ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελέγχονται όσοι επενδύουν σε κρατικά ομόλογα

Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ για τους αγοραστές EMTN που εκδίδονται από την Κυβέρνηση της ΚΔ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Οι συμμετέχοντες επενδυτές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές EMTN είναι πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, με τον κυριότερο παράγοντα τέτοιων επενδυτών αναμένεται να είναι πολύ περισσότερο η οικονομική τους ευρωστία παρά η ιδιότητα τους ως πολιτικά εκτεθειμένα ή όχι πρόσωπα», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ως απάντηση σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το αν υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ανάμεσα στους αγοραστές των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων (EMTN) που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως, «η διαδικασία συναλλαγών μπορεί να επαναληφθεί στην δευτερογενή αγορά όπου όλοι οι επενδυτές (κύπριοι ή ξένοι, νομικά ή φυσικά πρόσωπα) μπορούν να αποκτήσουν ομόλογα είτε της Κυβέρνησης της ΚΔ ή οποιαδήποτε άλλης Κυβένρησης ή και εταιρικά ομόλογα EMTN που εκδίδονται από εταιρείες σε διεθνή αγορά».

Τέλος αναφέρει ότι, οι επενδυτές λαμβάνουν τον τόκο και επιπρόσθετα ενδέχεται να κερδίσουν ή να ζημιώσουν επί του κεφαλαίου ανάλογα με τις τιμές αγοράς και πώλησης που διαμορφώνονται στις κεφαλαιαγορές. Η πληρωμή του συνολικού τόκου κάθε επιμέρους έκδοσης EMTN, γίνεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση προς την πληρώτρια τράπεζα του προγράμματος EMTN της ΚΔ η οποία στη συνέχεια, προωθεί την καταβολή του τόκου και τη διανομή του, μέσω αποθετηρίου στους κατόχους του EMTN.

Ερωτηθείς σχετικά με τους μηχανισμούς διασφάλισης και αποφυγή φοροδιαφυγής, ο κ. Γεωργιάδης απαντά στην κ. Χαραλαμπίδου πως, «όλες οι συναλλαγές εκτελούνται μέσω του χρηματοοικονομικού συστήματος και καμία συναλλαγή δεν εκτελείται απευθείας με τον επενδυτή και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η χρήση μετρητών η συγκαλυμμένων λογαριασμών».

Συνεχίζοντας επ’ αυτού γνωστοποιεί ότι, «τα εμπλεκόμενα χρηματοοικονομικά ιδρύματα είναι όλα εγκεκριμένα και εποπτευόμενα από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, και ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι, στο στάδιο της αγοράς ομολόγων καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για παρεμπόδιση ενδεχόμενης νομιμοποίησης παράνομου χρήματος, ενώ μετά την αγορά τους, ως αποτρεπτικός παράγοντας υπάρχει ο φορολογικός έλεγχος των κατόχων κυβερνητικών ομολόγων που ασκείται από το Τμήμα Φορολογίας.

Υπογραμμίζεται ότι, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τήρηση του μητρώου κατόχων των εγχώριων κυβερνητικών ομολόγων τηρείται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ των διεθνών κυβερνητικών ομολόγων τηρείται στο αποθετήριο Clearstream (Λουξεμβούργο) και Euroclear (Βέλγιο).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X