ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν φαίνεται φως για νομοθετική ρύθμιση με το φράγκο

Ευχαριστημένο το ΥΠΟΙΚ και η ΚΤ με τις μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις που φτάνουν στο 50%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεν φαίνεται να ρυθμίζει νομοθετικά η Βουλή όσον αφορά στα δάνεια που σύνηψαν καταναλωτές σε ελβετικό φράγκο. Μέσα σε 8 μήνες έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις για τα μισά δάνεια, όπου είναι στεγαστικά, ή με υποθήκη το σπίτι για κάποιο μικρό επιχειρηματικό δάνειο.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», οι τράπεζες έχουν επικοινωνήσει είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω επιστολής με όλους τους δανειολήπτες και έχουν φτιάξει προτάσεις λύσης.  Μέσω αυτών, εξυπηρετούνται πλέον τα μισά δάνεια.

Η παρούσα κατάσταση φαίνεται να εξυπηρετεί και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της είναι ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα εξέλιξη και διευθέτηση των οφειλών. Όσο η διαδικασία προχωρά καλώς, δεν θα θελήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τα δάνεια του ελβετικού φράγκου απασχόλησαν την σημερινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αφορώντας όμως αποκλειστικά στα δάνεια για πρώτη κατοικία. Οι εταιρείες εξαιρούνται γιατί η όποια νομοθετική ρύθμιση διότι υποτίθεται πρέπει να βοηθήσει ή να προστατεύσει αυτόν που δεν ήξερε ή δεν μπορούσε να κατανοήσει τι πάει να πει δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο για οικιστικούς σκοπούς, νοώντας και σε πρώτη και σε εξοχική κατοικία, ανέρχονται στα 1 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των δανείων που έχουν συνάψει καταναλωτές σε αυτό το νόμισμα αγγίζουν τα 3000, από τα οποία 1000 αφορούν κατοίκους Κύπρου.

Από το συνολικό όγκο του 1 δισ. ευρώ, δάνεια της τάξης του 40%, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, αφορούν κατοίκους Κύπρου.

Τη μείωση τη σημειώνει και η ΚΤ

Μείωση κατά €274 εκατομμύρια παρουσίασαν το εξάμηνο μεταξύ 31ης Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 τα υπόλοιπα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει σε επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τα δάνεια (υπόλοιπα) από €2.052 εκατ, που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μειώθηκαν σε €1.778 εκατ στις 30 Ιουνίου 2016.

Με βάση τα στοιχεία, η μείωση των δανείων είναι πιο εμφανής στα νομικά πρόσωπα, αφού τα €215 εκατ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια και μόνο τα €60 εκατ αφορούν δάνεια νοικοκυριών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X