ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύννεφα πάνω από τη συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά (CETA)

Το κοινοβούλιο της κοινότητας των γαλλόφωνων Βαλλόνων του Βελγίου καταψήφισε τη συμφωνία

Kathimerini.gr

Μετέωρη παρέμεινε η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά (CETA), καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου κατά τη χθεσινή συνάντησή τους δεν κατάφεραν να την υπογράψουν. Ενα από τα 35 κοινοβούλια της Ε.Ε., αυτό της κοινότητας των γαλλόφωνων Βαλλόνων του Βελγίου, την καταψήφισε.

Ο χρόνος, πάντως, φαίνεται να πιέζει, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, για να την υπογράψει. Παρόλο που το Βέλγιο υποστηρίζει τη συμφωνία και το εμπόδιο είναι φαινομενικά μικρό, διότι αυτό που την μπλοκάρει είναι το ένα από τα πέντε κοινοβούλια της χώρας, αν η ψήφος στο κοινοβούλιο των Βαλλόνων δεν αλλάξει από αρνητική σε θετική, τότε αυτό θα οδηγήσει στην απόλυτη αποτυχία της συμφωνίας παρά το «πράσινο» φως που έχουν δώσει τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη.

Ετσι, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σε επίπεδο υπουργών, το θέμα θα περάσει στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και, πλέον, σε επίπεδο ηγετών των κρατών-μελών να διευθετηθεί οποιαδήποτε διαφορά.

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), της οποίας οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά χρόνια και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, έχει στόχο να καταργήσει τους περίπου 9.000 δασμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά σε βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα όπως κρέατα και ψάρια, αλλά και να ανοίξει τον ανταγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών, όπως στις τράπεζες και τις ασφάλειες.

Σε περίπτωση που η συμφωνία, τελικά, δεν κλείσει τις επόμενες μέρες, θα θεωρηθεί τεράστιο πλήγμα στην εμπορική πολιτική της Ενωσης, καθώς η CETA θεωρείται η πιο εύκολη εμπορική συμφωνία που μπορεί να συνάψει η Ε.Ε., τη στιγμή που διαπραγματεύεται αντίστοιχη πολύ πιο περίπλοκη συμφωνία και με τις ΗΠΑ. «Αν δεν καταφέρουμε να υπογράψουμε μια πολύ καλή συμφωνία με μια χώρα σαν τον Καναδά, που είναι από τους στενότερους συμμάχους μας, τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα αναρωτηθεί εάν η Ευρώπη είναι αξιόπιστος εταίρος», είπε χθες η αρμόδια επίτροπος για το Εμπόριο, Σ. Μάλμστρομ.

Οσοι αντιμάχονται τη συμφωνία υποστηρίζουν ότι η CETA θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περιβαλλοντικά και εργασιακά θέματα και να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές απ’ ό,τι στις κυβερνήσεις των κρατών. Γι’ αυτό και σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι όποιες ανησυχίες, μαζί με τη συμφωνία θα υπάρχει κι ένα έγγραφο που έχει στόχο να κάμψει τις ενστάσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τα πρότυπα εργασίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση