ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ:H Fed κράτησε τα πυρά της πριν τις εκλογές αλλά γέννησε προσδοκίες

Εξετάζει πολύ σοβαρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της τον Δεκέμβριο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σήμα στους επενδυτές ότι εξετάζει πολύ σοβαρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της τον Δεκέμβριο έστειλε η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve ή Fed).

Λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της Fed απέφυγε να ταράξει τις αγορές και αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της για το Νοέμβριο.

Ωστόσο, το συμβούλιο επισήμανε τις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε σημεία-κλειδιά της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι το σενάριο αύξησης του βασικού επιτοκίου από τη ζώνη του 0,25% - 0,5% όπου βρίσκεται σήμερα είναι πιθανό στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους οι διοικητές της Fed αναφέρουν ανοιχτά ότι τα επιχειρήματα για αύξηση του επιτοκίου «συνεχίζουν να ενισχύονται», στέλνοντας παράλληλα θετικά μηνύματα για την αυξητική πορεία του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι ακόμα βρίσκεται σαφώς κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Επιπλέον, η Fed αναφέρει ότι πλέον απλώς περιμένει «κάποια περαιτέρω στοιχεία» για τη βελτίωση της οικονομίας, λεξιλόγιο που φανερώνει την αισιοδοξία της Τράπεζας για την επίτευξη των στόχων της.

«Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την προοπτική της οικονομίας φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι», συμπληρώνει η Τράπεζα.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι επιλογές της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο θα πιέσουν προς τα πάνω τα επιτόκια σε πολλές οικονομίες, θα ενισχύσουν το δολάριο, και ταυτόχρονα θα τραβήξουν επενδυτικά κεφάλαια μακριά πιο αδύναμες χώρες και προς τα καλύτερα επιτόκια που θα προσφέρει το αμερικανικό χρέος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση