ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοσκοβισί- Ντομπρόφσκι ζητούν εξηγήσεις από Χάρη

Η Κύπρος αποκλίνει από ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017

ΚΥΠΕ

Την άποψη πως η Κύπρος σκοπεύει να αποκλίνει σημαντικά από το μεσοπρόθεσμο στόχο για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διαρθρωτικούς όρους το 2017, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκφράζουν με κοινή τους επιστολή προς τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Αντιπρόεδρος και ο Επίτροπος επισημαίνουν ότι με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εμπρόθεσμα η Κύπρος κατέθεσε στην Κομισιόν στις 18 Οκτωβρίου, η διαρθρωτική ισορροπία αναμένεται να επιδεινωθεί κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το 2016.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός της καθαρής διαρθρωτικής θέσης αναμένεται να επιδεινωθεί και από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015 πάει σε έλλειμμα -0,1% το 2016 και -2% το 2017.

Ο Επίτροπος και ο Αντιπρόεδρος παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις για την απόδοση της κυπριακής οικονομίας με βάση την κοινή μεθοδολογία υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, αλλά επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός περιέχει ένα σημαντικό βαθμό μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης. Ως εκ τούτου, με βάση το άρθρο 7 του κανονισμού 473 του 2013 της ΕΕ, η Κομισιόν ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η διαρθρωτική ισορροπία για το 2017 βρίσκεται κάτω από τους στόχους του προληπτικού βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας και αναμένει την απάντηση του υπουργείου μέχρι την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ώστε να την λάβει υπόψη στην περαιτέρω ανάλυση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X