ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Τουρισμού: Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας

Για πρώτη φορά φέτος σπάζουμε το φράγμα των 3 εκατ. τουριστών, δήλωσε ο Υπουργός

Δελτίο Τύπου

Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσω του συντονισμού και της στόχευσης ενεργειών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να βελτιώσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με τίτλο «Στοχεύοντας τον Αειφόρο Τουρισμό» που πραγματοποιείται στον Πρωταρά.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Τουρισμού και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Δήμων Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Σύνδεσμο Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές πως ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, στις επενδύσεις και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αξιόλογη είναι και η επίδραση του τομέα στην απασχόληση, δεδομένου ότι αρκετά επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα, αλλά και έμμεσα, από την ανάπτυξή του, καθώς κινητοποιεί έναν μεγάλο αριθμό παραγωγικών μονάδων που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη της ζήτησης που δημιουργείται».

Πρόσθεσε ότι «τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το 2015 καταγράφουν ότι στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης εργοδοτούντο κατά μέσο όρο πέραν των 29.000 ατόμων, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 8% περίπου της συνολικής απασχόλησης για το έτος».

Στόχος της Κυβέρνησης, συνέχισε, "είναι μέσω του συντονισμού και της στόχευσης ενεργειών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να βελτιώσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Οι Δήμοι, οι επαγγελματικοί και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και οι τοπικές κοινωνίες ευρύτερα, αποτελούν σημαντικούς μας συνεργάτες και στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας».

Είναι απαραίτητο, σημείωσε, “να υιοθετήσουμε ως χώρα μια ολιστική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται, ασφαλώς, και οι ενέργειές μας για χάραξη μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό και δημιουργία ενός νέου αρμόδιου Υφυπουργείου».

Αναφέροντας ως παράδειγμα τη φετινή χρονιά, ο Υπουργός είπε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού τουρισμού θα σπάσουμε το φράγμα των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών, είναι επάναγκες να εξετάζουμε συνεχώς τις όποιες επιπτώσεις και προβλήματα και, συλλογικά με τους τουριστικούς φορείς, να βρίσκουμε τις βέλτιστες λύσεις”.

Με τον τρόπο αυτό, υπέδειξε, “μπορούμε να έχουμε επανάληψη των υψηλών επιδόσεων των τελευταίων τριών χρόνων, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε και σε θέση να διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής Κύπρου, που δεν είναι άλλα από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τις όμορφες και καθαρές θάλασσες, το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον και τις ποιοτικές τουριστικές υποδομές».

Στο δικό της χαιρετισμό η Αννίτα Δημητριάδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, είπε πως «για ένα ώριμο τουριστικό προορισμό όπως η Κύπρος, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η αρχή της αειφορίας επιβάλλεται να διέπει όλες τις δράσεις και πολιτικές που εφαρμόζουμε λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού».

Πρόσθεσε ότι «δεν νοείται αειφόρος τουρισμός χωρίς το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής για την περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητη περιοχή της υπαίθρου. Ο Τουρισμός Υπαίθρου αποτελεί προτεραιότητα για τη Στρατηγική Τουρισμού», σημειώνοντας πως «δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε τόσο σε σχέση με τη δημιουργία ευκαιριών για διαμονή αλλά και για την προσφορά μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας μέσα από δραστηριότητες σε πολλά χωριά».

Παράλληλα, συνέχισε, «ο ΚΟΤ έχει ήδη καθιερώσει και ενσωματώσει ελάχιστα πρότυπα αειφορίας στα ποιοτικά κριτήρια που εφαρμόζονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στόχοι της δράσης αυτής είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ενσωμάτωση της αειφορίας στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων αυτών με τα αντίστοιχα οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας, ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση