ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με επενδυτή μειοψηφίας η ιδιωτικοποίηση της Cyta

Σενάριο με πλειοψηφικό πακέτο στο κράτος αλλά τη διαχείριση σε ιδιώτη, βλέπουν στο ΥΠΟΙΚ

Των Αντώνη Αντωνίου και Απόστολου Τομαρά

Τρόπους ιδιωτικοποίησης της Cyta οι οποίοι από τη μία θα είναι ελκυστικοί για στρατηγικούς επενδυτές και από την άλλη θα ικανοποιούν την αντιπολίτευση ή τουλάχιστον τα κόμματα που εμφανίζονται θετικά σε μερική αποκρατικοποίηση, επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων.

Οι εξωτερικοί σύμβουλοι της Μονάδας επιχειρούν να βάλουν επί χάρτου το σενάριο αποκρατικοποίησης μειοψηφικού πακέτου του οργανισμού με παράλληλη παραχώρηση της διεύθυνσης και του management σε στρατηγικούς επενδυτές. Σενάριο αρκετά δύσκολο βέβαια αφού σχετικό προηγούμενο, τουλάχιστον στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δεν φαίνεται να υπάρχει, με εξαίρεση παλαιότερα τον ΟΤΕ όπου όμως τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο ακόμα και με αυτήν την εξέλιξη, είναι πως το νομοσχέδιο για μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για ιδιώτες επενδυτές να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο μίας δημόσιας εταιρείας η οποία δεν έχει στο παρόν στάδιο μετοχές.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους του οργανισμού, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των συμβούλων του οργανισμού ώστε να διαφανεί τι είδους προσαρμογές θα πρέπει να γίνουν. Ένα από τα θέματα που προβληματίζουν, πέραν των εργασιακών, είναι και ο τρόπος διοίκησης του οργανισμού. Από τη στιγμή που ο στόχος είναι η διεύθυνση του οργανισμού να δοθεί στον ιδιώτη επενδυτή, αυτόματα συνεπάγεται πως θα έχει και τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου, έστω κι αν ελέγχει μειοψηφικό πακέτο, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό του πλάνο.

Σε περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο για μειοψηφικό πακέτο, θα πρέπει να διαφανεί αρχικά κατά πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται ενδιαφέρον από επενδυτές και σε πιο επίπεδο. Αν δηλαδή το ενδιαφέρον θα αφορά το 49% του οργανισμού ή το 25% και υπό ποιους όρους κάποιος θα θελήσει να πληρώσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα, από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο του οργανισμού.

Μουρμούρα συμβούλων

Και ενώ το βάρος έχει πέσει εκ νέου στους εξωτερικούς συμβούλους της Μονάδας για τη Cyta, η νέα πρόταση νόμου που προωθούν στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ήδη προκαλέσει μουρμούρες και αντιδράσεις. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι με πρόταση νόμου εισηγούνται την απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε δαπάνης από τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016 από την κατηγορία Συμβουλευτικές Υπηρεσίες/Έρευνες, για την καταβολή δικαιωμάτων και αμοιβών εμπειρογνωμόνων/συμβούλων και αγορά υπηρεσιών για σκοπούς ετοιμασίας μελετών που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, προτού προηγουμένως ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεσή της. Η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους συμβούλους της Μονάδας οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την αβεβαιότητα που δημιουργείται σε σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Πόρτα από συντεχνίες

Οι κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) για αποτελμάτωση του κεφαλαίου αποκρατικοποίησης της Cyta δεν φαίνεται να συγκινούν τις συντεχνίες, οι οποίες αντιδρούν αρνητικά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού status του Οργανισμού. Συντεχνιακές πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι για τους εργαζόμενους το ζητούμενο δεν είναι το ποσοστό που θα δοθεί στον ιδιώτη επενδυτή αλλά η καθεαυτή μορφή του Οργανισμού. Το άλλο σημείο το οποίο αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις συντεχνίες είναι ο νόμος που πέρασε από την Βουλή πριν τις βουλευτικές του περασμένου Μαΐου, ο οποίος έβαλε το γενικότερο κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεων στον πάγο μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2017. Αλλά και τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ.

Επίσημα, όπως μας λέχθηκε, οι σχεδιασμοί για ξεπάγωμα των αλλαγών δεν έχουν κοινοποιηθεί στα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη παρά μια έμμεση αναφορά του υπουργού Χάρη Γεωργιάδη στην τελευταία συνάντησή του με τις συντεχνίες της Cyta ότι σύντομα η κυβέρνηση θα επανέλθει στο όλο θέμα με νέο νομοσχέδιο που θα σταλεί στην Βουλή. Όπως εκτιμάται, όμως, ακόμα και αν η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω δεν θα είναι αρκετό για να εκλείψουν οι αντιδράσεις που υπάρχουν.

Στο χώρο των συντεχνιών, με βάση την εικόνα που έχουν, θεωρούν ότι ακόμα και ένα νέο νομοσχέδιο δεν θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες τους. Υποστηρίζουν δε ότι τα όσα φέρεται να σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ στην ουσία υπήρχαν στο πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στην Βουλή και δεν πέρασε. Τότε, υπενθύμισαν πως το νομοσχέδιο δεν έκανε αναφορά σε ποσοστά που θα δοθούν σε ιδιώτες παρά μόνο μετέτρεπε την Cyta από οργανισμό Δημοσίου Δικαίου σε ιδιωτική εταιρεία. Το ίδιο το νομοσχέδιο προνοούσε ότι το ποσοστό παραχώρησης σε ιδιώτες ήταν ένα θέμα το οποίο κυβέρνηση και Βουλή θα το αποφάσιζε σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Μετά το 2017

Αλλά και στο χώρο της αντιπολίτευσης οι διαθέσεις των κομμάτων δεν είναι διαφορετικές από αυτές των συντεχνιών. Στο χώρο του ΑΚΕΛ οι οποιεσδήποτε σκέψεις ή σχεδιασμοί αλλαγής του θεσμικού πλαισίου απορρίπτονται συλλήβδην. Επί της αρχής το κόμμα της αριστεράς δεν προκρίνει αλλαγές που θα μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία ημικρατικών οργανισμών. Οι θέσεις του κόμματος επικεντρώνονται σε επιμέρους αλλαγές πάντα όμως με το κράτος να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Το παιχνίδι που αναμένεται να παιχθεί στο χώρο της Βουλής θα επικεντρωθεί σε κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου το όποιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Με τα δεδομένα αυτά, η προσοχή επικεντρώνεται στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και την ΕΔΕΚ. Ειδικά το σοσιαλιστικό κόμμα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κράτος να περιορίσει την παρουσία του στην Cyta, όχι όμως να απολέσει τον έλεγχο του οργανισμού.

Για την ώρα, τουλάχιστον αρνητικά είναι τα μηνύματα και από το ΔΗΚΟ η στάση του οποίου δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί από τότε που οι συντεχνίες της Cyta πραγματοποιούσαν επαφές με τα κόμματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τον ίδιο τον πρόεδρό του ότι δεν θα συναινέσει σε ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Εάν και εφόσον εκδηλωθεί νέα προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετατροπής της Cyta αυτή θα τύχει υποστήριξης, με τα σημερινά δεδομένα, μόνο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Πάγια θέση του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι ο Οργανισμός με την σημερινή μορφή του θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Ένας άλλος παράγοντας που επενεργεί πιεστικά σε όλα ανεξαιρέτως τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις πρώτα για τους τοπικούς άρχοντες και στην συνέχεια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως συνέβη και με τις βουλευτικές, έτσι και τώρα, εάν και εφόσον εκδηλωθεί κίνηση από την κυβέρνηση οι πιέσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν από τους εργαζόμενους θα ασκηθούν προς την πλευρά των κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X