σχέση με περιουσία που ενοικιάζεται σε τρίτους ή σε θυγατρικές και συγγενικές εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση