ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Μειώθηκαν οι οφειλές για απαλλοτριώσεις

Πρέπει να επανέλθει έστω και μειωμένος ο φόρος

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να επανέλθει καθότι αυτό επιτρέπει στο κράτος να εξασκεί κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, διατύπωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας ενώπιον κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομιών και Εσωτερικών.

«Αυτή η φορολογία κατά την άποψή μου, πρέπει να επανέλθει, μπορεί να μην είναι στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά πρέπει να υπάρχει, διότι ακριβώς από τη μια το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα Υπουργεία δέχονται κριτική ότι θα έπρεπε να ασχολούνται για θέματα κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Χάσικος απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του.

Σημειώνεται ότι με απόφασή της η Βουλή αποφάσισε όπως καταργηθεί ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ η αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση ήταν μείωσή της στο ήμισυ, με αποτέλεσμα τα κρατικά έσοδα να μειωθούν στα €45 εκατ από τα €103 εκατ. Η Κύπρος όπως είπε ο κ. Χάσικος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ όπου δεν επιβάλλεται φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Αυτά τα χρήματα που χρειάζεται το ΥΠΕΣ και όλα τα άλλα Υπουργεία απαιτούν εισοδήματα... και λυπούμαι να πω ότι αυτά τα χρήματα δεν αρκούν υπό τας σημερινάς οικονομικάς συνθήκας που διανύει ο τόπος», είπε.

Οι ΤΑ εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών

Παράλληλα, ο κ. Χάσικος είπε πως οι τοπικές Αρχές εμποδίζουν τον απεγκλωβισμό ιδιοκτητών ακινήτων από τους αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης παρά τις δύο νομοθεσίες που ψήφισε πέρσι η Βουλή.

Όπως είπε, ενώ λαμβάνεται απόφαση από το Κτηματολόγιο για έκδοση τίτλου, «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν συνεργάστηκε στο βαθμό που όφειλε για να απεγκλωβιστούν οι ιδιοκτήτες».

Είπε χαρακτηριστικά ότι τελειώνει μια πολυκατοικία «και επειδή ο ντιβέλοπερ δεν έκανε το πεζοδρόμιο ή χώρο πρασίνου, (η τοπική αρχή) δεν δίνει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και έχουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σημείωσε δε ότι με εντολή που εξέδωσε ο ίδιος που την εξουσία νομοθεσίας, οι τοπικές αρχές δεν εκδίδουν τους τίτλους.

«Είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε διότι δεν μπορεί για θέματα ήσσονος σημασίας να παραμένει ο κόσμος εγκλωβισμένος», είπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι απόφαση που λήφθηκε από Δικαστήριο κατόπιν προσφυγής τράπεζας δημιουργεί κάποια προβλήματα, στην όλη διαδικασία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο κ. Χάσικος είπε πως η απόφαση της Βουλής είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση με την οποία το Κτηματολόγιο πραγματοποιεί επανεκτικήσεις ακινήτων για να διορθώσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις και πρόσθεσε ότι παρά τον μηδενικό φόρο οι επανεκτιμήσεις θα προχωρήσουν.

Εξάλλου εκπρόσωπος του Κτηματολογίου ενημέρωσε ότι όσον αφορά το νόμο για την καταναγκαστική έκδοση τίτλων, το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρώσει 700 από τις 1.650 περιπτώσεις, από τις οποίες θα εκδοθούν γύρω στους 28.000 τίτλους.

Είπε ωστόσο ότι στη βάση των πωλητηρίων εγγράφων έχουν συμπληρωθεί 500 περιπτώσεις που απεστάλησαν στις τοπικές αρχές για έκδοση των δικών τους εγκρίσεων.

«Δυστυχώς εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα, δεν έχουμε ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε, προσθέτοντας πως εάν η τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίσει θα προτείνουμε πιο ευέλικτες λύσεις, οι οποίες όμως θα δημιουργήσουν συνεπακόλουθα προβλήματα.

Για τις μεταβιβάσεις, ο εκπρόσωπος είπε πως στήθηκε ένα εντελώς νέο σύστημα με την εμπλοκή όλων των εμπλεκομένων και έχουν κατατεθεί 12.500 αιτήσεις, εκ των οποίων υπάρχουν τίτλοι για τις 4.700 αιτήσεις.

Σημείωσε ότι το Κτηματολόγιο έδωσε μέχρι σήμερα γύρω στους 1.250 τίτλους, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα θέμα από το Τμήμα Φορολογίας διότι ένας μεγάλο αριθμός 1.600 υποθέσεων δεν έχουν πιστοποιητικά πληρωμής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Ο Θεός να μην το δείξει»

Εξάλλου, ερωτηθείς τι θα γίνει με την προσφυγική πολιτική σε περίπτωση μη λύσης, ο κ. Χάσικος ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Θεός να μην το δείξει» και πρόσθεσε ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά το σύνολο των κομμάτων και των πολιτών.

«Σίγουρα εκεί θα υπάρξουν τεράστιες ανατροπές σε ό,τι φορά πολιτικές και κυρίως για τους πρόσφυγες. Τάσσαμε στους πρόσφυγες ότι είναι προσωρινό και περνούσαν οι δεκαετίες. Αυτή τη φορά εάν δεν λυθεί πρέπει να φέρουμε το νου μας ως κυβέρνηση, ηγεσία και πολιτικά κόμματα και να βάλουμε κάτω πολιτικές. Πώς αντιμετωπίζεται πλέον ο πρόσφυγας;.»

Μειώθηκαν οι οφειλές για απαλλοτριώσεις

Αναφορικά με τα οφειλούμενα ποσά για τις απαλλοτριώσεις, ο ΥΠΕΣ είπε ότι από τα €450 εκατ που ήταν οι οφειλές όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση το 2013, το ποσό αυτό μειώθηκε στα €340 εκατ. Για το 2017 το κονδύλι αποζημιώσεων αυξήθηκε στα €75,5 εκατ από τα €73,4 το 2016.

«Ο στόχος είναι η αποπληρωμή μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια». Εξήγησε δε ότι το ποσό αυτό περιορίστηκε διότι οι απαλλοτριώσεις μειώθηκαν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό. Πλέον, είπε, οι απαλλοτριώσεις γίνονται συνολικά και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών στη βάση μελέτης και απόλυτα δικαιολογημένα.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ για το 2017 προνοεί συνολικά €504 εκατ δαπάνες, οριακά αυξημένος σε σύγκριση με €501 το 2016. Οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 2,06% στα €303 εκατ, ενώ οι αναπτυξιακές παρουσιάζουν αύξηση 5,14% και ανέρχονται στα €201,2 εκατ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X