ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μένουν ημερομηνίες και εισφορές για ΓεΣΥ

Χωρίς χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα ποσοστά εισφοράς το νομοσχέδιο που στάληκε

Διαμορφώνεται σιγά-σιγά η πρόταση για το νομοσχέδιο του ΓεΣΥ και το μόνο που απομένει είναι να οριστεί το επίπεδο των εισφορών, καθώς και η οριστική ημερομηνία εφαρμογής του, όπως διαφαίνεται από το προσχέδιο που στάληκε στους κοινωνικούς εταίρους και κατέχει η «Κ». Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ», η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων θα προηγηθεί της εφαρμογής του ΓεΣΥ, όμως, η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα.

Άγνωστο ακόμα παραμένει το ποσοστό εισφοράς, όπως επίσης και αν αυτό το ποσοστό θα διαφέρει αναλόγως του σε ποιον αναφέρεται. Χαρακτηριστικά, το προσχέδιο αναφέρεται σε μισθωτούς, εργοδότες των μισθωτών, αυτοτελώς εργαζόμενους, συνταξιούχους, αξιωματούχους, τη Δημοκρατία ή κάθε νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την μισθοδοσία των εν λόγω αξιωματούχων, εισοδηματίες και στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Πάντως, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το άθροισμα των αποδοχών, συντάξεων και εισοδημάτων του εισφορέα είναι πέραν των 150 χιλιάδων ευρώ, εισφορά θα καταβάλλεται μόνο επί του ποσού των 150 χιλιάδων ευρώ. Επιπρόσθετα, το προσχέδιο προνοεί ότι ανά κάποιο, άγνωστο μέχρι στιγμής, αριθμό ετών, ο υπουργός κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων που θα υποβάλλονται από τον Οργανισμό δύναται να επαναξιολογεί τα ποσοστά συνεισφοράς και συμπληρωμής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης Mercer, υποθέτοντας ένα ποσοστό εισφοράς της κυβέρνησης 7,1% (4,55% για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και 2,55% ως εργοδότης), η συνολική κατάσταση χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 497 εκατ. ευρώ από το 2020. Περίπου το 68,6% (341 εκατ. ευρώ) της συνολικής χρηματοδότησης θα προέρχεται από τους εργαζομένους, το 13,7% (ή 68 εκατ.) από το Γενικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 8,7% (ή 43 εκατ. ευρώ) από κρατικούς εργοδότες, περίπου 3,2% (ή 16 εκατ. ευρώ) από τους αυτοαπασχολούμενους και το υπόλοιπο (περίπου 29 εκατ. ευρώ) από άλλες συνταξιοδοτικές εισφορές. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει στην «Κ» ο Γιώργος Παμπορίδης, το κόστος αναμένεται να κυμανθεί από 2,5% μέχρι και 3% για τον εργαζόμενο. Όσον αφορά σε κάποια ημερομηνία εφαρμογής του, ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι ο ίδιος αναμένει την πλήρη εφαρμογή του Συστήματος το 2019.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχος των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, όπως προνοείται στην πρόταση που αναμένεται να τεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ο κάθε πολίτης της ΕΕ που διαμένει στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές (ΕΚΠ) και εργάζεται στη Δημοκρατία ή έχει αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής. Επίσης, ο κάθε πολίτης τρίτης χώρας ο οποίος έχει νόμιμα τη μόνιμη διαμονή του στις ΕΚΠ, όπως μάλιστα και ο κάθε αναγνωρισμένος πρόσφυγας ο οποίος διανέμει στις ΕΚΠ. Προσθέτως, κάθε πολίτης της Δημοκρατίας που διαμένει στις βάσεις, όπως επίσης και τα μέλη της οικογενείας του/της.

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του ΓεΣΥ, έχει ιδρυθεί το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, του οποίου οι πόροι θα προέρχονται από τις καταβολές εισφορών (τη φορολόγηση δηλαδή), συμπληρωματικές πληρωμές και συνεισφορές (σε περίπτωση που για παράδειγμα ο ασθενής θέλει να επισκεφτεί ειδικό ιατρό χωρίς παραπομπή από τον προσωπικό του γιατρό, ή για οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες φροντίδας υγείας που προκύψουν από την επίσκεψη ή ως επιπλέον συμπληρωμή για τη λήψη φαρμακευτικών, ιατροτεχνολογικών και υγειονομικών ειδών), δωρεές και κληροδοτήματα, προσόδους από περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού και κάθε άλλο έσοδο που θα προκύπτει από τις δραστηριότητες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).   

Σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του συστήματος, καθώς και οποιαδήποτε παράμετρο κρίνεται σκόπιμο ο εκάστοτε υπουργός Υγείας θα μπορεί να υποβάλλει σχετική έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο με πιθανές αλλαγές ή τροποποιήσεις. Εξάλλου, όπως σχολίασε ο υπουργός Υγείας στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ», «εάν και εφόσον το Σύστημα δείξει ότι δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τον ρόλο που του έχει ανατεθεί, τότε μπορούμε να έρθουμε να επαναξιολογήσουμε κάποιες πτυχές, ακόμα και τον μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα. Αυτή η αξιολόγηση, κατ’ εμένα, πρέπει να γίνεται κάθε τρία με πέντε χρόνια, ούτως ώστε να καταστεί και το Σύστημα ευέλικτο και βέλτιστο».

Πώς θα δουλέψει το Γενικό Σύστημα Υγείας

Κατ’ αρχήν, οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας περιλαμβάνουν επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς, ειδικούς ιατρούς, ενδονοσοκομειακή φροντίδα, κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις και εξειδικευμένες βιοϊατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, χορήγηση φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών, φροντίδα υγείας από νοσηλευτές και μαίες, ανακουφιστική φροντίδα υγείας, φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας, προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέχρι το 16ον έτος και οδοντιατρικός καθαρισμός σε ειδικές ομάδες, ιατρική αποκατάσταση (συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και ανανέωσης ορθωτικών ειδών και τεχνητών μελών), κατ’ οίκον επισκέψεις, μεταφορές με ασθενοφόρα και επείγοντα περιστατικά. Σημειώνεται στο προσχέδιο, ότι το ιατροσυμβούλιο του Οργανισμού δύναται να απορρίπτει με αιτιολογημένη απόφαση του την παροχή υπηρεσιών, αν η παροχή τους δύναται να επιφέρει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο σφαιρικό προϋπολογισμό με πιθανότητα να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Συστήματος.

Τώρα, δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, γεννημένοι αλλά και αγέννητοι (δηλαδή τα έμβρυα που κυοφορούν οι εγκυμονούσες). Ο κάθε πολίτης θα έχει τη δική του ιστοσελίδα όπου θα μπορεί να ελέγχει το ιστορικό του, αλλά και να δηλώνει τον προσωπικό του ιατρό, τον οποίο θα μπορεί να αλλάζει μία φορά κάθε έξι μήνες. Οι δικαιούχοι μέχρι τη συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας τους εγγράφονται υποχρεωτικά σε κατάλογο ιατρού με ειδικότητα στην παιδιατρική. Από το 15ον έτος μέχρι το 18ον ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ προσωπικού ιατρού ή και ειδικευόμενου στη παιδιατρική. Προσθέτως, δικαιούχοι από το 18ον έτος, μέχρι και το 64ον θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο κάποιου προσωπικού ιατρού με ειδικότητα στην παθολογία, και άτομα άνω των 64 θα εγγράφονται σε κατάλογο ιατρό με ειδικότητα στην γηριατρική.     

Παράλληλα, οι υπηρεσίες ειδικών ιατρών θα παρέχονται σε δικαιούχους από ιατρούς της επιλογής τους. Όμως, θα πρέπει να προηγηθεί παραπομπή από παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας, μετά από απευθείας πρόσβαση του δικαιούχου σε ειδικό ιατρό με την καταβολή συνεισφοράς, ή μετά από απευθείας πρόσβαση του δικαιούχου σε ειδικό ιατρό υπό ορισμένες προϋποθέσεις χωρίς την καταβολή συνεισφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση