ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η βάση επανεκκίνησης της ΑΤΑ παραμένει το ζητούμενο

Καλό το κλίμα της πρώτης συνάντησης μεταξύ υπουργού και εμπλεκομένων φορέων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ενώπιον της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στον ιδιωτικό τομέα. Η συζήτηση στο Υπουργικό τραπέζι κινήθηκε σε αρκετά καλό κλίμα, παραθέτοντας οι δύο πλευρές τις θέσεις τους.

Υπήρξαν αποκλίσεις στις απόψεις των δύο πλευρών, οι οποίες καταγράφηκαν από την υπουργό και επόμενο βήμα είναι να δει σε ξεχωριστές συναντήσεις τις δύο πλευρές. Παρ’ όλες τις αποκλίσεις, δεν τέθηκε ζήτημα κατάργησης του θεσμού, ενώ όπως δήλωσαν τα εμπλεκόμενα μέρη απομένει να τεθεί η βάση επανεκκίνησης της, κάτι που στην ουσία είναι και το ζητούμενο. Η συνάντηση κράτησε περίπου 2.30 ώρες, ενώ η υπουργός ήταν θετική έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε πνεύμα που να παραπέμπει σε προοπτική συναίνεσης.

Οι επόμενες συναντήσεις που θα έχει η κ. Αιμιλιανίδου με εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιστοίχως, δεν έχουν χρονικά καθοριστεί.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, επικράτησε «πνεύμα συναίνεσης» και όλοι εξέφρασαν τη θέλησή τους για να εξευρεθεί λύση, «που θα είναι προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων, αλλά πέραν απ` όλα προς όφελος τους τόπου μας, γιατί πρέπει να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη όπως διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με την καλή θέληση, την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει όλα τα μέρη».

Θετικό κλίμα

Από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών Κύπρου (ΣΕΚ) Ανδρέας Μάτσας, επιβεβαίωσε πως η συζήτηση κινήθηκε σε αρκετά καλό κλίμα, ενώ είπε πως το ζήτημα γι αυτούς είναι η επανεκκίνηση της να γίνει σε σημείο που να μην επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς. 

«Αυτό που συζητούμε σήμερα είναι την επαναλειτουργία του θεσμού της ΑΤΑ, μέσα σε συνθήκες όπου άρχισε πλέον η ανάπτυξη να έχει θετικό πρόσημο» είπε από πλευράς του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Σημείωσε ότι η ΠΕΟ θα προσεγγίζει το θέμα συνεχώς από θέση αρχής, ότι δηλαδή η ΑΤΑ «πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκαθιστά την αγοραστική αξία του μισθού». Υπάρχουν διαφορές αλλά θα γίνει προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, κατέληξε.

Εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη

Από την άλλη, μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ανέφερε πως υπήρξαν αποκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά με τη σειρά του είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα κατάργησης της ΑΤΑ. Ανέφερε πως η Υπουργός είχε συντονιστικό χαρακτήρα σε μια συνάντηση που ναι μεν οι εμπλεκόμενοι είχαν διαφορετικά «θέλω», αλλά πρέπει να δουλέψουμε με σοβαρότητα για το καθεστός που θα εφαρμόζεται. "Δεν μπήκαμε στις λεπτομέρειες των θέσεων επί του παρόντος, αυτό θα γίνει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, αλλά θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί μετά της αποπαγοποίηση", κατέληξε.

Εκ μέρους της ΟΕΒ, ο ΓΔ Μιχάλης Αντωνίου μίλησε για «εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη», ξεκαθαρίζοντας ότι η ΟΕΒ δεν συζητά κατάργηση της ΑΤΑ. «Το θέμα της ΑΤΑ είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα οφείλουμε όμως οι παραγωγικοί φορείς να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», προσθέτοντας ότι «με τη βοήθεια της Υπουργού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Ακόμα και την ώρα που είχαμε διαπραγματευτική ισχύ η οποία ήταν καταλυτική, η υπευθυνότητά μας δεν μας επέτρεψε να θέσουμε θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, γνωρίζοντας ότι για λόγους που δεν κατανοούμε αλλά σεβόμαστε, το θέμα της ΑΤΑ αποτελεί ιερή αγελάδα για τον συνδικαλισμό και προφανώς θα οδηγούσε σε σύγκρουση» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση και υπέδειξε ότι ο τόπος χρειάζεται εργατική και κοινωνική ειρήνη.

Στη συνάντηση, παρακάθισαν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο ΓΔ του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής και ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση