ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διευκρινίσεις ΚΤ για την FBME

Μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με την τράπεζα

ΚΥΠΕ

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ουδόλως αναιρεί την απόφαση του Ειδικού Διαχειριστή να τερματίσει, μετά την ανάκληση της άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών της FBME, την εργοδότηση των κ.κ. Farid και Fadi Saab ούτε παρέχει σε αυτούς οποιαδήποτε δικαιώματα διεύθυνσης ή παρέμβασης στη λειτουργία και διοίκηση του υποκαταστήματος.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με πρόσφατη ανακοίνωση της FBME Ltd υπό τον τίτλο «Το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ διατάσσει την ΚΤΚ να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες και διευθυντές της FBME πρόσβαση στην τράπεζα».

Η ΚΤ σημειώνει στην ανακοίνωσή της, με σκοπό την αποκατάσταση της πραγματικότητας, όπως αναφέρει, ότι με αίτηση που κατέθεσαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού στις 25/4/2016, οι κ.κ. Farid και Fadi Saab ζήτησαν την έκδοση διατάγματος με το οποίο να διατάσσεται η ΚΤΚ, (α) να τερματίσει όλες τις ενέργειες για την εκκαθάριση των εργασιών του υποκαταστήματος μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης των κυπριακών δικαστηρίων στην αίτηση που κατέθεσε για έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης, και (β) να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση των μετόχων στα γραφεία, αρχεία και υπαλλήλους του Υποκαταστήματος της FBME.

Με αποφάσεις, συνεχίζει, που εξέδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο στις 27 Μαΐου 2016 και 26 Ιουλίου 2016 απέρριψε πλήρως το αίτημα για έκδοση διατάγματος για τερματισμό των ενεργειών της ΚΤΚ σε σχέση με την εκκαθάριση του υποκαταστήματος.

Αναφορικά δε με το θέμα της πρόσβασης στα γραφεία, αρχεία και προσωπικό του Υποκαταστήματος, το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε, σύμφωνα με την ΚΤ, μόνο να επιτραπεί η πρόσβαση των κ.κ. Farid και Fadi Saab στα γραφεία του υποκαταστήματος υπό την παρουσία του δικηγόρου τους και υπό την αίρεση πρακτικών διευθετήσεων μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών στη διαδικασία διαιτησίας.

Μέχρι στιγμής, συμπληρώνει, δεν έχει επέλθει συμφωνία επί των πρακτικών διευθετήσεων.

Σημειώνεται ακόμα ότι το δικαστήριο κατέληξε στην πιο πάνω απόφαση αφού έκρινε ότι η παρουσία των εν λόγω προσώπων στα γραφεία του υποκαταστήματος της FBME δυνατό να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του υποκαταστήματος το οποίο βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Ειδικού Διαχειριστή που διόρισε η ΚΤΚ.

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ουδόλως αναιρεί την απόφαση του Ειδικού Διαχειριστή να τερματίσει, μετά την ανάκληση της άδειας διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών της FBME, την εργοδότηση των κ.κ. Farid και Fadi Saab ούτε παρέχει σε αυτούς οποιαδήποτε δικαιώματα διεύθυνσης ή παρέμβασης στη λειτουργία και διοίκηση του υποκαταστήματος, τονίζει η ΚΤ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση