ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά η ΟΕΒ σε κατηγορίες ΠΑΣΥΔΥ για τις προσαυξήσεις

Η ΠΑΣΥΔΥ είχε κάνει λόγο για έλλειψη ντροπής και καταλογίζει ευθύνες στην ΟΕΒ για κρίση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί η δημόσια παρέμβαση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, έστω κι αν αναμασά αφορισμούς και τετριμμένα ιδεολογήματα που ακυρώθηκαν από την ίδια την ζωή», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε απάντηση του στον γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκο Χατζηπέτρου, αναφορικά με τις προσαυξήσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Χατζηπέτρου, είχε δηλώσει μέσω επίσημης ανακοίνωσης, μεταξύ άλλων, ότι «Η ηγεσία της ΟΕΒ θεώρησε κατάλληλο τον παρόντα χρόνο για να επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα χωρίς ντροπή προκαλεί τους εργαζόμενους. Ασφαλώς δεν αναμέναμε ότι θα είχε το θάρρος να απολογηθεί για τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκαλέσει τα μέλη της σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ταμεία προνοίας και στον κύπριο φορολογούμενο. Δεν αναμέναμε, όμως, και μας εκπλήσσει το γεγονός ότι χωρίς αιδώ επανέρχεται σε εκείνες τις συνταγές και τα μέτρα που οδήγησαν την οικονομία της πατρίδας μας στην καταστροφή».

  

Η απάντηση της ΟΕΒ, αναλυτικά:


"Οι ειρωνείες για τις θέσεις της ΟΕΒ, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τους επιχειρηματίες και τα όσα απαξιωτικά επιστρατεύει στο άρθρο του ο κ. Χατζηπέτρου, μπορεί να ικανοποιούν τα κατώτερα ένστικτα μιας μικρής ομάδας συναδέλφων του. Αδικούν ωστόσο την μεγάλη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων και αυξάνουν την δυσφορία του κοινωνικού συνόλου, που περιμένει προτάσεις από αυτούς που επηρεάζουν την διαμόρφωση των αποφάσεων.

 

Από τα ελάχιστα του άρθρου που αξίζει να σχολιαστούν, θα περιοριστώ στα ακόλουθα:

 

Η ΟΕΒ ποτέ δεν κρύφτηκε. Αντίθετα, αν για κάτι είμαστε περήφανοι, είναι που βγήκαμε μπροστά από τις 16 Μαρτίου 2013 και με την επιχειρηματολογία μας συμβάλαμε, έστω και σπιθαμιαία, στην λήψη των αποφάσεων που απέτρεψαν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Και κρατήσαμε το ηθικό και την αισιοδοξία σε ώρες απόγνωσης, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες μας ότι οι επιχειρήσεις θα ξανακτίσουν τον τόπο, κάτι που το επιτυγχάνουμε με σημαντικό κόστος και βαρύτατες απώλειες για πολλές επιχειρήσεις.

 

Αμέτρητες οι δημόσιες παρεμβάσεις, ακατάπαυστη η παραγωγή προτάσεων πολιτικής και διαρκής η τεκμηρίωση των τοποθετήσεων μας, ιδιαίτερα από την καταστροφή και εντεύθεν. Είναι πάντα ευπρόσδεκτη η επίσκεψη του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ και του επιτελείου του στα γραφεία μας, για συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων μας.

 

Λάθη και παραλήψεις έγιναν διαχρονικά πολλά από πολλούς, περιλαμβανομένων φυσικά και επιχειρηματιών. Αυτό όμως δεν καθιστά την ΟΕΒ ούτε συνυπεύθυνη, ούτε ηθικό αυτουργό των λαθών των μελών της. Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι υπεύθυνη η ΠΑΣΥΔΥ για τα λάθη των μελών της, σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα και σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ούτε για τα αδικήματα τους, για τα οποία σχολιάζω λίγο πιο κάτω.

 

Εκείνο που μετρά είναι αυτό που ο Νόμος και το Καταστατικό της κάθε Οργάνωσης, τής έχει αναθέσει ως κοινωνική αποστολή, ενδύοντας την με τον ιερό χιτώνα του κοινωνικού εταίρου και παραχωρώντας της το ανεκτίμητο προνόμιο του δημόσιου λόγου. Από αυτού την διαχείριση μετρείται η επάρκεια και πάντα από τρίτους, από αυτούς που βιώνουν τις συνέπειες,

θετικές ή αρνητικές της δράσης ή της αδράνειας της. Η αυτοεπιβεβαίωση και ο αυτοθαυμασμός, απλώς γελοιοποιούν όποιον τις μετέρχεται, και ουδείς αξιωματούχος της ΟΕΒ θα το πράξει ποτέ.

Σε σχέση με τις ποινικές ευθύνες όσων έχουν συμβάλει στην κατάρρευση της οικονομίας, η εξαίρετη νομική κατάρτιση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ δεν του επιτρέπει παρανοήσεις: μόνο ο νόμιμος Δικαστής μπορεί να αποφανθεί περί τούτων. Η αυθεντία του Γενικού Εισαγγελέα είναι αδιαμφισβήτητη και η νομική του άποψη ανεκτίμητης αξίας. Όμως, τελικός κριτής είναι τα αρμόδια Δικαστήρια και η ΟΕΒ ολόθερμα στηρίζει την προσπάθεια του ΓΕ για απόδοση δικαιοσύνης το ταχύτερο δυνατό.

Είναι λυπηρό γιατί η ΠΑΣΥΔΥ δια του ηγέτη της, προσπαθεί να απαντήσει σε μια τεκμηριωμένη πρόταση της ΟΕΒ, με παραπομπές σε δηλώσεις και αρθρογραφία του 2012 και του 2013.

Μα από τότε έχει κυλήσει απίστευτη ποσότητα νερού στο ποτάμι.

Η πατρίδα μας στάθηκε ενωμένη και πειθαρχημένα εφάρμοσε το μοναδικό ρεαλιστικό σχέδιο για αποτροπή της χρεοκοπίας. Με αυτό το σχέδιο, χωρίς να απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος, μειώθηκαν μισθοί και ωφελήματα και στον δημόσιο τομέα. Μειώσεις όμως ελάχιστες σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, όπου διαλύθηκαν επιχειρήσεις και χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής που έφερε ξανά την ελπίδα στον ταλαιπωρημένο τόπο. Και φυσικά η σκληρή δουλειά όλων, πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, δημόσιας υπηρεσίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η ΟΕΒ ποτέ δεν μίλησε απαξιωτικά για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Επανειλημμένα τονίσαμε ότι για την πρόοδο του τόπου, πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική και υγιής δημόσια υπηρεσία.

Είπαμε όμως ότι οι μισθοί, ακόμα και μετά τις αποκοπές, είναι αξιοπρεπείς και δεν χρήζουν βελτίωσης.

Όχι τώρα. Όχι ακόμα.

Μόνο για τα δύο χρόνια που ακολουθούν, για το 2017 και το 2018, η επιπρόσθετη δαπάνη μόνο των πρόσθετων προσαυξήσεων, είναι συνολικά 75 εκατομμύρια ευρώ.

Τώρα που οι θυσίες έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, μπορούμε να κάνουμε «το κάτι παραπάνω». Έστω και αν ακόμα δεν εξέλειπε ο κίνδυνος, να διαθέσουμε μέρος των οριακών πλεονασμάτων για αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Για τους λόγους που εξήγησαν στην απόφαση τους τα ανώτατα συλλογικά σώματα της ΟΕΒ, οι μεγαλύτερες ανάγκες δεν είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού είναι αφόρητη η κατάσταση. Τα ξέρει η συντεταγμένη πολιτεία, τα διαχειρίζεται καθημερινά η Υπουργός Εργασίας και τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου της, με όσα μέσα τους επιτρέπουν τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.

Αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσει η ΠΑΣΥΔΥ αλλά μαζί της και το Κράτος μας, η Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία όλων των Κυπρίων: Αν μας περισσεύουν 75 εκατομμύρια ευρώ, εκεί πρέπει να αναλωθούν;

Κλείνω όπως άρχισα: Καλωσορίζω την ΠΑΣΥΔΥ στον δημόσιο διάλογο. Με επιχειρήματα ελπίζω και σύντομα με αμοιβαίο σεβασμό. Καταπώς ταιριάζει σε αυτούς που ακόμα μας εμπιστεύονται.

Να κτίσουμε σ' αυτά που μας ενώνουν, να σμίξουμε τις τεχνογνωσίες μας και με προζύμι την κοινή μας έγνοια για την προκοπή του τόπου, να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.

Σε απολύτως προσωπικό επίπεδο, αγαπητέ Γλαύκο, να βρούμε αυτά που νοηματοδοτούν την ύπαρξη και κάνουν την ζωή αξιοβίωτη".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X