ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αγορές αντιδρούν στην εκλογή Τραμπ

Ανοικτή επιστολή απέστειλαν κορυφαίοι CEO στον Τραμπ, κάνοντας λόγο για έκτακτη ανάγκη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περισσότεροι από 140 ηγέτες tech εταιρειών, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, αποκαλώντας τον «κίνδυνο για την καινοτομία». Στη Silicon Valey, η εύρεση ενός υποστηρικτή Τραμπ είναι πολύ σπάνια εξάλλου. Ωστόσο, καθώς οι κάλπες έχουν κλείσει και ο Τραμπ κέρδισε την εκλογική κούρσα, πολλοί ηγέτες της Silcon Valley έχουν βρεθεί συγκλονισμένοι, καθώς ελάχιστοι είχαν προβλέψει την πιθανότητα εκλογής του Τραμπ.

Εξάλλου, ανώτερα στελέχη από περισσότερες από 1.100 εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Boeing, Coca-Cola και Caterpillar, έχουν επίσης γράψει μια ανοιχτή επιστολή προς τον Τραμπ, προειδοποιώντας για «μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης, όπου θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε ζωτικούς οικονομικούς και κυβερνητικούς θεσμούς» μετά τις εκλογές.

Η εν λόγω επιστολή φέρει τη δική της σημασία καθώς ορισμένες επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την αβεβαιότητα και τις απειλές για το εμπόριο στον απόηχο της νίκης του Τραμπ, αλλά βλέπουν ευκαιρίες σε πιθανές φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις.

Το δολάριο είχε υποχωρήσει 3% έναντι του γεν και 2,1% έναντι του ευρώ  στον απόηχο της προδιαγραφόμενης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. Τα S&P 500 futures μειώθηκαν κατά 5% και ο  χρυσός ανέβηκε κατά 4,1% - σημάδι ότι οι αγορές ποντάρουν σε παρατεταμένη ύφεση μετά και τα αποτελέσματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Όπως σημειώνουν οι FT, το κερδισμένο έδαφος εκ μέρους του Τραμπ, οδήγησε σε έντονες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το μεξικανικό πέσο - που θεωρείται ως ο κύριος δείκτης για το μέλλον της οικονομίας της χώρας - υποχώρησε πάνω από 13%, στη μεγαλύτερη πτώση του από το 1994-1995, καθώς υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό της τάξης του 20,7 έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, ενόψει του ενδεχόμενου εκλογής συντηρητικής γερουσίας, η Πολιτείες της Καλιφόρνια, Νεβάδα, Φλόριδα, Άρκανσα, Μασαχουσέτης και βόρειας Ντακότας  είχαν προλάβει να περάσουν το νόμο περί νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς ή/και ιατρικούς σκοπούς - σε Άρκανσα, βόρεια Ντακότα και Φλόριδα πέρασε μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Σημειώνεται, ότι το 2015, η Πολιτεία του Κολοράντο, κατέγραψε πωλήσεις μαριχουάνας της τάξης του ενός δισ. δολαριών. Τα φορολογικά έσοδα στο Κολοράντο, Ουάσιγκτον και Όρεγκον, επίσης, υπερέβησαν τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς έχουν μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει 552 εκατ. δολάρια στις εν λόγω Πολιτείες. Καθώς η κάνναβη έχει εξαπλωθεί σε όλη την ΗΠΑ, η νόμιμη μαριχουάνα έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία, καθώς ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν τις πωλήσεις να φθάσουν τα 22 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, όμως, το μέλλον ακόμα είναι ζωφερό. 

Τι αναμένεται να αλλάξει

Επτά τρόποι, σύμφωνα με τους FT, με τους οποίους η ζωή των Αμερικανών (και όχι μόνο) θα μπορούσε να αλλάξει υπό τον Τραμπ ως Πρόεδρο:

 

1. Εμπόριο

Ο Τραμπ έχει αντιταχθεί στην προτεινόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ και κάλεσε για θεμελιώδεις αλλαγές στη συμφωνία Nafta με το Μεξικό και τον Καναδά. Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμούς 45% για τα εμπορεύματα από την Κίνα, υποδαυλίζουν τους φόβους ενός εμπορικού πολέμου.

 

2. Εξωτερική πολιτική

Ο Τραμπ είπε ότι συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν, η οποία επιδιώκει να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από την επίτευξη των πυρηνικών όπλων, θα διαλυθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Ομπάμα άρχισε καθορίζοντας ένα όραμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει πει ότι θα είναι ανοικτός τόσο για την Ιαπωνία όσο και για τη Νότια Κορέα να αναπτύξουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει επίσης θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της συνθήκης των ΗΠΑ με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν, προτείνοντας παράλληλα μια πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

3. Υγειονομική περίθαλψη

Ο Τραμπ έχει υπογράψει την Ρεπουμπλικανική υπόσχεση ότι οι μεταρρυθμίσεις Obamacare θα πρέπει να «αντικατασταθούν». Δεν έχει καταρτίσει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση, αλλά λέει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγορών στις διάφορες Πολιτείες.

 

4. Πολιτική Φορολογική

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση από τον καιρό του Ρόναλντ Ρέιγκαν, δεσμευόμενος να μειώσει τους φόρους σε όλους τους τομείς. Λέει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει περισσότερο από 15% των κερδών τους σε φόρους.

 

5. Ανώτατο Δικαστήριο 

Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτό θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια των εκλογών. Καθώς το ανώτατο δικαστήριο σήμερα χωρίζεται 4-4 μεταξύ συντηρητικών και πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον έλπιζαν ότι μια Δημοκρατική πρόεδρος θα μετατόπιζε την ισορροπία, ενδεχομένως, για μια ολόκληρη γενιά. Αντ 'αυτού, ο Τραμπ έχει ένα σχετικά εύκολο έργο, και μπορεί επίσης να έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ορισμένα από τους σχετικά ηλικιωμένους  των φιλελεύθερους δικαστές.

 

6. Η αλλαγή του κλίματος

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη ως «μια φάρσα που εφευρέθηκε από την Κίνα για να κάνει τους κατασκευαστές των ΗΠΑ μη ανταγωνιστικούς» και ορκίστηκε να «ακυρώσει» την συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού. Επίσης λέει ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για τα προγράμματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από τον ΟΗΕ.

 

7. Μετανάστευση 

Ο Τραμπ είχε δώσει την υπόσχεσή του για να χτίσει ένα τείχος στα μεξικανικά σύνορα, ζήτησε την απαγόρευση της «ισλαμικής» μετανάστευσης και της απέλασης 11 εκατ. παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε πιο διφορούμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντ 'αυτού «ακραία λεπτομερή εξέταση» και αρνήθηκε να διευκρινίσει τα ακριβή σχέδια του για παράνομους μετανάστες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση