ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίστα φραγής σε εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος

Αιτήσεις για αδειοδότηση από την αρμόδια Αρχή φαίνεται πως υπέβαλαν οι μεγάλοι «παίκτες»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το πρώτο βήμα για ρύθμιση της αγοράς διαδικτυακού στοιχήματος θα κάνει την Τετάρτη η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, θέτοντας σε λίστα φραγής όσες εταιρείες δεν έχουν άδεια λειτουργίας από κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά και όσες προέρχονται από κράτος-μέλος οι οποίες όμως δεν υπέβαλαν αίτηση για να αδειοδοτηθούν από την αρμόδια κυπριακή Αρχή. 

Όπως είχε εξαγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, οι αλλαγές που γίνονται έχουν στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων και την αυστηρότερη ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος, γι’ αυτό και οι πρόνοιες εποπτείας και ελέγχου των εταιρειών, όπως καθορίστηκαν, είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Βέβαια, από την πλευρά τους, οι εταιρείες αναφέρονται σε μερικό άνοιγμα της αγοράς και ζητούν επιπρόσθετα χαλαρώσεις και αδειοδοτήσεις για διαφόρων ειδών τυχερά παιχνίδια.

Η Αρχή είχε ανακοινώσει ότι τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν άδεια για διεξαγωγή ηλεκτρονικού στοιχήματος η οποία εκδόθηκε από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τοποθετούνταν σε λίστα φραγής από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016, εάν δεν υπέβαλλαν αίτηση για εξασφάλιση άδειας Κλάσης Β΄ μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016., λόγω παρεξηγήσεων που υπήρξαν ότι η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για εξασφάλιση άδειας υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος Κλάσης Β΄ θα συνεχίσει να ισχύει χωρίς να διέπεται από συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Τελικά οι ανακοινώσεις, τόσο των εταιρειών που μπαίνουν σε λίστα φραγής όσο κι αυτών που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση θα δημοσιευτούν οριστικά την Τετάρτη ώστε να μην υπάρξουν τυχόν λάθη. Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν όλες τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα στην Κύπρο να έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις, κάτι που θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Άλλωστε, το ενδιαφέρον ήταν εμφανές από προηγουμένως, όταν η Αρχή παρουσίασε τα νέα δεδομένα σε ειδική ημερίδα. Εξάλλου, το φορολογικό πλαίσιο της χώρας, εκτιμάται ως ελκυστικό. Συνολικά, οι εταιρείες θα καταβάλουν μηνιαίως ποσοστό 13% επί των καθαρών τους αποδοχών, 10% στο πάγιο ταμείο του κράτους και 3% ως εισφορά στην Αρχή, όσο δηλαδή και για το επίγειο.

.com.cy
Υπενθυμίζεται πως όταν η Αρχή εγκρίνει τις αιτήσεις των εταιρειών, αυτές θα πρέπει πλέον να λειτουργούν μέσω ιστοσελίδας με κατάληξη .com.cy. Θα πρέπει επίσης να έχουν ως αρχική γλώσσα την ελληνική ή την αγγλική και σε διάστημα τριών μηνών, θα πρέπει οι υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες σε τρεις γλώσσες : ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά. Επίσης, οι εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν εφεδρικό server στην Κύπρο, μέσω του οποίου η Αρχή θα μπορεί να παρακολουθεί τη στοιχηματική δραστηριότητα που διεξάγεται στο νησί.

Στις 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε και η περίοδος για υποβολή προσφορών για συμβούλους της Αρχής, τρεις τον αριθμό, οι οποίοι θα ασχολούνται με θέματα ελέγχου των αδειοδοτημένων εταιρειών Κλάσης Α΄ και Β΄, συμμόρφωσής τους με το νόμο περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διενέργεια ελέγχων.

Αλλαγή επιτροπής
Στο μεταξύ, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που διέπει θέματα της αγοράς στοιχήματος και το οποίο είχε κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες στη Βουλή, τελικά φαίνεται πως αλλάζει «έδρα» και δεν θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής αλλά στην Οικονομικών. Το τελευταίο διάστημα, εν αναμονή της συζήτησης του νομοσχεδίου «που προνοεί για τη ρύθμιση των στοιχημάτων και συναφών θεμάτων», τόσο στοιχηματικές εταιρείες όσο και ο Σύνδεσμός τους, επιδίωξαν και είχαν επαφές με κοινοβουλευτικά κόμματα σε μία προσπάθεια να αλλάξουν συγκεκριμένες πρόνοιες.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει όλα τα θέματα της συγκεκριμένης αγοράς, από τον τρόπο λειτουργίας της Εποπτικής Αρχής, μέχρι τον τρόπο αδειοδότησης επίγειου και διαδικτυακού στοιχήματος, φορολογικά και άλλα θέματα.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση