ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έσοδα 5 - 6 δις ευρώ από το Αφροδίτη σε μία δωδεκαετία

500 - 600 εκατ. ευρώ αναμένονται ετησίως

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Καθαρά έσοδα 0.5 - 0.6 δισ. ευρώ αναμένονται ετησίως από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από το 2020 από το τεμάχιο "Αφροδίτη", ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στα πλαίσια της συζήτησης για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Σε ορίζοντα 12ετίας και συγκεκριμένα μέχρι το 2032 αναμένονται τουλάχιστον έσοδα 6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνσε πως το 50% των χρημάτων που θα λάβει η Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα θα διοχετεύονται για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Ετησίως ο ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι τα έσοδα θα είναι 500 - 600 εκατ.

"Τα έσοδα από αυτό το ένα οικόπεδο είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για να γίνεται σωστά η διαχείρισή τους", σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Πως θα κατανέμονται τα έσοδα

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ενόσω το δημόσιο χρέος βρίσκεται άνω του 80%, ποσοστό έως το 50% των καθαρών εσόδων θα διοχετεύονται για τη μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο προς τη δημιουργία του αποθεματικού του ταμείου. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αν συνεχιστεί η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, το χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω του 100% το 2020.

Όταν το δημόσιο χρέος, είπε, υποχωρήσει μεταξύ 60 – 80%, τότε ποσοστό 75% των εσόδων διοχετεύεται στην δημιουργία του αποθεματικού και το υπόλοιπο στη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ όταν το δημόσιο χρέος υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ, τότε το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται για την δημιουργία του ταμείου.

Διευκρίνισε πως το ταμείο θα μπορεί να διοχετεύει στον προϋπολογισμό ποσοστό των εσόδων του, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, όταν το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 30% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα διοχετεύεται για αναπτυξιακές δαπάνες και επενδυτικούς σκοπούς.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως με βάση μεταβατική διάταξη, μέχρι το αποθεματικό του ταμείου φτάσει στο 3%, για να αρχίσει η λειτουργία του, τα έσοδα θα επενδύονται σε ποιοτικά ομόλογα τρίτων κρατών. Η επένδυση, πρόσθεσε, θα ανατίθεται είτε στην ΚΤΚ ή σε επενδυτικό οίκο.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι αν δημιουργηθεί το ταμείο, τότε θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και θα διασφαλιστούν τα έσοδα από τους υδρογονάθρακες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο να σημειωθεί πως έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ στη συνεδρία, οι επενδύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Φυσικό Αέριο θα γίνονται από εταιρεία υδρογονανθράκων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως πρέπει να εγκριθεί πρώτα ο προυπολογισμός της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου ΕΥΚ, διευκρινίζοντας όμως πως  δεν θα πηγαίνει μέρισμα σε αυτή . Η λειτουργία της θα είναι ως εξής: θα είναι το συμβαλλόμενο μέρος εκ μέρους του κράτους  και όλα τα έσοδα θα είναι υποχρέωση τους να μεταβιβάζονται μέσω του προυπολογισμού.

Σωστά στελεχωμένο το Ταμείο

«Αν το ταμείο αυτό είναι αυτοδιαχειριζόμενο θα πρέπει να είναι σωστά στελεχωμένο», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρχει επιτροπή διαχείρισης κινδύνου έτσι ώστε να υπάρχουν διασφαλίσεις». 

Θα επιστρέψουν με τροπολογίες

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αν και εξέφρασαν επί της αρχής τη στήριξή τους στη δημιουργία του Ταμείου, δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να επιφέρουν τροπολογίες επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη βάση και των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς είπε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια όπως με τη δημιουργία των αποθεματικών του Ταμείου στηριχθούν με ένα ποσοστό αυτοί που πλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως οι κουρεμένοι καταθέτες και οι μέτοχοι τραπεζών, που είδαν τις μετοχές τους να διαγράφονται.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στάθηκε στις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας ότι σε πολλά σημεία το νομοσχέδιο παραβιάζει αρχές και βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς.

Αναφέρθηκε στην πρόνοια για λειτουργία του Ταμείου με την έναρξη της ροής εσόδων και διερωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό. Επέκρινε την Κυβέρνηση διότι «ξήλωσε» τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που παρέλαβε και συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα αρχίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης είπε πως το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει να επιφέρει τροπολογίες στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για επένδυση μέρους των πόρων του ταμείου σε υποδομές. Υπενθυμίζοντας ότι το ΔΗΚΟ πρότεινε μέτρα για ενίσχυση των πληγέντων της κρίσης, πρόσθεσε πως μέρος των εσόδων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν οι κουρεμένοι καταθέτες.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου χαρακτήρισε ελάχιστη την πρόνοια του 1% του ΑΕΠ σε αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ αναφέρθηκε στο ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η ονομασία Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας προβληματισμό για το κατά πόσον το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για την παραχώρηση εγγυήσεων για την κάλυψη του κόστους της λύσης.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι εν αναμονή της λειτουργίας του Ταμείου σε 6 με 7 χρόνια, τα έσοδα που υπάρχουν από το φυσικό αέριο, όπως αδειοδοτήσεις, να χρησιμοποιηθούν για στήριξη των δυσπραγούντων, ενώ χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη μηχανισμού διαχείρισης του επενδυτικού κινδύνου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε πότε ακριβώς αρχίζει η λειτουργία του Ταμείου, ενώ υπενθύμισε ότι το Ταμείο αυτό, παρά το ότι ήταν στις υποχρεώσεις του μνημονίου, δεν συστάθηκε νωρίτερα λόγω αντιδράσεων της Τουρκίας και των Τ/κ.

«Υπάρχουν πάρα πολλές πρόνοιες οι οποίες αφήνουν παράθυρο στις τουρκικές αιτιάσεις, κυρίως λόγω της μακράς μεταβατικής περιόδου», είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X